Categorie archief: Pathologie & Farmacologie

Vlooien

Kat krabtDit artikel gaat over vlooien. Er bestaan zo’n 2000 verschillende soorten vlooien, waarvan er ongeveer 50 soorten in Nederland voorkomen. De twee meest voorkomende soorten bij Nederlandse huisdieren zijn de kattenvlo (Ctenocefalides felis) en de hondenvlo (Ctenocefalides canis). Er is ook een mensenvlo, maar deze wordt in Nederland nagenoeg niet meer gezien.

Definitie

Vlooien (Siphonaptera) zijn gespecialiseerde bloedzuigende parasieten. Ze richten zich op gewervelde dieren met lichaamsbeharing of een verenkleed. Het dier waar ze zich aan hechten heet de gastheer. Vlooien leven niet permanent op de gastheer, maar zoeken deze op om bloed te zuigen.

Levenscyclus

De levenscyclus van de vlo bestaat uit vier stadia: Ei, larve, pop en vlo. De cyclus neemt in totaal ongeveer zes weken in beslag. Een volwassen vrouwtjes vlo legt eitjes in de vacht van de kat nadat zij daar bloed heeft gezogen. Deze eitjes rollen uit de vacht de omgeving in. In de omgeving komen ze na twee tot vier dagen uit tot larven. Larven zijn een paar millimeter lang en zo dun als een haar. Ze verstoppen zich op donkere plekjes en voeden zich onder andere met uitwerpselen van volwassen vlooien. Na twee tot drie weken verpoppen de larven zich. Als pop kunnen ze goed beschermd tot wel anderhalf jaar in leven blijven. In een normale cyclus komt echter na weer twee tot drie weken de pop uit. De volwassen vlo is dan geboren.

Lees verder

Diarree bij de kat

Kat dierenartsElke kat heeft wel eens last van diarree. Diarree komt geregeld voor bij de kat. Maar wat is normale ontlasting bij de kat? En wat is diarree precies? Wat voor soorten diarree zijn er? Wat zijn oorzaken van diarree? Wat kun je er aan doen? En wanneer moet je je zorgen maken? Je leest het in dit artikel over diarree bij de kat.

Ontlasting bij de kat

Eerst iets over normale ontlasting van de kat. Gemiddeld heeft een kat een maal per dag ontlasting. Er zijn echter katten die minder of meer gaan. Kittens gaan gemiddeld vaker dan een maal per dag. De normale ontlasting is stevig, maar niet hard, van substantie. De normale kleur is bruin. De kleur kan echter variëren afhankelijk van wat de kat eet.

Diarree bij de kat

Diarree is een toename in frequentie, substantie of kleur van de ontlasting. Het treedt op wanneer er onvoldoende water uit de ontlasting wordt verwijderd, waardoor deze een losse en slechte structuur heeft. Hoe de diarree er uit ziet is afhankelijk van het getroffen deel van de darm. Diarree uit de dunne darm heeft grote hoeveelheden waterige ontlasting tot gevolg. Meestal hoeft de kat niet vaker naar de kattenbak. Diarree uit de dunne darm heeft brijerige ontlasting tot gevolg, eventueel met slijm of bloed. De kat heeft continu aandrang en gaat vaker naar de kattenbak.

Soorten diarree

Er zijn twee soorten diarree bij de kat te onderscheiden.

  • Acute diarree: Acute diarree bij de kat is diarree die korter dan 7 dagen duurt en niet structureel terugkerend is.
  • Chronische diarree: Chronische diarree bij de kat is diarree die langer dan 7 dagen duurt of structureel terugkerend is.

Oorzaken diarree

Er zijn verschillende oorzaken van diarree bij de kat te vinden. Ze zijn afhankelijk van de soort diarree. Deze variëren in ernst van niet ernstig tot zeer ernstig.

