Ontwikkeling van een kitten

Phoibe en WinterDe ontwikkeling van een kitten kan worden ingedeeld in fasen. Natuurlijk wijkt de ontwikkeling per kitten af van dit fasenmodel. Maar het model biedt wel handvatten om de ontwikkeling van je kitten te volgen. Wil je meer lezen over de groei van een kitten? Dan kun je dat hier lezen. In dit artikel is te lezen hoe een kitten zich ontwikkelt gedurende de eerste 12 weken van zijn leventje. Met foto van vriendin en fotograaf Else Hazeleger.

Ontwikkelingsfasen kittens

  • 0-2 weken – Neonatale fase. In de neonatale fase groeien de kittens gemiddeld van 100 naar 300 gram. Hoewel de kittens hard gaan piepen als je ze optilt, is het belangrijk om de kittens voor korte periodes aan te raken en op te tillen. Op deze manier zullen de kittens wennen aan mensen.
    • 0 weken. Kittens van 0 weken zijn volledig afhankelijk van hun moeder. Ze hebben behoefte aan warmte en nabijheid van moeder en hun nestgenootjes. De kittens zijn blind en doof. Ze kunnen hun moeder wel ruiken. En ze voelen haar trillingen als ze spint. De kittens zullen in deze eerste week alleen eten en slapen. Ze kunnen niet zelfstandig poepen en plassen. Dit lukt pas rond 4 weken. Rond de 5e dag valt de navelstreng af.
    • 1 week. Ook kittens van 1 week zijn volledig afhankelijk van hun moeder. Warmte en nabijheid is nog steeds erg belangrijk. Je zult de kittens geregeld op een hoopje zien liggen. De oogjes beginnen gemiddeld rond de 8e dag open te gaan. Deze zijn nog helemaal blauw. De gehoorgang gaat gemiddeld rond de 9e dag open. De kittens zullen nog steeds alleen eten en slapen.
  • 2-3 weken – Overgangsfase. In de overgangsperiode groeien de kittens gemiddeld van 300 naar 400 gram.
    • 2 weken. Met 2 weken zijn de oogjes van de kittens volledig geopend. In sommige gevallen kunnen ze weer gaan verkleven. Dit mag echter niet gebeuren. De kittens leren langzaamaan diepte te zien. Ook kunnen de kittens al goed horen. Het is vanaf nu dus belangrijk om ze aan geluiden in de omgeving te laten wennen. Kittens zullen zich kruipend sneller gaan voortbewegen. Ook zetten ze hun eerste wankele stapjes.
  • 3-7 weken – Eerste socialisatieperiode. In de eerste socialisatieperiode groeien de kittens gemiddeld van 400 naar 800 gram.
    • 3 weken. Kittens van 3 weken worden minder afhankelijk van de moeder. Dit komt omdat ze steeds beter (waggelend) kunnen lopen. De kracht in hun pootjes neemt toe. Ze zullen zich soms ‘opdrukken’. Ze krijgen de behoefte om de wereld om hen heen te verkennen. Ze zullen beginnen aan voorzichtig sociaal spel met moeder en nestgenootjes. Kittens zullen geluiden, zoals je stem, nu ook gaan herkennen. De snijtandjes van het melkgebit komen door. Ze zullen daarom op harde dingen, zoals karton en plastic, gaan knagen. Kittens zullen zichzelf op een onhandige manier gaan wassen en krabben.
    • 4 weken. Kittens van 4 weken kunnen zich al redelijk efficiënt voortbewegen. Hun loopjes zien er schattig uit. Ze zullen uit het nest klimmen. Daarbij zullen ze zich steeds verder van de moeder en het nest wagen. Ze ontdekken hun wereld in de lengte, breedte en hoogte. De nestdoos is niet langer het centrum van hun bestaan. De moeder nog wel. Hun spel wordt ruiger. Als ze te hard spelen, worden ze gecorrigeerd. Als mens kun je nu goed met de kittens gaan spelen. Het liefst niet met de hand, maar met een speeltje. Spelen helpt om een band op te bouwen. Naast snijtandjes komen nu ook hoektandjes en kiezen door. De kittens zullen als aanvulling op de moedermelk ook brokjes gaan eten. Ze zullen voor het eerst zelf gaan poepen en plassen. Hierbij piepen ze hard omdat dit nog pijn kan doen. Over het algemeen zijn kittens snel zindelijk.
