Interview Cattery of Dyade – Deel 2

Kitten van Bram x Emy

Kitten van Bram x Emy

In dit interview vertelt Mimi Versantvoort van Cattery of Dyade over zichzelf, de cattery, haar katten, de kittens, de kattenwereld, de vereniging. Wil je meer lezen over de cattery en de katten? Lees dan deel 1 van het interview, dat een indruk geeft van de wereld van Mimi en haar katten.

Over Mimi

Wat is je achtergrond?

Kater Bram

Kater Bram

Ik heb de MULO (te vergelijken met VMBO) gedaan. Daarna ben ik gaan werken op kantoor, in de administratie. Ik heb voor verschillende kantoren gewerkt. Toen de kinderen er waren heb ik even niet gewerkt. En later heb ik tot 2004 gewerkt. Toen ging ik met pensioen. Pensioen? Ja, hoewel Mimi er uit ziet als eind vijftig is ze al zeventig jaar. Dat zou je haar niet geven!

Met wie woon je hier?

Alleen, met mijn katten. En dat al bijna 20 jaar! In 1979 kwam ik vanwege de scheiding met mijn man in Nieuwegein wonen. Daarvoor heb ik altijd in Brabant gewoond.

Wat geeft je energie in het leven?

Lachend wijst Mimi naar buiten. Voor het raam staat een kolossale hoogspanningsmast. Die daar heel weinig, die ontneemt mij juist alle energie, zegt ze.  Ze is veel moe. Maar waar ze nog plezier uit haalt zijn haar katten en de vereniging. Mimi is actief bij de Nederlandse Kattenfokkers Vereniging (NKFV)).

Wat betekenen katten voor jou?

Alles. Mimi zucht. Ze zijn mijn kinderen.

Hoe lang heb je al katten? En wat voor katten waren dat?

Vanaf 1988 heb ik katten. Daarvoor niet. Ik woonde toen samen met een man die niet van katten hield. Mijn eerste poes was een HTK-kat uit het asiel. Daarna kwamen er meer bij. Op een gegeven moment had ik vijf HTK- katten. In totaal heb ik vijftien raskatten gehad.

Over de cattery

Wat heeft je gemotiveerd om de cattery voor Brits Kortharen te beginnen?

Poes Patsy

Poes Patsy

Dat was een combinatie van dingen. Natuurlijk was ik al helemaal gek van katten. Daarbij was mijn eerste HTK-kat een kruising Karthuizer. Uit dit ras is later de Brits Korthaar gekomen. De Brits Korthaar vond ik altijd al prachtig, vanwege hun schattige ‘beertjes’ uiterlijk. En het toeval wil dat mijn vriend een paar jaar daarvoor twee Brits Kortharen had gekocht waarmee hij was gaan fokken. Ik kreeg van hem een uitzetpoes (red. Dat is een poes waar de fokker wel verder mee wil fokken, maar waarvoor hij bij hem thuis geen ruimte meer heeft). Velvet, ze had een blauwe vacht. En toen was de cattery geboren!

Wat moest je er allemaal voor doen om de cattery te beginnen?

Gewoon beginnen, zegt Mimi lachend. In het begin wist ik niet goed wat ik deed. Ik heb zoveel moeten leren. Ik leer nu nog steeds elke dag bij. Pas steeds weer dingen aan. Verbeter dingen. Vroeger had ik bijvoorbeeld een elektrisch warmtedekentje voor de kittens. Maar dat is natuurlijk gevaarlijk vanwege het snoer. Nu heb ik een in de magnetron opwarmbare SnuggleSafe die tien uur warm blijft.

Hoe is het om een cattery te runnen?

Het is mijn leven. Ik geniet ervan. Steeds weer opnieuw. Van het uitzoeken van een goede kater of poes tot de dekking, dracht, bevalling. Het socialiseren van de kittens. Alles.

Wat houden de dagelijkse bezigheden in?

Niets bijzonders. Die dingen die je ook moet doen als je gewoon een kat of katten houdt. Kattenbak, eten, drinken, aandacht, spelen, socialiseren. Normaal moet ik het voor vier katten doen. Als er kittens zijn geeft dat meer werk.  Maar ook omdat de kittens een goede socialisatie nodig hebben. En ik wil het allemaal wel schoon en netjes houden. Zo verschoon ik de kattenbakken meerdere keren per dag. Dat is ook wel te zien. Het huis is brandschoon. Je zou niet zeggen dat er vier katten en op dit moment zelfs vijf kittens wonen!