Lees verder

Toxoplasmose

Kat ziek 5Dit artikel gaat over de Toxoplasmose. Toxoplasmose is een infectieziekte en een zoönose. Een infectieziekte is een ziekte die de gastheer schade berokkent en wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van 1 of meer micro-organismen (bacterie, virus, schimmel, prion). Een zoönose is een infectieziekte die kan worden overgedragen van dieren op mensen. Wil je meer weten over andere infectieziekten bij de kat? Lees dan de artikelen over kattenziekte, niesziekte, rabiës, FIP, FIVFeLV en Lyme. Hieronder lees je meer over de Toxoplasmose.

Definitie

Toxoplasmose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de eencellige parasiet Toxoplasma gondii. Toxoplasmose kan zowel bij mens als dier voorkomen. Het is namelijk van dier op mens overdraagbaar. Toxoplasmose kan schadelijk zijn voor mens en dier.

Levenscyclus toxoplasmoseLevenscyclus

De parasiet toxoplasma gondii kent gastheerwisseling. Dat wil zeggen dat hij gebruik maakt van tussengastheren en eindgastheren om de verschillende stadia van zijn levenscyclus te doorlopen. Katachtigen, wild en gedomesticeerd, zijn de eindgastheren. Zij zijn de enigen waarbij er geslachtelijke vermenigvuldiging kan plaatsvinden waarbij er oöcysten (een soort eitjes) in cellen van het darmslijmvlies kunnen worden gevormd. Deze oöcysten komen vervolgens met de ontlasting van de kat naar buiten. Zo kunnen ze via het spijsverteringskanaal worden overgebracht op een tussengastheer. De mens kan een tussengastheer zijn. Bij het overbrengen komen er sporozoïeten vrij uit de oöcysten en deze dringen door de darmwand heen. In de cellen van het darmslijmvlies veranderen de sporozoïeten in tachyzoïeten. Deze delen zich snel totdat de cel vol zit en openbarst. Hierdoor verspreid de parasiet zich weer naar andere cellen. Dit herhaalt zich continu tijdens het acute stadium van de infectie. Op een gegeven moment veranderen de tachyzoïeten in bradyzoïeten. Deze delen zich minder snel en de cellen barsten niet meer open waardoor weefselcysten worden gevormd. Er vindt dan ongeslachtelijke vermenigvuldiging plaats. Deze kan zich in allerlei organen in het lichaam afspelen, maar zeker in het centraal zenuwstelsel en de skeletspieren. De weefselcysten zullen het hele verdere leven aanwezig blijven.

Lees verder

Rouwen van je kat

Overlijden kat 5Het verlies van je kat is een ingrijpende gebeurtenis. Niet alleen voor jou, maar ook voor je andere huisdieren. Van katten is bekend dat ze kunnen rouwen om het verlies van een kattenmaatje uit hun directe omgeving. Dit artikel gaat over rouwen van je kat. Maar hoe ziet dit rouwen er uit? Wat zijn mogelijke reacties? Is er een rouwverwerkingsmodel? En wat zijn do’s en dont’s bij het rouwen van je kat? Je leest het in dit artikel. Zelf zul je waarschijnlijk ook last hebben van het overlijden van je kat. Lees daar meer over in dit artikel over rouwen om je kat. Wil je meer lezen over de opties die je hebt na het overlijden van je kat? Lees dan dit artikel over sectie, cremeren en begraven.

Wat zijn mogelijke reacties?

Uit een Amerikaans onderzoek is gebleken dat 65% van de katten 4 of meer gedragsveranderingen laat zien na het verlies van hun kattenmaatje. De reacties van een kat in rouw zijn te verdelen in 3 categorieën.

Gedachten & gevoelens

Het is niet duidelijk welke gedachten en gevoelens een kat in rouw heeft. Wel kun je duidelijke gedragsveranderingen zien. Katten zijn zich namelijk bewust van het ontbreken van hun maatje in hun omgeving. Ze rouwen daarbij niet zozeer om het overlijden als wel om de afwezigheid van hun vriendje. Want met deze afwezigheid komt ook een verandering in de routines. Zo kan een kat rouwen om het niet meer samen spelen, naar buiten gaan, in een mandje liggen.