    • 5 weken. Kittens van 5 weken worden nagenoeg onafhankelijk van de moeder. De moeder zal daarom ook afstand gaan nemen. Kittens zullen zelfstandig eten en drinken, poepen en plassen, slapen en spelen. De oogjes gaan vanuit de pupil langzaam verkleuren. De kittens kunnen nu rennen. Hun spel wordt complexer en bestaat uit uitdagen, beloeren, besluipen, bespringen en achtervolgen. Spelen met je kitten met een speeltje zoals een hengel zal erg in de smaak vallen. Energie komt en gaat snel. De kittens kunnen nu al explosief worden, de zogenaamde ‘kittenrage’.
    • 6 weken. Hoewel kittens van 6 weken onafhankelijk van de moeder kunnen leven, is het belangrijk ze nog niet uit het nest te halen. Ze hebben het contact met moeder en nestgenootjes nog steeds nodig. De kittens zijn nu echte mini-katten. Ze kunnen alles wat volwassen katten ook doen. Alleen doen ze het nog wat onhandig. Omdat kittens nu werkelijk alles verkennen, is het belangrijk om grenzen te gaan stellen. Als je wilt dat gordijnen en bankstellen heel en tafel en aanrecht verboden terrein blijven, moet je dit duidelijk laten weten. Dit kan goed door een schelle harde stem. Kittens zullen bij te ruig spel hardhandiger gecorrigeerd worden door moeder of nestgenootjes.
  • 7-12 weken – Tweede socialisatieperiode. In de tweede socialisatieperiode groeien de kittens gemiddeld van 800 gram naar 1200 gram. De sterke groei neemt af. Katertjes kunnen al (meer dan) 100 gram zwaarder zijn dan poesjes uit hetzelfde nest.
    • 7 weken. Vanaf 7 weken mogen kittens wettelijk gezien het nest verlaten. Dit is echter absoluut niet wenselijk. Bij kittens die op deze leeftijd het nest verlaten worden vaker gedragsproblemen gezien. Hoewel kittens nog de nabijheid van de moeder opzoeken, zal deze dit steeds vaker weigeren. De kittens zullen nu gaan oefenen met evenwicht op randjes. Hierbij zullen ze regelmatig vallen. Ook zullen ze gaan oefenen met jachttechnieken. Ze beginnen te oefenen om zelfstandig hun prooi te kunnen vangen.
    • 8 weken. Huis-tuin-en-keukenkittens worden vaak met 8 weken uit het nest gehaald. Dit omdat toekomstige baasjes de kittens zo jong mogelijk willen. Vanwege het grote aanbod van 8 weken oude kittens zal een oudere kitten moeilijker te plaatsen zijn. Kittens hebben nu hun volwassen zicht bereikt. Dit helpt hen om beter hun evenwicht te bewaren op de randjes die ze op gaan zoeken. De kittens zijn nu in staat zichzelf warm te houden. Ze zijn daardoor minder gevoelig voor koude of hitte.
    • 9 weken. Met 9 weken dienen kittens hun eerste vaccinatie te krijgen tegen kattenziekte en niesziekte. Je kunt ze ook al laten chippen. Op die manier kun je een verzekering voor je kitten afsluiten. Hiermee krijg je vaak de tweede vaccinatie (deels) vergoed. De kittens worden bij hun vaccinatie ook lichamelijk gecontroleerd. Veel afwijkingen kunnen hiermee worden vastgesteld. Kittens bereiken op deze leeftijd het hoogtepunt van hun spelgedrag. De eerder genoemde ‘kittenrage’ kan leiden tot het slopen van spullen. Kittens kunnen hierbij echt gek lijken. Het is belangrijk dat je minstens een uur per dag met ze speelt. Op die manier kunnen ze hun overtollige energie kwijt raken. En bouw je een band op met de kitten.
    • > 10 weken. Vanaf 10 weken is het pas echt verantwoord om een kitten uit het nest te halen. Fokkers van raskatten wachten echter zelfs tot 13 weken. Kittens moeten bij voorkeur met zijn tweetjes worden geplaatst. Zeker als ze vaak alleen thuis zullen zijn. Een kitten heeft erg veel energie. En zal regelmatig zijn en jouw grenzen verkennen. Om een goede band voor het leven met je kitten op te bouwen is het dus belangrijk om veel tijd in de kitten te investeren. Deze krijg je dubbel en dwars terug! Een kat nemen is een prachtige ervaring.

Een gedachte over “Ontwikkeling van een kitten

  1. Pingback: Groei van een kitten - alleskatten.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.