Gedragsproblemen: Krabben aan meubels

Krabt je kat aan je meubels? Lees dit artikel over krabben aan meubels om het problematisch krabben aan meubels vandaag nog te stoppen!

Normaal gedragKrabben Cheetah

Alle katachtigen krabben. Net als dat ze eten en drinken, poepen en plassen, ademen en slapen. Krabben an sich is dus heel normaal. Het vervult verschillende belangrijke functies:

  • Verzorging: Met krabben verzorgen katten hun nagels. Ze halen er de dode buitenste laag mee af. En ze trainen tegelijkertijd de spieren van hun o, zo lieve voorpootjes.
  • Territorium: Met krabben bakenen katten hun territorium af. Zowel met geur, door de feromonen die door kliertjes worden afgegeven, als met het zichtbaar markeren, door een oppervlak kapot te krabben.
  • Spanning: Met krabben reageren katten helaas ook hun spanning en frustratie af. Het is voor hen een zogenaamd copingmechanisme. Net als dat wij gaan sporten.

Krabben bank 2Problematisch gedrag

Helaas krabben katten soms niet alleen aan de daarvoor bestemde krabgelegenheden. Ze zullen krabben aan alle aantrekkelijk gevormde verticale oppervlakken. Populair zijn behang, deuren, bankstellen, tafelpoten en gordijnen. Je huis kan een ontoonbare ravage worden. Je favoriete meubels kunnen sneuvelen. En dat kan je relatie met je kat behoorlijk verpesten. Wil je met een checklist kijken of jouw kat afwijkend of problematisch krabgedrag vertoont? Lees dan dit artikel over normaal en afwijkend gedrag bij de kat. Is er sprake van problematisch krabgedrag? Dan hebben jij en je kat een probleem.

Help! Wat nu?

Niet straffen

Het is belangrijk om je te beseffen dat je kat niet aan je meubels krabt om je te pesten. De kat doet gewoon wat de natuur hem ingeeft. Straffen is dan ook geen goede manier. Het maakt de relatie tussen jou en je kat alleen maar slechter. En verhoogt de kans op ander probleemgedrag, zoals onzindelijkheid.

Analyse

Ga dus allereerst na wat de reden is dat het krabben aan meubels plaatsvindt. Probeert je kat je iets duidelijk te maken? Ga op onderzoek uit in eigen huis. Is er goed krabspul in huis? Als dit er niet is, zal je kat waarschijnlijk aan je meubels krabben voor verzorging of territorium. Is er wel goed krabspul aanwezig, dan kun je je afvragen of je kat misschien gespannen is. En wat hem dan zo gespannen maakt.

Krabpaal katKrabspul

Er dient goed krabspul in huis te zijn. En goed betekent goed qua kwaliteit en kwantiteit. Er moet dus genoeg aantrekkelijk krabspul aanwezig zijn. Wat is genoeg? Zorg voor in ieder geval 1 stuks krabmateriaal per kamer, zodat je kat overal zijn krabbehoefte kan uitleven. Wat is aantrekkelijk? Denk aan (telescopische) krabpalen, krabplanken en krabkarton van stugge materialen. Via Zooplus goed betaalbaar en gratis thuis bezorgd. Een voorbeeld ter illustratie: Ik leef met 3 katten op 29m2. Daar heb ik een telescoop krabpaal, 2 krabplanken en 1 krabkarton. Ik heb geen last van problematisch krabben aan meubels.

Stress

De stress dient gereduceerd te worden. Dit kan op verschillende manieren. Je kunt beginnen bij de oorzaak van de stress. Kan je kat zijn energie niet kwijt? Dat kan tot grote frustratie leiden. Het is dan verstandig je kat op de een of andere manier naar buiten te laten (balkon, tuin, los, tuigje). Is je kat vaak lange tijd alleen thuis? Dan voelt hij zich misschien wel eenzaam. Katten zijn sociale dieren. Dat is al te zien aan hoe blij ze vaak zijn als ze aandacht krijgen. Het is dan verstandig om vaker thuis te zijn, je kat meer aandacht te geven of nog een kat te nemen. Is je kat angstig aangelegd? Verstopt hij zich als er vreemden in huis komen? Dan staat je kat altijd op hoogste alertheid. Dat kan enorme gevolgen hebben. Het is dan verstandig om een rustige en prettige omgeving voor je kat te creëren. En om te werken aan jullie band, zodat hij je vertrouwt en je hem kan geruststellen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAKrabben aan krabspul stimuleren

Alles leuk en aardig. Maar nu moet je ervoor zorgen dat je stressloze kat je goede krabspul ook gaat gebruiken. Hier zijn de principes van conditioneren bruikbaar. En dan vooral van operante conditionering. Dat wil zeggen dat gedrag toeneemt in frequentie als er een beloning op volgt en afneemt in frequentie als er een bestraffing op volgt. Hoe ga je dit toepassing in de praktijk van je huishouden? Zorg ervoor dat het krabben aan het krabspul een belonende ervaring wordt. Breng bijvoorbeeld kattenkruid of valeriaan aan op het krabspul. Betrek het krabspul in het spel met je kat. Geef de kat aandacht of iets lekkers als hij het krabspul gebruikt. Dit zou moeten leiden tot een toename van het krabben aan het krabspul. En dus een afname van het krabben aan meubels.

Krabben aan meubels afleren

Maar wat als de kat nog steeds ook blijft krabben aan meubels? Dan is het tijd om het krabben aan meubels geen belonende ervaring meer te maken. Geef je kat geen positieve aandacht als hij aan je meubels krabt. Je kunt het gedrag negeren of in je handen klappen en schel iets roepen. En zorg ervoor dat je meubels onaantrekkelijk worden om aan te krabben. Bekleed ze met gladde lakens, landbouwzeil of vuilniszakken. Het krabspul voor populaire krabplaatsen zetten kan ook werken. Bijvoorbeeld een krabplank aan de deur of muur. En die hoeven niet lelijk te zijn. Lees hier hoe je een fur-niture diy krabplank maakt.

Krabpaal kittenJong geleerd, oud gedaan

Tot slot, wacht niet tot het problematisch krabben aan meubels al is ontstaan. Begin bij het begin. Want jong geleerd is oud gedaan. Zorg dat je voldoende krabspul in huis hebt voor de kitten. Maak het krabspul vervolgens aantrekkelijk voor de kitten. Stimuleer de kitten het krabspul te gebruiken. Beloon de kitten als hij het krabspul gebruikt. En geef de kitten voldoende aandacht en afleiding. Want dat is altijd belangrijk.

Een gedachte over “Gedragsproblemen: Krabben aan meubels

  1. Pingback: Spel van de kat - alleskatten.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.