Hoeveel verdien je gemiddeld met de cattery?

Ik ben een hobbyfokker. Ik doe het dus vooral voor mijn plezier. En zie het als een hobby. Het is leuk als ik er iets aan overhoud, maar niet heel erg als dat niet gebeurt. De ene keer houd ik wat over, de andere keer lever ik in. Ik zou wel meer poezen kunnen houden en meer nestjes kunnen krijgen, maar dan gaat voor mij het plezier er af.

Over de Brits Korthaar

Wat zijn belangrijke uiterlijke kenmerken van de Brits Korthaar?

Poes Emy

Poes Emy

De bouw moet cobby (red. Compacte vormen, evenredige proporties en harde bespiering) zijn. Lekker bol, rond, ‘beertjes’. De poten moeten kort, stevig en recht zijn. De voetjes moeten rond zijn. De kop moet rond en massief zijn. De neus kort, breed en recht. De kin krachtig. Het gebit moet sluitend zijn. De oren moeten klein, iets afgerond en wijd uiteen geplaatst zijn. De ogen moeten rond zijn en intens van kleur. De staart moet kort, dik en iets afgerond zijn. De vacht moet kort, dicht en crispy zijn. Bij effen kleuren moet hij goed doorkleurd zijn.

Wat zijn belangrijke karaktereigenschappen van de Brits Korthaar?

De Brits Korthaar is een rustig en evenwichtig ras. Ze kunnen goed binnenshuis worden gehouden. Ze moeten lief en knuffelig zijn. De meeste van mijn katten zijn ook schootkatten. Dit vind ik zelf niet altijd zo fijn. Ik heb helemaal de rust niet om zo lang te zitten! De katten mogen absoluut niet uithalen of bijten. Ik ben maar één keer gebeten door een poes, Jamilla. Maar dat was toen ze aan het bevallen was en veel pijn had.

Wat zijn kenmerken waar je op fokt?

Ik kijk natuurlijk naar de uiterlijke rasstandaard. Veel van mijn katten hebben prijzen gewonnen met hun prachtige uiterlijk (red. In het toilet zijn deze prijzen te bewonderen). Mimi laat me een boek zien met allemaal beoordelingen van keurmeesters bij kattenshows. Ik was ook een van de fokkers die de nieuwe  kleur fawn fokte. Afstammelingen van mijn poezen zijn te vinden over heel Europa. Vroeger fokte ik ook op de tabby soorten. Tegenwoordig alleen nog maar effen kleuren en bi-colours. Naast een prachtig uiterlijk moeten de katten ook goed van karakter zijn. Ze moeten lief en knuffelig zijn.

Wat vind je van de verkoop van Brits Kortharen zonder stamboom?

Dat zijn geen Brits Kortharen. Ze lijken er misschien op. Je hebt alleen een officiële Brits Korthaar als er een stamboom bij komt. Het gekke is dat veel mensen denken dat zo’n stamboom heel duur is. Maar in feite kost hij maar €11,-. Het ergste aan de verkoop zonder stamboom is vooral de gezondheid van de kat. Het fokken wordt gedaan door onervaren mensen. De katten worden niet getest op erfelijke afwijkingen als PKD en HMC. Er kunnen afwijkingen in de lijn zitten.

Over de katten

Kun je iets vertellen over de katten die je nu hebt?

Poes Femke

Poes Femke

Ik heb één kater (Bram) en drie poezen (Patsy, Emy en Femke). Bram (20 februari 2013) is een echte kater. Hij is stoer en macho, vooral als er een krolse poes in de buurt is. Hij is ook een dombo. Als ik boos op hem ben gaat hij op zijn rug liggen om geaaid te worden. Hij houdt er ook van om te spelen. Patsy (21 januari 2012), Emy (30 juni 2012) en Femke (29 september 2013) zijn alle drie vrij jonge poezen en dat is wel te merken aan hun energie. Omdat er kort achter elkaar twee poezen (moeder en dochter)  overleden waren, had ik maar één fokpoes meer over. Ik heb toen twee nieuwe kittens uitgezocht. Emy en Femke zijn de twee eigen fokjes die ik gehouden heb. Het zijn schatten. Ze zijn lief, knuffelig, komen graag op schoot liggen. Ik kan alles met ze doen.

