Feline Leukemie Virus (FeLV)

Kat ziekDit artikel gaat over de infectieziekte feline leukemie virus (FeLV). FeLV wordt ook wel leucose genoemd. Een infectieziekte is een ziekte die de gastheer schade berokkent en wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van 1 of meer micro-organismen (bacterie, virus, schimmel, prion). Wil je meer weten over andere infectieziekten bij de kat? Lees dan de artikelen over kattenziekte, niesziekte, rabiës, FIP, FIV, Lyme en Toxoplasmose. Hieronder lees je meer over feline leukemie virus (FeLV).

Definitie

Feline leukemie virus (FeLV) of leucose is een ernstige infectieziekte die het immuunsysteem van de kat aantast. Hierdoor is de kat vatbaarder voor allerlei secundaire infecties. FeLV heeft in 100% van de gevallen een dodelijk beloop.

Oorzaak

FeLV wordt veroorzaakt door door het feline leukemie virus. Dit virus is een retrovirus. Een retrovirus kopieert bij infectie zijn RNA naar het DNA van de gastheer. Besmette katten kunnen het virus uitscheiden via hun speeksel. Dit kan door onbesmette katten via de neus of bek weer worden opgenomen. Het virus kan dus worden overgedragen door direct contact met andere dieren of indirect via de mens, kattenbak, voerbakjes of slaapplekjes. Het is vooral dit langdurige sociale contact waardoor FeLV wordt overgedragen. Het virus kan daarnaast via de placenta of moedermelk aan de kittens worden overgedragen.

Risico

Niet iedere kat die in aanraking komt met FeLV zal ook daadwerkelijk ziek worden. Gezonde katten met een goed werkend immuunsysteem zullen het virus bestrijden en overwinnen. Ongezonde katten wiens immuunsysteem om de een of andere reden al minder functioneert kunnen het virus niet bestrijden en overwinnen. Zij raken besmet en zullen het virus gaan uitscheiden. In de loop van de komende drie jaar zullen ze symptomen gaan vertonen. Er bestaat leeftijdsresistentie. Zo zal bij kittens jonger dan 8 weken 70% tot 100% besmet raken. Bij kitten van 8 weken tot 12 weken zal 30% tot 50% besmet raken. Bij volwassen katten zal 10% tot 20% besmet raken. Oudere katten hebben weer een grotere kans om besmet te raken.

Symptomen

FeLV tast het immuunsysteem van de kat aan. Hierdoor wordt de kat vatbaarder voor allerlei secundaire infecties. Het zijn dan ook die infecties die symptomen veroorzaken. De lymfeklieren zijn opgezet. Dit is vaak een teken van infectie. Er zullen allerlei ontstekingen optreden, zoals van de longen (pneumonie), de ogen (uveitis), de blaas (cystitis), het tandvlees (gingivitis), de mond (stomatitis) en de huid. Ook is er een verhoogde kans op kanker, zoals leukemie, lymfoom, levercarninoom en niercelcarcinoom. Algemene symptomen zijn koorts, lusteloosheid, braken, diarree, slechte vacht, anorexie, gewichtsverlies en benauwdheid. Door aantasting van het beenmerg zal bloedarmoede (anemie) ontstaan. Door aantasting van de hersenen kan verlamming optreden. Er zullen voortplantingsproblemen ontstaan, zoals onvruchtbaarheid, spontane abortus, doodgeboren kittens en sterfte onder kittens.

SnaptestDiagnose

De diagnose van FeLV kan worden vermoed aan de hand van de anamnese van symptomen en het beloop. De dierenarts zal vervolgens uitgebreid lichamelijk onderzoek doen. Om de diagnose te bevestigen zal bloedonderzoek gedaan worden met behulp van een snaptest. Deze test wordt ook uitgevoerd in het kader van preventie bij katten waarmee gefokt wordt. Veel dierenartsen gebruiken de Snap Combo test (ELISA) van Indexx die naast FeLV ook op FIV test. De test kan in de kliniek worden gedaan. Er wordt dan wat bloed van de kat afgenomen en op de test aangebracht. De uitslag van de test is binnen 10 minuten bekend. In het plaatje is aangegeven wat welke uitslag betekent. Een negatieve uitslag (geen virus aangetoond) is zeer betrouwbaar. Met de test worden weinig vals negatieve uitslagen gegeven. Een positieve uitslag (wel virus aangetoond) is echter minder betrouwbaar. Er worden nog regelmatig vals positieve uitslagen gegeven. Er zal dan ook nog aanvullend bloedonderzoek moeten worden gedaan bij gespecialiseerd laboratorium.

Beloop

FeLV heeft in 100% van de gevallen een dodelijk beloop. De levensduur na diagnose varieert van maanden tot jaren. Ongeveer 50% is binnen een jaar overleden. Ongeveer 90% binnen drie jaar.

Behandeling

Er is een vaccinatie tegen FeLV beschikbaar. Deze is echter niet erg betrouwbaar en wordt alleen gegeven in bijzondere gevallen. Er is tot nog toe geen behandeling gevonden om FeLV te genezen. Behandeling richt zich vaak op het voorkomen van besmetting van andere katten, het voorkomen van secundaire infecties en het behandelen van secundaire infecties met antibiotica. Vroeger werden katten met FeLV vaak direct geëuthanaseerd. Tegenwoordig wordt er veel gedaan om het de besmette kat zo prettig mogelijk te maken. De Stichting FIV-FeLV geeft katten nog een laatste beetje levensgeluk.

5 gedachten over “Feline Leukemie Virus (FeLV)

  1. Pingback: Niesziekte - alleskatten.nl

  2. Pingback: Feline Infectieuze Peritonitis (FIP) - alleskatten.nl

  3. Pingback: Feline Immunodeficiëntie Virus (FIV) - alleskatten.nl

  4. Pingback: Ziekte van Lyme (Lyme borreliose) - alleskatten.nl

  5. Pingback: Toxoplasmose - alleskatten.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.