Bevalling bij de kat

Kat bevallingAlgemeen

De bevalling bij de kat bestaat uit 3 stadia. Het is bij katten lastig te voorspellen wanneer de bevalling precies zal plaatsvinden. Er zijn echter wel enkele aanwijzingen die voor af gaan aan de bevalling. Zo zal de poes onrustig worden. Ze zal gaan miauwen. Ook zal ze nestgedrag gaan vertonen. Hierbij zoekt ze een rustig plekje om te bevallen. Haar ademhalingssnelheid neemt toe. Haar eetlust zal afnemen. Ze zal veelvuldig aan haar vulva likken. Sommige poezen worden afstandelijk, terwijl andere aanhankelijk worden. Het temperaturen van de poes als aanwijzing voor een naderende bevalling is controversieel. Hierbij een filmpje van de bevalling van een poes.

Wil je meer weten over wat vooraf gaat aan de bevalling? Lees dan de artikelen over krolsheid, dekking en dracht.

Stadia

Stadium 1Kat bevalling 2

Het eerste stadium van de bevalling bij de kat is het stadium van de ontsluiting. Het begint bij het begin van de weeën en eindigt met de volledige ontsluiting. Dit stadium bestaat uiteen latente fase en een actieve fase. In de latente fase beginnen de weeën. De poes kan hierdoor last krijgen van een zogenaamde ‘harde buik’. Ze kan vruchtwater verliezen. Dit vruchtwater hoort geur- en kleurloos te zijn. Deze fase duurt ongeveer 12 uur. Daarna begint de actieve fase. In deze fase zal de baarmoederhals ontsluiten en verstrijken. Het eerste kitten zal indalen.

Stadium 2

Het tweede stadium van de bevalling bij de kat is het stadium van de uitdrijving. Het begint bij de volledige ontsluiting en eindigt met de geboorte van het eerste kitten. In dit stadium beginnen de persweeën doordat het kitten is ingedaald. Persweeën zijn duidelijk zichtbare weeën. De poes zal gaan hyperventileren. Het kitten zal via de vulva de buitenwereld worden ingedreven. Nestjes bestaan vaak uit meerdere kittens. Dit stadium zal zich dan ook in een combinatie met stadium 3 herhalen totdat alle kittens geboren zijn. Gemiddeld zit er 45 minuten tussen de kittens, maar dit is zeer variabel.

Stadium 3

Het derde stadium van de bevalling bij de kat is het stadium van de nageboorte. Het begint bij de geboorte van een kitten en eindigt met de geboorte van de placenta. Elke kitten heeft zijn eigen placenta. Deze placenta heeft het kitten gedurende de dracht voorzien van zuurstof en voedingsstoffen.

Nazorg

Een kitten wordt geboren in vruchtvliezen. De moederpoes zal deze vliezen doorbijten. Op die manier kan de kitten beginnen met ademen. Als een kitten piept, betekent dit dat de ademhaling op gang is gekomen. Soms gaat dit wat moeizaam, doordat er zich slijm bevindt in de keel. Ook zal de moederpoes de navelstreng doorbijten. Vervolgens zal de moederpoes het kitten schoonlikken. Dit likken stimuleert de ademhaling en voorkomt afkoeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.