Waar laat je je katten op testen en hoe vaak?

Ik laat al mijn katten eenmalig testen op Polycystic Kidney Disease (PKD)(red. Dat is een erfelijke aandoening bij de kat die cysten in de nieren veroorzaakt waardoor op den duur chronisch nierfalen ontstaat). En ik laat hun bloed testen in Amerika op bloedgroep. Elk jaar laat ik ze inenten tegen kattenziekte en niesziekte. Ook laat ik ze jaarlijks testen op FIV en FeLV. Poezen laat ik om het jaar testen op Hypertrofische Cardiomyopathie (HCM)(red. Dat is een erfelijke aandoening bij de kat die verdikking van de spierwand van de linker hartkamer veroorzaakt waardoor op den duur hartfalen ontstaat). Bij een kater moet dit elk jaar. Al die testen lopen behoorlijk in de papieren. Soms vind ik het de spuigaten uit lopen. Mijn katten worden intensiever getest dan het gemiddelde stel dat een kind wil krijgen!

Hoe is het om afscheid te nemen van je katten?

Heel verdrietig. De laatste keer dat ik een kat heb verloren was in mei 2012. Dat was Jouska, een dochter van mijn eerste uitzetpoes Velvet. Ze had pancreatitis en ik heb haar moeten laten inslapen. Daarvoor was met Kerst 2011. De acht weken zwangere Vanya, dochter van Jouska, is toen uit de krabpaal gevallen. Eerst leek er niets aan de hand. Maar twee dagen later overleed ze in het mandje naast mijn bed. De overleden katten breng ik persoonlijk naar een crematorium in Amsterdam. Ik wil ze niet bij de dierenarts achterlaten. Je hebt een band met zo’n beestje.

Over nestjes

Hoeveel nestjes krijg je per jaar?

Nestje

Nestje van Bram x Emy – Cattery of Dyade

De vereniging had vroeger als richtlijn maximaal één per acht maanden en maximaal drie in twee jaar. Recent zag ik dat deze richtlijn weer is aangepast, naar twee nestjes per jaar. Ik houd me aan één nestje per poes per jaar. Zeker niet meer nestjes in ieder geval. In de tussentijd zet ik de poezen aan de poezenpil, Medroxoral. Die geef ik ze om de week. Over de poezenpil is veel gedoe. Sommige dierenartsen willen hem niet eens geven. Maar ik heb nog nooit iemand gehoord die daardoor problemen als kanker en baarmoederontsteking bij zijn poes kreeg. Het schijnt in ieder geval niet heel veel slechter te zijn dan je poes alsmaar krols te laten worden.

Wat vind je van het krijgen van een nestje?

Prachtig. Het blijft een wonder, hoe vaak je het ook meemaakt. Iedere keer opnieuw is het weer spannend, van dekking tot dracht tot bevalling. Het is bijzonder hoe dat allemaal gaat. En als de kittens er eenmaal zijn heb je je handen vol.

Wat tref je aan voorbereidingen voor een nestje?

In de loop der jaren heb ik zo mijn spullen en checklist bij elkaar gespaard. Mimi laat me een papiertje zien waar een checklist met alle voorbereiding op te zien is. Alle materialen heb ik rond de bevalling bij elkaar binnen handbereik. Ik heb een fototoestel om foto’s te kunnen maken. Pen en papier om tijd van geboorte en geboortegewicht op te kunnen schrijven. Een weegschaal. Een thermometer, navelklem, schaartje. Vaseline. Gekleurde haarelastiekjes om de kittens mee te kunnen markeren. Een flesje Sabina is heel belangrijk. Dit kan bij weeënzwakte de weeën versterken. Ik heb valeriaan om de poes rustig te krijgen. Verder heb ik Nutriplus en druivensuiker om moeder en kitten van voeding te kunnen voorzien. En alcohol en sterilon om te kunnen ontsmetten. Een slijmzuigertje om het bekje mee leeg te kunnen zuigen. En natuurlijk heb ik van te voren de werpdoos klaar gemaakt, met matjes en een warmtedeken. En ik heb een bench voor het nestje. En een omheining voor als ze weer wat ouder zijn.

