alleskatten.nl

Kat en de feestdagen

De dagen worden korter en korter. En donkerder en donkerder. Want de feestdagen staan alweer voor de deur! Dat betekent voor de mens een gezellige tijd vol warmte en knusheid. Maar voor de kat betekent het verandering van routine en aantrekkelijke gevaren. Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten om te zorgen dat je harige huisgenoot ook prettig en veilig de feestdagen door komt. Welke? Dat lees je in dit artikel over de kat en de feestdagen.

Kerstboom

O, denneboom, O, denneboom, wat zijn je takken wonderschoon. Wist je dat de naalden van je prachtige Kerstboom giftig zijn voor je kat? En dat terwijl ze er graag achter aan jagen. Waar moet je op letten?

Kerstster, Kerstroos & Hulst

Ook Kerstster (Euphorbia pulcherrima), Kerstroos (Helleborus niger) en de besjes van Hulst (Ilex aquifolium) zijn giftig voor je kat. Waar moet je op letten?

Versiering

Een Kerstboom gaat natuurlijk niet zonder versiering. En al die versiering vormt aantrekkelijk en interessant speelgoed voor je kat. Maar is tegelijkertijd ook heel gevaarlijk. Het kan het maagdarmkanaal van je kat ernstig beschadigen. Waar moet je op letten?

Sfeerverlichting

De feestdagen zonder sfeerverlichting? Dat is bijna onmogelijk. Overal glimmen, glinsteren en flikkeren de lichtjes. Maar deze elektrische verlichting kan een gevaar vormen, vooral voor kittens. Waar moet je op letten?

Sfeerverwarming

Sommige mensen kunnen rond de feestdagen genieten van hun kachel met daarin een knapperend vuurtje. Maar ook dit kan gevaarlijk zijn voor je kat. Waar moet je op letten?

Kaarsen

Kaarsjes branden in de donkere dagen van december overal. Ze vormen een welkome afwisseling op het gebrek aan licht dat van buiten komt. Je kat is vaak echter niet zo bewust van al die brandende gezelligheid. Waar moet je op letten?

Koken

Rond de feestdagen moet er natuurlijk naar hartelust gekookt worden. En met koken komen er twee dingen: Hete kookplaten en lekker eten. Waar moet je op letten?

Chocolade

Chocolade is er genoeg te verkrijgen rond de feestdagen. Het zit in van alles verwerkt. Veel mensen maken een schaal op en laten de chocolade op tafel staan. Het geeft een feestelijk aanzicht. Maar kan ook gevaarlijk zijn. Katten mogelijk namelijk geen chocolade. De theobromine is giftig voor de kat. Vooral pure chocolade is gevaarlijk. Na slechts 15 gram is er sprake van vergiftiging. Wil je weten wat de symptomen van vergiftiging met chocolade zijn? Lees dan dit artikel. Maar waar moet je op letten?

Vuurwerk

En dan is er natuurlijk nog Oud & Nieuw met vuurwerk rond de jaarwisseling. Vaak zijn de eerste knallen al begin december te horen. Sommige katten trekken zich er niets van aan, terwijl anderen het niet meer hebben. Wil je meer weten over hoe om te gaan met vuurwerk? Lees dan dit artikel. Maar waar moet je op letten?