Gedrag

Bij het rouwen van je kat kun je duidelijke gedragsveranderingen waarnemen. Veel katten zullen lusteloos overkomen. Ze kunnen lange tijd voor zich uit staren. Ook kunnen ze juist rusteloos worden. Ze lijken hun rust dan niet te kunnen vinden. Sommige katten laten zogenaamde separatieangst laten zien. Ze lijken te wachten op de terugkomst van hun maatje. En ze kunnen meer moeite krijgen met jouw afwezigheid. Andere katten worden extreem aanhankelijk naar de overgebleven huisgenootjes toe. Daarbij kunnen katten gedragsproblemen gaan vertonen. Deze zijn duidelijk gerelateerd aan de stressor van het overlijden van hun maatje. Zo kunnen ze overmatig krabben of overmatig likken. Dit leidt tot wondjes en kale plekken. Katten kunnen angstig worden. Ze verstoppen zich dan veel. Ook kunnen katten weer onzindelijk worden.

Lichamelijk

Bij het rouwen van je kat kun je zien dat hij niet lekker in zijn vel zit. Hij kan vermoeid, minder energiek, overkomen. Ook hij minder of juist meer slapen. Daarbij wordt bij 46% van de katten een verminderde eetlust geconstateerd. In zijn rouw zal de weerstand van de kat afnemen. Hij is vatbaarder voor ziektes.

Rouwverwerkingsmodel

Lees verder

Rouwen om je kat

Overlijden kat 4Het verlies van je kat is een ingrijpende gebeurtenis. Of het einde nu gepland, verwacht of onverwacht was. Je bent meer dan gewoon een dier kwijt. Je hebt je gezinslid, je maatje, je schatje verloren. En dat doet pijn. Dit artikel gaat over rouwen om je kat. Wat zijn mogelijke reacties op het verlies? Wat voor rouwverwerkings-modellen zijn er? En vooral, wat kun je allemaal doen om met het verlies om te gaan? Ook dieren rouwen om het verlies van hun maatje. Lees hier het artikel over rouwverwerking bij katten. Wil je meer lezen over de opties die je hebt na het overlijden van je kat? Lees dan dit artikel over sectie, cremeren en begraven.

Wat zijn mogelijke reacties?

Gevoelens

Bij het rouwen om je kat kun je allerlei emoties voelen. Emoties als verdriet, gemis, wanhoop, somberheid, lusteloosheid, eenzaamheid, angst, schuld, schaamte, boosheid, irritatie. Tegelijkertijd is het niet gek als je af en toe ook vreugde voelt. Vreugde omdat je zo’n mooi en lief dier gekend hebt. Vreugde om je mooie herinneringen.

Gedachten

Vaak zul je een preoccupatie met gedachten aan je geliefde katje ervaren. Herinneringen zullen zomaar opkomen. Je hebt dan ook de behoefte deze te delen. Je kunt een gevoel van onwerkelijkheid ervaren. Veel mensen hebben problemen met hun aandacht en concentratie. Een boek lezen of film kijken is ineens heel moeilijk. Je kunt verminderd zelfvertrouwen hebben. Of jezelf van alles verwijten. Sommige mensen voelen zich hopeloos of hulpeloos.

Gedrag

Gedrag is datgene wat anderen aan je buitenkant aan je zien. Dat wat je doet. Veel mensen zullen uiting geven aan hun verdriet door te huilen. Het praten over de kat, over de tijd rondom het overlijden en over mooie herinneringen kan helpen om het verlies een plekje te geven. Het is ook mogelijk dat je je geagiteerd voelt en geïrriteerd reageert op je omgeving. Sommige mensen trekken zich terug. Andere zoeken juist gezelschap op.

Lichamelijk

Bij het rouwen om je kat zul je niet lekker in je vel zitten. Je kan vermoeid zijn, slecht slapen, een verminderde eetlust hebben. Ook kan het zijn dat je emoties lijden tot lichamelijke klachten. Je bent in je rouw vatbaarder voor ziektes.

