Rabiës

Wilde katDit artikel gaat over de infectieziekte rabiës (hondsdolheid). Een infectieziekte is een ziekte die de gastheer schade berokkent en wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van 1 of meer micro-organismen (bacterie, virus, schimmel, prion). Wil je meer weten over andere infectieziekten bij de kat? Lees dan de artikelen over kattenziekte, niesziekte, FIP, FIV, FeLV, Lyme en Toxoplasmose. Hieronder lees je meer over rabiës.

Definitie

Rabiës is een (in Nederland) zeldzame en ernstige infectieziekte van het zenuwstelsel die kan voorkomen bij alle zoogdieren.

Oorzaak

Rabiës wordt veroorzaakt door het rabiës-virus. Deze wordt overgedragen via speeksel. Vooral de beet door geïnfecteerd dier is een bekende methode van overdracht.

Symptomen

Rabiës tast vooral het zenuwstelsel aan. Eerste symptomen zijn lichte koorts, malaise, hoofdpijn, keelpijn, misselijkheid en anorexie. Later komen prikkelbaarheid, verhoogde spiertonus en overgevoeligheid voor licht en geluid. Vervolgens ontstaan er krampen door het gehele lichaam, gevolgd door verlamming. Uiteindelijk zullen coma en overlijden plaatsvinden.

Diagnose

De diagnose van rabiës kan worden vermoed aan de hand van anamnese van de symptomen en het beloop. Bevestiging kan alleen worden verkregen door autopsie van de overleden kat.

Beloop

Er zijn slechts enkele gevalsbeschrijvingen van mensen die infectie met rabiës hebben overleefd. Geen enkele kat heeft ooit infectie met rabiës ooit overleefd.

Behandeling

Behandeling bestaat uit het toedienen van antistoffen. Deze worden echter niet gegeven aan katten. Een kat kan dus feitelijk niet behandeld worden.

Preventie

Vaccinatie is een belangrijke preventieve maatregel. Het zorgt voor geïnduceerde verworven actieve immuniteit. Vaccinatie reduceert de kans op infectie. Als je je kat meeneemt op vakantie, wordt aangeraden minimaal 21 dagen voor vertrek de vaccinatie te halen.

8 gedachten over “Rabiës

  1. Pingback: Niesziekte - alleskatten.nl

  2. Pingback: Kattenziekte - alleskatten.nl

  3. Pingback: Feline Infectieuze Peritonitis (FIP) - alleskatten.nl

  4. Pingback: Vaccinatie bij katten - alleskatten.nl

  5. Pingback: Feline Leukemie Virus (FeLV) - alleskatten.nl

  6. Pingback: Feline Immunodeficiëntie Virus (FIV) - alleskatten.nl

  7. Pingback: Ziekte van Lyme (Lyme borreliose) - alleskatten.nl

  8. Pingback: Kat en vakantie - alleskatten.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.