Rouwen van je kat

Overlijden kat 5Het verlies van je kat is een ingrijpende gebeurtenis. Niet alleen voor jou, maar ook voor je andere huisdieren. Van katten is bekend dat ze kunnen rouwen om het verlies van een kattenmaatje uit hun directe omgeving. Dit artikel gaat over rouwen van je kat. Maar hoe ziet dit rouwen er uit? Wat zijn mogelijke reacties? Is er een rouwverwerkingsmodel? En wat zijn do’s en dont’s bij het rouwen van je kat? Je leest het in dit artikel. Zelf zul je waarschijnlijk ook last hebben van het overlijden van je kat. Lees daar meer over in dit artikel over rouwen om je kat. Wil je meer lezen over de opties die je hebt na het overlijden van je kat? Lees dan dit artikel over sectie, cremeren en begraven.

Wat zijn mogelijke reacties?

Uit een Amerikaans onderzoek is gebleken dat 65% van de katten 4 of meer gedragsveranderingen laat zien na het verlies van hun kattenmaatje. De reacties van een kat in rouw zijn te verdelen in 3 categorieën.

Gedachten & gevoelens

Het is niet duidelijk welke gedachten en gevoelens een kat in rouw heeft. Wel kun je duidelijke gedragsveranderingen zien. Katten zijn zich namelijk bewust van het ontbreken van hun maatje in hun omgeving. Ze rouwen daarbij niet zozeer om het overlijden als wel om de afwezigheid van hun vriendje. Want met deze afwezigheid komt ook een verandering in de routines. Zo kan een kat rouwen om het niet meer samen spelen, naar buiten gaan, in een mandje liggen.

Gedrag

Bij het rouwen van je kat kun je duidelijke gedragsveranderingen waarnemen. Veel katten zullen lusteloos overkomen. Ze kunnen lange tijd voor zich uit staren. Ook kunnen ze juist rusteloos worden. Ze lijken hun rust dan niet te kunnen vinden. Sommige katten laten zogenaamde separatieangst laten zien. Ze lijken te wachten op de terugkomst van hun maatje. En ze kunnen meer moeite krijgen met jouw afwezigheid. Andere katten worden extreem aanhankelijk naar de overgebleven huisgenootjes toe. Daarbij kunnen katten gedragsproblemen gaan vertonen. Deze zijn duidelijk gerelateerd aan de stressor van het overlijden van hun maatje. Zo kunnen ze overmatig krabben of overmatig likken. Dit leidt tot wondjes en kale plekken. Katten kunnen angstig worden. Ze verstoppen zich dan veel. Ook kunnen katten weer onzindelijk worden.

Lichamelijk

Bij het rouwen van je kat kun je zien dat hij niet lekker in zijn vel zit. Hij kan vermoeid, minder energiek, overkomen. Ook hij minder of juist meer slapen. Daarbij wordt bij 46% van de katten een verminderde eetlust geconstateerd. In zijn rouw zal de weerstand van de kat afnemen. Hij is vatbaarder voor ziektes.

Rouwverwerkingsmodel

Overlijden kat 6Het rouwen van je kat duurt gemiddeld 2 maanden tot 6 maanden.  In deze periode gaat je kat door 3 fasen heen. De eerste fase heet de actieve fase. In deze fase vertoont je kat zoekgedrag. Hij zal zijn maatje zoeken. Hierbij vergroot hij zijn actieradius. Hij kan dan ook langer van huis blijven. Een kat in deze fase kan het beste worden binnen gehouden. Dit in verband met het risico van verdwalen of een ongeluk. De actieve fase duurt een aantal weken of totdat de kat zijn maatje heeft gevonden. Met het oog op het versnellen van het rouwproces wordt het in deze fase aangeraden het lichaam van je overleden kat aan je overgebleven kat(ten) te laten zien. Op deze manier snapt hij dat hij niet meer hoeven te zoeken naar zijn maatje. De tweede fase heet de depressieve fase. Deze fase duurt een aantal weken. In het begin zal de kat veel depressieve verschijnselen vertonen. Dit zijn verschijnselen die hierboven staan beschreven bij mogelijke reacties. In een later stadium zullen de depressieve verschijnselen steeds meer afgewisseld worden met het oude gedrag van je kat. Ook kan je kat nieuw gedrag ontwikkelen. Dit nieuwe gedrag hangt samen met de ervaring van verlies of de herverdeling van de hiërarchie.

