Vaccinatie bij katten

VaccinatieDit artikel gaat over vaccinatie bij katten. Vaccinatie zorgt voor geïnduceerde verworven actieve immuniteit. Dit betekent dat er immuniteit tot stand komt als gevolg van opzettelijke blootstelling aan een antigeen door een vaccin. Vaccinatie bij katten reduceert de kans op infectieziekten aanzienlijk. Een infectieziekte is een ziekte die de gastheer schade berokkent en wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van 1 of meer micro-organismen (bacterie, virus, schimmel, prion). Het is aan te raden je kat altijd te vaccineren. Infectieziekten kunnen namelijk naast direct contact met andere dieren ook indirect worden overgedragen via de mens, vlooien, uitwerpselen of manden.

Vaccinatieschema

Vaccineren dient te gaan via een vooropgesteld vaccinatieschema. Dit schema is hieronder te zien. Als kitten moeten de dieren komen met 9 weken en 12 weken. Vaccinatie kan echter pas plaatsvinden als de kitten zwaar genoeg en gezond is. Daarna vindt vaccinatie bij katten elk jaar plaats. Het is belangrijk om dit ook echt te doen. Anders kan het vaccin zijn werking verliezen. Je dierenarts zal je voor de jaarlijkse vaccinatie een uitnodiging sturen. Veel dierenartsen combineren het consult van de vaccinatie met een jaarlijkse volledige gezondheidscontrole. De gemiddelde kosten voor zo’n consult plus vaccinatie liggen tussen de €40,- en €50,-.Vaccinatieschema

Ziektes

Katten kunnen worden ingeënt tegen verschillende infectieziekten. In de meeste gevallen worden katten gevaccineerd tegen kattenziekte en niesziekte. Je kunt over deze ziektes en hun kenmerken meer lezen in de bijbehorende artikelen. Als je kat een paspoort heeft, wordt de vaccinatie tegen deze ziektes hierin geregistreerd. Vooral als je naar het buitenland gaat is het belangrijk dit paspoort met alle gegevens mee te nemen. De meeste landen vragen naast de vaccinatie voor kattenziekte en niesziekte ook een vaccinatie voor rabiës. Je kunt over deze ziekte meer lezen in het bijbehorende artikel. Deze enting moet minimaal 21 dagen voor vertrek naar het buitenland zijn gegeven.

Een gedachte over “Vaccinatie bij katten

  1. Pingback: Rabiës - alleskatten.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.