Haarballen

Kat haarbalDit artikel gaat over haarballen bij de kat. Haarballen vallen onder de zogenaamde ziekten van het spijsverteringsstelsel. Het spijsverteringsstelsel heeft verschillende functies, zoals ingestie, mechanische verwerking, vertering, secretie, opname en uitscheiding. Als een van deze functies niet goed werkt spreken we van een ziekte van het spijsverteringsstelsel. Er zijn talloze ziekten van het spijsverteringsstelsel. Hier worden alleen enkele veelvoorkomende klachten en ziekten besproken. Wil je meer weten over deze klachten in het spijsverteringsstelsel bij de kat? Lees dan de artikelen over obesitas, tandsteen, braken, diarree, obstipatie en wormen. Enkele veel voorkomende ziekten zijn gastro-enteritis, colitis, Inflammatory Bowel Disease (IBD), Irritable Bowel Syndrome (IBS), Exocrine Pancreatic Insufficiency (EPI) en pancreatitis. Hieronder lees je meer over haarballen.

Definitie

Haarballen zijn onverteerbare klitten met haar die de kat vanuit de maag actief (braken) of passief (regurgitatie) naar buiten brengt.

Oorzaak

Haarballen worden veroorzaakt doordat de kat bij het wassen en verzorgen van zijn vacht zijn eigen haren inslikt. Enkele haren zullen het maagdarmkanaal passeren. De meeste haren klitten echter samen in de maag. Ze vormen daar een onverteerbare haarbal.

Symptomen

De meeste katten hebben zo nu en dan een haarbal. Kortharige katten ongeveer eens in de maand. Langharige katten ongeveer eens in de week. Een kat die een haarbal opbrengt door zal in een typische ‘braakhouding’ gaan zitten. Bij actief braken zijn er ook een buikpers en braakbewegingen te zien. Uiteindelijk zal de haarbal, vaak samen met wat maagsap, naar buiten komen.

HaarbalDiagnose

Haarballen zijn zichtbaar terug te vinden in je huis. Ze liggen vaak in een plasje maagsap. De haarbal zelf is, in tegenstelling tot normaal braaksel, vast van vorm. Haarballen lijken wel wat op uitwerpselen. Bij nadere inspectie is echter een kluwen haar te zien.

Kat haarbal 2Behandeling

Haarballen zijn een normaal verschijnsel bij de kat. Als de kat echter zeer vaak (dagelijks of meerdere keren per week) een haarbal opbrengt kan het interfereren met een gezonde voedselopname. Voer dat helpt bij het verteren van haarballen kan hierbij nuttig zijn. Royal Canin heeft hiervoor enkele producten, zoals Indoor, Indoor Longhair, Fit en Intense Hairball. Ook het kammen en borstelen van je kat kan helpen om het inslikken van haren te beperken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.