Do’s & Dont’s

Do’s

  • Geef je kat de tijd om te rouwen.
  • Laat je kat zijn overleden maatje zien.
  • Houd je kat in het begin een tijdje binnen.
  • Creëer een stabiele omgeving voor je kat.
  • Vermijd extra stressoren zoals een verhuizing.
  • Geef je kat extra liefde en aandacht.
  • Zorg voor voldoende afleiding voor je kat.

Dont’s

  • Bevestig je kat niet in gedragsproblemen.
  • Bestraf je kat niet bij gedragsproblemen.
  • Probeer de rouw niet op te lossen met voedsel.
  • Pas op met het gebruik van rustgevende medicatie.
  • Neem niet overhaast een nieuwe kat in huis.

6 gedachten over “Rouwen van je kat

  1. Giliam

    Ik heb met veel bewondering dit zitten lezen. Ik heb 4 katten waarvan Saar enorm veel aan mijn man gehecht was. Ze liep als een hondje achter haar aan. Overal waar hij was, was zij ook. En wij (de rest van de familie) konden niks met haar doen. Mijn man is plotseling in december overleden, en Saar was zo ontzettend verdrietig. Ze at niet meer en lag alleen maar. Ik was radeloos. Totdat iemand mij adviseerde om haar mee te nemen naar mijn man zodat zij afscheid kon nemen. Vond t een beetje vreemd maar heb het toch gedaan. We hebben haar op de kist gezet en ze keek een minuut lang strak naar mijn man ging voorover en rook even. Vervolgens sprong ze er vanaf en liep terug naar haar mand en ging erin liggen. Zo van okee ik heb het nu gezien. Ongeloofelijk dit.

  2. Ar de jager

    Ik heb een kat van 10 die ook erg aan mijn vrouw hing maar sinds de dood van mijn andere kat
    van19 ,helaas, wil hij niets meer van mijn vrouw weten hij blaast tegen haar en verstop zich
    als hij haar ziet terwijl hij voorheen gek op haar was ,tegen mij doet hij nu wat voorheen de andere kat deed tegen me aan liggen ,voor mij leuk maar voor mijn vrouw zielig wie weet raad dit bericht is van 19-05-16 N.b ik mis mijn Tegar wel erg.

  3. Lucy

    Lady, mijn maine coon poes van 5 jaar oud, heb ik afgelopen vrijdag in moet laten slapen, vanwege chronish nierfalen. Wat een verdriet en gemis!
    Ik heb haar in mijn tuin begraven en een mooi gedenkplekje gegeven. Ik had er een potje neergezet met haar lievelingsspeeltje, een foto en een plukje haar erin.
    Omdat de foto krom trok door de warmte, had ik een lijstje gehaald en wilde haar foto daar in doen.
    Quinty, mijn maine coon kater van 10 jaar oud deed ik na het halen van het fotolijstje in de (afgesloten) tuin en ik liep meteen naar het grafje van Lady om het potje te pakken voor het verwisselen van de foto.
    Quinty liep met me mee en sprong als een hondje zo nu en dan tegen me aan en zo mee terug naar het hek. Het hek deed ik weer dicht en ik ging naar binnen om het potje te openen en de foto er uit te halen, maar Quinty bleef vreemd gedrag vertonen: Hij klom half in het hek ( van betongaas). Ik dacht dat hij ergens bang voor was en besloot hem binnen te halen. Zoals altijd sprong hij vanaf mijn heupen op een meter of 2 afstand zo de keuken in, terwijl ik nog binnen moest komen en de deur dicht moest doen. Ik kon het niet afkijken: Quinty sprong op het aanrecht, haalde met zijn pootje het plukje haar van Lady uit de pot, pakte het in zijn bekkie en rende de trap op naar boven. Gelukkig heb ik nog een plukje kunnen redden. Ongelovelijk! Ben er nog helemaal beduusd van………….

  4. Marjolijn

    Wat als je hem niet zijn overleden maatje hebt kunnen laten zien wat gebeurd er dan zal die het dan altijd af vragen of gaat dat weg ?? M.v g. M.Horstman

  5. Mieke moerkamp

    Af gelopen maandag 25 september moesten we onze lieve poes boender van 21jaar in laten slapen ze had een tumor bij haar kontje dat is open gebarsten binnen in haar lichaampje boender is dinsdag middag gecremeerd ze staat op onze dressoir we zullen haar zo omzetten missen Kitty onze andre vrouwtje poes zoek haar we geven haar zo veel mogelijk aandacht ze zoekt onder de tafel waar boender altijd lag zo zielig voor Kitty savonds ligt Kitty bij me op schoot te spinnen lieve boender rust zacht lieverd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.