Wetenschap: Stichting ZorgDier Nederland

Kat aaienWe zijn allemaal bekend met de positieve effecten die contact met onze geliefde katzels met ons kan hebben. Eerder poste ik al filmpjes die je snelle harige boost aan ongeëvenaarde schattigheid geven, zoals Kitten therapy van Tidy Cats en Funnycatsandnicefish met Cutest Cat Moments en Coco & kittens. Maar ben je al bekend met Stichting ZorgDier Nederland? Het is een is een goed doel en een onafhankelijke kennis- en projectorganisatie. Stichting ZorgDier Nederland zet zich in voor verantwoord huisdiercontact in de zorg. Dus voor juist voor die mensen die het het meest nodig hebben een kattige knuffel te ontvangen.

Oude man met katWerkwijze

Hoe gaat Stichting ZorgDier Nederland te werk? Ze werven en selecteren vrijwillige huisdierbegeleiders. Na selectie heet je een ‘ZorgDier-team’. Je bent namelijk een team met je eigen dier. Vervolgens ga je met je huisdier in training. In deze training leer je meer over het begeleiden van je dier, specifiek in contact met zorgvragers. Als ‘ZorgDier-team’ breng je wekelijks een bezoek aan mensen in zorginstellingen of aan mensen thuis. Dit zijn veelal kwetsbare ouderen en mensen met psychische problemen of verstandelijke beperkingen. Het bezoek door een ‘ZorgDier-team’ vormt een essentieel onderdeel van belevingsgerichte zorg, activiteit of therapie. Ben je benieuwd wat zo’n bezoek met de bewoners doet? Kijk dan deze filmpjes waarin vrijwilliger Maike de Bont een bezoekje brengt aan de cliënten van de GGz WNB in Halsteren en zorginstelling de Zijlen in Appingedam.

Kat aaienKat aaien Wetenschap

Stichting ZorgDier Nederland gaat uit van de positieve effecten die huisdiercontact op mensen kan hebben. Hier hebben ze een gedegen basis aan wetenschappelijk bewijs voor. Zo zou huisdiercontact de hartslag en bloeddruk verlagen en stressreducerend en kalmerend werken. Het stimuleert fysieke activiteit op zowel het gebied van fijne als grove motoriek. Het brengt plezier, vrolijkheid, humor en een prettig gevoel. Ook stimuleert het de interactie, openheid en zorgzaamheid. Het vergroot het contact met zelf en anderen. Het geeft een gevoel van verbondenheid en vergroot het zelfvertrouwen. Het stimuleert geheugen, concentratie en communicatie en motivatie. Ook heeft Stichting Zorgdier Nederland hun eigen onderzoek laten doen in samenwerking met de vakgroep Klinische Gezondheidspsychologie van de Universiteit Utrecht. Hierin werd gezien dat bezoek door een ‘ZorgDier-team’ kan leiden tot ontspanning, plezier, praten met anderen, beweging, uithoudingsvermogen, zelfvertrouwen, motivatie en concentratie.

Helpen?

Stichting Zorgdier NederlandStichting ZorgDier Nederland is een goed doel. Het ontvangt geen subsidie. Stichting ZorgDier Nederland wordt mogelijk gemaakt door mensen die het werk van de stichting ondersteunen. Dat kunnen zijn sympathisanten, naaste familie, vrienden, vrijwilligers, donateurs en professionals van zorginstellingen en bedrijven.

Oude vrouw met katWil jij ook iets voor Stichting ZorgDier Nederland betekenen? En dus iets voor de mensen die een warm pootje kunnen gebruiken? Je kunt Stichting ZorgDier op verschillende manieren ondersteunen. Zo kun je een donatie doen. Deze zijn aftrekbaar van het belastbaar inkomen. Ook kun je vrijwilliger worden. Vorm een ‘ZorgDier-team’ met je geliefde huisdier. Heb je geen huisdier? Er zijn ook nog andere vrijwilligersvacatures beschikbaar. Werk je in de zorg? Je kunt dan je eigen ZorgDier-project implementeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.