alleskatten.nl

Spel van de kat

Als we aan spelende katten denken, zien we vooral jonge kittens voor ons. Maar een gezonde kat is ook op latere leeftijd nog actief en speels. En dat is niet voor niets. Spelen vervult namelijk belangrijke functies. De kat heeft daarvoor verschillende soorten spel. Over deze functies van spel en soorten spel lees je meer in dit artikel. Wil je weten hoe je goed met je kat kan spelen? Lees dan dit artikel over spelen met je kat.

Functies van spel

Het spel van de kat heeft verschillende functies en handige bijkomstigheden voor zowel de kat als de mens.

Functies voor de kat

Functies voor de mens

Maar ook de mens heeft er baat bij als zijn kat speelt.

Soorten spel

Er zijn 3 soorten spel van de kat die samenhangen met de functies die spelen voor de kat heeft.

Motorische vaardigheid & behendigheid

Bij deze functie horen objectspel en coördinatiespel. Bij objectspel spelen katten met voorwerpen. Bij coördinatiespel oefenen katten hun evenwichtsorgaan door
bewegingen zoals rennen, springen en klimmen. Objectspel en coördinatiespel gaan vaak hand in hand. Dat wil zeggen dat een kat die met een balletje speelt direct ook rent en springt. Bij kittens worden deze vormen van spel vooral gezien vanaf de 7e levensweek, met een piek rond de 18e levensweek. Maar ook daarna vertonen katten nog tot op latere leeftijd objectspel en coördinatiespel. Objectspel en coördinatiespel kunnen zich richten op een speeltje, maar ook op een denkbeeldig voorwerp. Richt dit spel zich op een ander dier, zoals een andere kat, dan kan het overgaan in sociaal spel.

Sociale vaardigheid & behendigheid

Bij deze functie hoort sociaal spel. In sociaal spel hebben de katten onderling fysiek contact met elkaar. Sociaal spel bestaat vaak uit een vast patroon van interacties van eenzelfde intensiteit. Deze voorspelbaarheid vergroot het vertrouwen in het speelmaatje. Bij kittens wordt sociaal spel vooral gezien tussen de 4e en 14e levensweek. Maar ook daarna vertonen katten nog sociaal spel. Bij sociaal spel zie je katten achter elkaar aanrennen, elkaar besluipen, aanvallen, bespringen, worstelen, rollen, trappelen, krabben en bijten. Een belangrijk kenmerk is dat de rollen afwisselen, waarbij de kat afwisselend jager en prooi is. Als het er te hard aan toe gaat zal de kat dit laten weten door te piepen, te stoppen met spelen en defensief te reageren. Hierdoor leren katten voorzichtigheid en grenzen. Bij gebrek aan een speelkameraadje kan een kat zich in zijn sociale spel tot jou richten. Hierbij kan spelagressie ontstaan. Vaak zijn dan je handen en armen de klos. Het is belangrijk hierin consequent op te treden en de kat te leren dat ruig spelen met jou niet mogelijk is.