Kattenziekte

DierenartsDit artikel gaat over de infectieziekte kattenziekte. Een infectieziekte is een ziekte die de gastheer schade berokkent en wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van 1 of meer micro-organismen (bacterie, virus, schimmel, prion). Wil je meer weten over andere infectieziekten bij de kat? Lees dan de artikelen over niesziekte, rabiës, FIP, FIV, FeLV, Lyme en Toxoplasmose. Hieronder lees je meer over kattenziekte.

Definitie

Kattenziekte (feline panleukopenie) is een zeer besmettelijke infectieziekte van het gastro-intestinale stelsel.

Oorzaak

Kattenziekte wordt veroorzaakt door het feline parvovirus (FPV). Deze kan worden overgedragen door direct contact met andere dieren of indirect via de mens, vlooien, uitwerpselen of manden.

Risico

Kattenziekte komt vooral voor bij ongevaccineerde kittens en katten. Ook katten met een verminderde weerstand door FeLV, FIV, Bordetella bronchiseptica of Chlamydia hebben een verhoogd risico.

Symptomen

Symptomen van kattenziekte zijn koorts, buikpijn, anorexie, braken en (bloederige) diarree. Complicaties die op kunnen treden ten gevolge van de symptomen zijn uitdroging en een tekort aan leukocyten. Bij drachtige katten kan infectie leiden tot spontane abortus of congenitale afwijkingen bij de kittens.

Diagnose

De diagnose van kattenziekte geschiedt aan de hand van anamnese van de symptomen en het beloop. Ter bevestiging kan feces worden onderzocht.

Beloop

Zonder behandeling overlijdt 100% van de katten aan de gevolgen van kattenziekte. Met behandeling kan slechts 20%-30% van de geïnfecteerde katten worden geholpen.

Behandeling

Behandeling van kattenziekte bestaat uit het toedienen van antibiotica, ontstekingsremmers, anti-braakmedicatie en diarreeremmers. Ook moet uitdroging worden voorkomen door dwangvoederen.

Preventie

Vaccinatie is een belangrijke preventieve maatregel. Het zorgt voor geïnduceerde verworven actieve immuniteit. Vaccinatie reduceert de kans op infectie aanzienlijk. Ook moedermelk bij jonge kittens werkt beschermend. Hierin zitten antistoffen van de moeder. Dit zorgt voor natuurlijke verworven passieve immuniteit.

9 gedachten over “Kattenziekte

  1. Pingback: Feline Infectieuze Peritonitis (FIP) - alleskatten.nl

  2. Pingback: Rabiës - alleskatten.nl

  3. Pingback: Feline Leukemie Virus (FeLV) - alleskatten.nl

  4. Pingback: Feline Immunodeficiëntie Virus (FIV) - alleskatten.nl

  5. Pingback: Ziekte van Lyme (Lyme borreliose) - alleskatten.nl

  6. Pingback: Toxoplasmose - alleskatten.nl

  7. Pingback: Kat en vakantie - alleskatten.nl

  8. Pingback: Diarree bij de kat - alleskatten.nl

  9. Pingback: Nieuws: Katten op Lanzarote - alleskatten.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.