Krolsheid

Kat krolsAlgemeen

De meeste poezen krijgen hun eerste krolse periode als ze tussen de 6 en 12 maanden zijn. Een poes heeft ongeveer twee krolse perioden per jaar, in het voorjaar (januari – april) en in het najaar (juni – september). Binnen deze krolse perioden kan de poes meerdere keren krols worden. Naast daglicht zijn ook andere factoren, zoals leeftijd en gezondheid, bepalend voor hoe vaak een poes krols wordt.

Wil je meer weten over hoe je om moet gaan met een krolse poes en over de do’s en dont’s bij krolsheid? Lees dan dit artikel!

Cyclus

Kat cyclus

De cyclus van een poes is in bovenstaande figuur te zien. Het begint met de anestrus. Dit is de periode waarin geen seksuele activiteit plaatsvindt. Tijdens de proestrus beginnen ovariële follikels te groeien. De estrus is de actuele krolsheid. Deze duurt bij katten gemiddeld tussen de 7 en 10 dagen. In deze tijd is de poes bereid te paren. Indien er geen dekking plaatsvindt, zal de estrus opnieuw plaatsvinden binnen 14 tot 21 dagen. De poes gaat dan eerst door de metestrus. In deze fase wordt de baarmoederwand onder invloed van het gele lichaam voorbereid op dracht. Omdat hier geen sprake van is, treedt de diestrus in. Hierbij wordt de baarmoederwand gereorganiseerd voor de volgende krolsheid. Wanneer er wel een dekking plaatsvindt, zal er dracht plaatsvinden.

Symptomen krolsheid

Symptomen van krolsheid zijn: onrustig en zoekend gedrag met verminderde slaap, langdurig en luidruchtig miauwen, een apart knorrend geluidje, toegenomen aanhankelijkheid naar mens en huis, met de achterpoten ’trappelen’ waarbij de kont omhoog gaat, veelvuldig likken van de vulva en eventueel sproeien van urine bij deuren. Kortom, de poes wil aan alle aanwezige katers in de buurt laten weten dat zij beschikbaar is. Twijfel je of je poes krols is? Dan is ze het waarschijnlijk nog niet. Hierbij een filmpje met een duidelijk krolse poes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.