Rouwverwerkingsmodellen

Lees verder

Overlijden van je kat

Overlijden kat 2Het verlies van je kat is een ingrijpende gebeurtenis. Of het einde nu gepland, verwacht of onverwacht was. Je bent meer dan gewoon een dier kwijt. Je hebt je gezinslid, je maatje, je schatje verloren. En dat doet pijn. Je zult allerlei emoties voelen, zoals gemis en verdriet. Op den duur slijt de pijn en zullen de mooie herinneringen aan je pluizige lieveling blijven. Dit artikel gaat over de opties die je hebt na het overlijden van je kat. Wil je sectie laten verrichten? Wil je je kat cremeren? Of toch liever begraven? Lees hier over de verschillende opties en hun voor- en nadelen. Wil je meer lezen over het rouwen na het overlijden van je kat? Lees dan dit artikel over rouwverwerking. Ook dieren rouwen om het verlies van hun maatje. Lees dan dit artikel over rouwverwerking bij katten.

Lees verder

Ziekte van Lyme (Lyme borreliose)

Kat ziek 6Dit artikel gaat over de ziekte van Lyme. De ziekte van Lyme wordt ook wel Lyme borreliose genoemd. De ziekte van Lyme is een infectieziekte. Een infectieziekte is een ziekte die de gastheer schade berokkent en wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van 1 of meer micro-organismen (bacterie, virus, schimmel, prion). Wil je meer weten over andere infectieziekten bij de kat? Lees dan de artikelen over kattenziekte, niesziekte, rabiës, FIP, FIVFeLV en Toxoplasmose. Hieronder lees je meer over de ziekte van Lyme.

Definitie

De ziekte van Lyme (Lyme borreliose) is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi. De ziekte van Lyme kan zowel bij mens als dier voorkomen. De ziekte van Lyme kent drie stadia. In het laatste stadium kunnen zich diverse klachten over het hele lichaam ontwikkelen.

TeekOorzaak

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi. Deze bacterie is een spirocheet. Dat wil zeggen een dunne spiraalvormige bacterie. De ziekte van Lyme kan alleen worden overgedragen door de beet van een besmette teek. In West-Europa is dit bijna altijd de schapenteek (Ixodes ricinus). De teek zelf wordt besmet als hij bloed zuigt bij kleine (knaag)dieren of vogels die de bacterie bij zich kunnen dragen. Vervolgens kan hij de bacterie weer overdragen op (huis)dieren of mensen. Dit gebeurt wanneer hij bloed zuigt door zich in de huid vast te bijten.

Risico

Ongeveer 20% van de teken draagt de bacterie Borrelia burgdorferi bij zich. Maar niet iedere beet van een besmette teek leidt tot de ziekte van Lyme. De kans op verschijnselen van de ziekte van Lyme bij een willekeurige tekenbeet is ongeveer 3%. Deze kans wordt groter naarmate de teek langer op zijn gastheer doorbrengt. Binnen 24 uur is de kans op besmetting erg klein. Na 24 uur begint deze kans echter snel toe te nemen.

Lees verder

Feline Immunodeficiëntie Virus (FIV)

Kat ziek 4Dit artikel gaat over de infectieziekte feline immunodeficiëntie virus (FIV). FIV wordt ook wel kattenaids genoemd. Een infectieziekte is een ziekte die de gastheer schade berokkent en wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van 1 of meer micro-organismen (bacterie, virus, schimmel, prion). Wil je meer weten over andere infectieziekten bij de kat? Lees dan de artikelen over kattenziekte, niesziekte, rabiës, FIP, FeLV, Lyme en Toxoplasmose. Hieronder lees je meer over het feline immunodeficiëntie virus (FIV).

Definitie

Feline immunodeficiëntie virus (FIV) is een ernstige infectieziekte die het immuunsysteem van de kat aantast. Hierdoor is de kat vatbaarder voor allerlei secundaire infecties. FIV heeft in 100% van de gevallen een dodelijk beloop.