Ben je bij de bevalling aanwezig?

Ja, zeker. Ik nam vroeger altijd vrij in de tijd dat ik een nestje verwachtte. Dat was geen probleem, omdat ik altijd als enige de zomervakantie doorwerkte. Ik had dus credits bij collega’s. Ik blijf dan zoveel mogelijk thuis. En ’s nachts zet ik de wekker elke twee uur. Bij sommige poezen zie je het al een paar uur van tevoren aankomen. Andere poezen beginnen gewoon. En ik wil er altijd bij zijn. Er kan van alles gebeuren waarvoor hulp of een dierenarts nodig is. Ik heb ook wel meegemaakt dat een keizersnede nodig was. Dat is vaker bij Brits Kortharen, vanwege hun grote kopjes.

Wat doe je aan de socialisatie van de kittens?

Ik ben veel thuis bij de katten en kittens. En ik ga regelmatig bij ze zitten. Het is belangrijk dat ze aan mensen wennen. Als ik bij ze ga zitten, komen ze vanzelf naar me toe. Ik pak ze op, houd ze vast, heb ze op schoot, aai ze, knuffel ze, kroel ze, speel met ze. Anderen mogen dit ook doen. Ze moeten dan wel eerst hun handen desinfecteren. De kittens mogen uit de omheining zodra ze zindelijk zijn. Dan kunnen ze het hele huis verkennen. Met zo’n 12.5-13 weken gaan ze naar hun nieuwe huisje.

Hoe selecteer je toekomstige eigenaren voor de kittens?

Toekomstige eigenaren komen vaak bij mij via mijn site. Ze nemen dan contact op door te bellen of te mailen. Mensen die een kitten willen, komen op de wachtlijst. Ik heb maar een paar redenen waarom ik iemand geen kitten zou willen verkopen. Dat is vooral wanneer een alleenstaand iemand een heel druk leven leidt met een fulltime baan en daardoor weinig thuis is. Ook kijk ik naar hoe mensen en hun kinderen omgaan met de katten en kittens. En of ze liefde voor en ervaring met katten hebben. Mensen die heel geïnteresseerd en enthousiast overkomen zet ik nog wel eens wat meer vooraan op de wachtlijst. Het gaat ook om het gevoel dat je bij iemand hebt.

Over contacten

Ben je lid van een vereniging?

Kitten Bram x Emy

Kitten Bram x Emy

Ik ben lid van de Nederlandse Kattenfokkers Vereniging (NKFV). Daar ben ik actief mee. Ik doe o.a. de kampioensregistratie, voornamelijk het registreren, opstellen en plastificeren van de certificaten. En ik doe de kittenbemiddeling. Maar dat komt niet echt goed van de grond. Ik heb een abonnement op hun tijdschrift, De Kattenwereld. Daar sta ik ook in. Mimi wijst zichzelf aan in het blad.

Heb je contacten met andere cattery’s?

Veel vriendinnen hebben ook cattery’s. Ik help hen vaak. Ze weten dat ze bij mij terecht kunnen met vragen die het runnen van een cattery met zich meebrengt. Tijdens het interview wordt Mimi ook gebeld door een andere cattery met een vraag over welk voer haar met de hand groot gebrachte kittens te geven. Ook begeleid ik wel eens eerste of tweede bevallingen. Dat blijft altijd spannend. Daarbij heb ik natuurlijk contacten met andere cattery’s omdat mijn poezen wel eens op dekking gaan of omdat ik kittens aan hen verkoop.

Ga je wel eens naar evenenementen?

Vroeger meer dan nu. Ik ga sowieso niet vaak. Mijn katten vinden het niet fijn, zo’n dag op een show. Maar ondanks dat hebben veel van mijn katten prijzen gewonnen met hun prachtige uiterlijk!

Mimi, dankjewel. Voor je vertrouwen, je gastvrijheid en je openheid. Je hebt met je mooie verhaal de lezers van alleskatten.nl een uniek en levendig kijkje in het leven van een hobbyfokster gegeven. En ik heb enorm veel van je geleerd!

2 gedachten over “Interview Cattery of Dyade – Deel 2

  1. Pingback: Shows: Neocat Wereldshow 2015 te Houten - alleskatten.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.