Gewicht van een kat

LucyHet gewicht van een kat kan tussen de seksen en rassen sterk verschillen. Maar wat is een gezond gewicht van een kat? Wanneer is er sprake van ondergewicht? En wanneer van overgewicht? En hoe kan je het gewicht van een kat het beste meten? Dat zijn vragen waar in dit artikel over gewicht van een kat antwoord op zal worden gegeven.

Gemiddelde gewicht

Boefje en LucyIn het artikel over groei van een kitten is te lezen dat een kat tot ongeveer 12 maanden in de groei is. Maar hoewel een kat met 12 maanden qua lengte volgroeid is, wordt hij qua gewicht nog duidelijk zwaarder. Dit komt door versterking van de spieren en botten. Een gemiddelde poes met een gezond gewicht wordt zo’n 3.2 kg. Een gemiddelde kater met een gezond gewicht wordt zo’n 4.1 kg. Naast geslacht is het gewicht echter ook sterk afhankelijk van ras. Deze gemiddelden gelden dan ook voor de gewone huis-tuin-en-keuken-kat. Zo zal de Siamees of Oosters korthaar lichter uitvallen en de Brits korthaar of Maine Coon zwaarder.

Gewichtscurve

In onderstaande curve is de variatie in gewicht van een kat per geslacht te zien. Deze curve is toepasbaar voor de gewone huis-tuin-en-keuken-kat.Gewicht kat

Body Condition Score

Een meer betrouwbare maat voor of het gewicht van een kat gezond is is dan ook de internationale Body Condition Score. Deze score gaat niet uit van het gewicht van de kat, maar van zijn bouw. De score geeft met behulp van plaatjes van de bovenkant en zijkant van de kat een duidelijk beeld van het ideale gezonde gewicht van een kat. De meeste tabellen bieden daarnaast een beschrijving van hoe de kat er uit moet zien of moet voelen.

Body condition score

Gewicht meten

Er zijn verschillende manieren om te kijken of je kat een gezond gewicht heeft. Een combinatie van beide methoden is het meest betrouwbaar om het gewicht van een kat te beoordelen.

 • Gewichtscurve: Deze methode gaat uit van het gewicht van een kat als maat voor hoe gezond het gewicht is. Je kunt je kat zelf wegen, bijvoorbeeld op een personenweegschaal. Dit geeft vaak echter een niet erg nauwkeurig beeld. Een andere optie is om je kat te wegen bij de dierenarts. Veel dierenartsen bieden deze service gratis aan.
 • Body Condition Score: Deze methode gaat uit van de bouw van een kat als maat voor hoe gezond zijn gewicht is. Je moet hierbij je kat observeren en aanraken. Vervolgens vergelijk je wat je zag en voelde met de Body Condition Score.

En? Heeft jouw kat een gezond gewicht?

17 gedachten over “Gewicht van een kat

 1. Angela langevoort

  Mijn gestelliriseerde kat ( poes) wordt 14 dit jaar is nog super actief en knuffelig. Ze weegt nu 4 kilo. Een hangbuik door sterrisatie. Maar netjes. Is dat voldoende aan gewicht? Ze is mega vrolijk maar vraagt steeds weer om eten. Heeft ze dat extra nodig?

 2. Adri Schuitert

  Wij hebben een Bengaalse poes van 1 jaar en 5 maand
  Hoe zwaar mag zij wegen
  Zij is nu 1.4 kg

 3. Janneke

  Wat kan ik mijn oosters korthaar kater van ruim 10 geven zodat hij wat dikker wordt …de dierenarts vindt hem te licht ?

 4. L.M. de Heij

  Heb een Franse (gecastreerd) katertje van wilde ouders en hij is nu 1 jaar en bijna 4,5 kg. Een echte buiten kat, die ik ’s avonds binnen haal tot de volgende ochtend.

 5. pieter

  Hoi wij hebben een cyperse kater is gecastreerd leeftijd 10 jaar of ouder super gezond, gaat elk jaar even voor een apk bezoekje bij de dierenarts. En heeft geen problemen met gebit krijgt bij ons droge brokken te eten en vers vlees om de 3 dagen, ps bijna vergeten !! gewicht 7.2 kilo en luistert naar de naam Mans en is voornamelijk binnen in huis kan ook in de tuin maar dat is altijd maar even..

  Groetjes Pieter (Haren)

 6. Erica Brouwer

  Wij hebben een poes (Britse korthaar), 3,5 jaar jong/oud en ze weegt meer dan 5 kilo. Helaas lijkt ze veel dikker dan ze is door een hangbuik veroorzaakt door de sterilisatie. Ze krijgt ’s avonds een klein beetje blikvoer en de rest van de dag moet ze het met brokjes doen, die ik ook nog regelmatig weghaal. Tijdens het laatste bezoek bij de dierenarts is vastgesteld dat ze het afgelopen anderhalf jaar niets is aangekomen. Ik ga dus maar door op de ingeslagen weg: ’s morgens en als wij naar bed gaan brokjes en om 18.00 uur wat blikvoer. Af en toe een snoepje en na het blikvoer een paar Dentabites (Whiskas) in het kader van tandenpoetsen.
  Het ras staat erom bekend dat ze wat zwaarder uitvallen maar toch roept iedereen “wat is die kat dik” maar ik vind haar beeldschoon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.