Oorzaak

FIV wordt veroorzaakt door door het feline immunodeficiëntie virus. Dit virus is een retrovirus. Een retrovirus kopieert bij infectie zijn RNA naar het DNA van de gastheer. FIV valt in de categorie lentivirus. Het lentivirus is een variant van het retrovirus die gekenmerkt wordt door een lange incubatietijd. Besmetting vindt vaak plaats door direct contact van lichaamsvloeistoffen (speeksel, bloed, sperma, moedermelk). Het virus wordt vooral daarom vooral overgedragen door krab- en bijtwonden. FIV komt het meest voor onder normale huiskatten die naar buiten gaan. Twee keer zoveel katers als poezen hebben FIV. Dit is vooral omdat katers meer vechten met elkaar. FIV wordt ook overgedragen bij de dekking. Of het sperma van de kater of de bijtwonden ten gevolge van de nekbeet hier de oorzaak van zijn is nog niet bekend. FIV kan daarnaast via de placenta of moedermelk aan de kittens worden overgedragen. FIV is nauw verwant met het humane immunodeficiëntie virus (HIV). Het is echter geen zoönose. Dat wil zeggen dat FIV niet van kat op mens kan worden overgedragen.

Lees verder

Haarballen

Kat haarbalDit artikel gaat over haarballen bij de kat. Haarballen vallen onder de zogenaamde ziekten van het spijsverteringsstelsel. Het spijsverteringsstelsel heeft verschillende functies, zoals ingestie, mechanische verwerking, vertering, secretie, opname en uitscheiding. Als een van deze functies niet goed werkt spreken we van een ziekte van het spijsverteringsstelsel. Er zijn talloze ziekten van het spijsverteringsstelsel. Hier worden alleen enkele veelvoorkomende klachten en ziekten besproken. Wil je meer weten over deze klachten in het spijsverteringsstelsel bij de kat? Lees dan de artikelen over obesitas, tandsteen, braken, diarree, obstipatie en wormen. Enkele veel voorkomende ziekten zijn gastro-enteritis, colitis, Inflammatory Bowel Disease (IBD), Irritable Bowel Syndrome (IBS), Exocrine Pancreatic Insufficiency (EPI) en pancreatitis. Hieronder lees je meer over haarballen.

Definitie

Haarballen zijn onverteerbare klitten met haar die de kat vanuit de maag actief (braken) of passief (regurgitatie) naar buiten brengt.

Oorzaak

Haarballen worden veroorzaakt doordat de kat bij het wassen en verzorgen van zijn vacht zijn eigen haren inslikt. Enkele haren zullen het maagdarmkanaal passeren. De meeste haren klitten echter samen in de maag. Ze vormen daar een onverteerbare haarbal.

Lees verder

Feline Leukemie Virus (FeLV)

Kat ziekDit artikel gaat over de infectieziekte feline leukemie virus (FeLV). FeLV wordt ook wel leucose genoemd. Een infectieziekte is een ziekte die de gastheer schade berokkent en wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van 1 of meer micro-organismen (bacterie, virus, schimmel, prion). Wil je meer weten over andere infectieziekten bij de kat? Lees dan de artikelen over kattenziekte, niesziekte, rabiës, FIP, FIV, Lyme en Toxoplasmose. Hieronder lees je meer over feline leukemie virus (FeLV).

Definitie

Feline leukemie virus (FeLV) of leucose is een ernstige infectieziekte die het immuunsysteem van de kat aantast. Hierdoor is de kat vatbaarder voor allerlei secundaire infecties. FeLV heeft in 100% van de gevallen een dodelijk beloop.

Oorzaak

FeLV wordt veroorzaakt door door het feline leukemie virus. Dit virus is een retrovirus. Een retrovirus kopieert bij infectie zijn RNA naar het DNA van de gastheer. Besmette katten kunnen het virus uitscheiden via hun speeksel. Dit kan door onbesmette katten via de neus of bek weer worden opgenomen. Het virus kan dus worden overgedragen door direct contact met andere dieren of indirect via de mens, kattenbak, voerbakjes of slaapplekjes. Het is vooral dit langdurige sociale contact waardoor FeLV wordt overgedragen. Het virus kan daarnaast via de placenta of moedermelk aan de kittens worden overgedragen.

Lees verder