Verzorging: Benodigdheden voor katten

AlgemeenKitten mooi

Wat heb je eigenlijk nodig als je een kat of kitten in huis haalt? Of beter gezegd: Wat heeft een kat of kitten nodig in jouw voorheen katloze huishouden? Hieronder zal ik een lijstje geven van benodigdheden voor katten. Mocht je nog dingen missen, laat een berichtje achter, dan vul ik het aan.

Verbruik

 • Kattenvoer: Het is belangrijk om voordat je je kat gaat halen al kattenvoer in huis te hebben. Op die manier kun je je kat direct iets te eten aanbieden in zijn nieuwe omgeving. Ook kun je dan overleggen met de voormalige eigenaar (particulier, fokker, asiel) welk voer hij geeft en of je je kat dus via een af- en opbouwschema moet laten wennen aan nieuw voer. Het is belangrijk om kattenvoer van hoge kwaliteit te kiezen. Voor meer informatie verwijs ik naar een ander artikel.
 • Kattenmelk: Voor veel katten is kattenmelk een ware traktatie. Het doet ze denken aan de tijd dat ze nog bij hun moeder konden zogen. En dat is een periode die ze doet spinnen en ‘fietsen’. Om je kat te laten wennen is kattenmelk dus ideaal. Kattenmelk kan ook werken om de band tussen katten te versterken door ze samen uit een schaaltje te laten drinken. Daarbij zijn aan kattenmelk soms essentiële micronutriënten toegevoegd.
 • Kattensnoepjes: Sommige mensen vinden kattensnoepjes overbodig. In zekere zin zijn kattensnoepjes ook meer bedacht voor eigenaren dan voor katten zelf. Dit is al te zien aan de namen en vormen van de snoepjes, zoals Catisfactions of de BBQ-snacks met verschillende dierenvormpjes. Maar katten smullen er desalniettemin van. Kattensnoepjes zijn daarbij handig om katten dingen te leren. Mijn katten hebben hun naam geleerd door ze steeds een snoepje te geven als ze kwamen.
 • Kattenbakgrit: Er zijn globaal gezien 4 soorten kattenbakgrit te krijgen. Niet-klontvormend, klontvormend, plantaardig en silicaat. Elk hebben hun eigen voordelen en nadelen. Een keuze voor een van de soorten is vaak heel persoonlijk. Om je te helpen bij die keuze, verwijs ik je naar een ander artikel.
 • Catnip/valeriaan: Wil je je kat liever niet in de gordijnen, maar in de prachtige krabpaal die je voor je pluizige vriendje hebt aangeschaft? Breng dan wat druppels of vezels catnip aan op het voorwerp dat je kat moet aantrekken. Kittens zijn vaak nog ‘immuun’ voor de stof, maar volwassen katten worden er helemaal dol van.
 • Ontworming & ontvlooiing: Een kat met wormen of vlooien is het laatste wat je wilt. Wormen zorgen voor een lusteloze kat met verminderde eetlust en diarree. Vooral bij kittens kunnen wormen tot gevaarlijke gewichtsafname leiden. Ontwormen gaat het beste met Milbemax. Vlooien bijten je kat om bloed te zuigen. Bij kittens kunnen vlooien tot verminderd bloedvolume leiden. Ontvlooien gaat het beste met selamectine (Stronghold) of imidacloprid (Advantage). Vaak helpen deze middelen ook tegen mijten en teken. Veel van de middelen zijn online voor een mooie prijs te krijgen.

Gebruik

 • Reismand: Ze zijn er in veel verschillende soorten. Zelfs als je nooit met je kat wilt reizen, is het een must. Bijvoorbeeld voor bezoekjes aan familie, vrienden of de dierenarts. Het beste is een harde reismand van kunststof. Deze zijn stevig, veilig en makkelijk schoon te houden. Je kunt voor €10,- al klaar zijn. Het is belangrijk dat de reismand groot genoeg is. Een reismand hoeft van zichzelf niet knus te zijn. Je kunt hem altijd opleuken met een fleecedeken.
 • Kattenbak: Voor alle katten, ook katten die hoofdzakelijk hun tijd buiten doorbrengen, dient er in huis een kattenbak aanwezig te zijn. Kattenbakken zijn over het algemeen niet heel mooi. Je kunt het beste een kattenbak kiezen met deksel met luchtfilter. De kleine goedkope zonder deksel zijn geschikt voor kittens. Een goed schepje bij de kattenbak, dat vies kattengrit tegenhoudt maar schoon kattengrit weer in de bak laat vallen, is de investering waard.
 • Bakjes: Je pluizige vriendje moet natuurlijk ook ergens uit kunnen eten en drinken. Eet- en drinkbakjes zijn er te kust en te keur. Er zijn functionele van plastic die in de vaatwasser kunnen. Er zijn mooie van bamboo die bijna een designerstuk in je huis worden. Deze keuze is geheel persoonlijk. Aan te raden is om er minstens 4 te kopen, zodat je ze nog eens kunt schoonmaken of extra water neer kunt zetten.
 • Drinkfontein: Katten zijn van oorsprong in de woestijn levende dieren. Ze zijn geneigd om weinig te drinken. Katten drinken vooral als ze er op gewezen worden. Hoe meer drinkbakjes je in huis hebt, hoe vaker ze er aan denken om wat te drinken. Een drinkfontein is de ideale manier om je kat aan te trekken tot water. Het verse, koude, stromende en gezuiverde water nodigt je kat uit om te drinken.
 • Slaapplekjes: Katten houden van zachte, warme en beschutte slaapplekjes. Een speciale dure kattenmand wordt vaak versmaad. Als je in de reismand van je kat een fleecedeken legt, is de kans echter groot dat dit een favoriet slaapplekje wordt. Maar ook een radiatorhangmatje is een heerlijke knusheid voor je kat. Vaak zullen plekken waar jij graag zit of ligt, zoals stoel, bank of bed, ook worden veroverd.
 • Krabspul: Katten hebben nagels. Deze nagels willen ze graag slijpen. Vooral binnenkatten krijgen niet te gelegenheid om dit aan bomen te doen. Om je geliefde spullen te redden is het aanschaffen van krabspul, zoals een krabpaal, krabplank of krabkarton, aan te raden. Bij mij is de krabplank, die elegant aan een tafelpoot kan worden bevestigd, erg succesvol. Zeker met wat catnip er op.
 • Speeltjes: Het ironische aan kattenspeeltjes is dat katten ze soms geen blik waardig keuren en direct doorstomen naar je schoenveters. Maar sommige kattenspeeltjes hebben succes. Vaak zijn dit kattenspeeltjes van stof of touw. Plastic kattenspeeltjes worden meestal links gelaten. Ook kattenhengels, waar je samen met je kat mee kunt spelen, worden gewaardeerd. Laserspeeltjes zijn echter frustrerend en slecht voor de ogen van je kat. Rode elementen op kattenspeeltjes hebben een bepaalde aantrekkingskracht.
 • Vachtverzorging: Hoewel katten het meeste aan vachtverzorging zelf doen, kan elke kat wel een handje worden geholpen. Vooral langharige katten hebben dagelijkse verzorging nodig. Het ligt aan de lengte van de haren van je kat wat je in huis moet hebben. Een langharige kat moet dagelijks verzorgd worden. Hiervoor zijn een vlooienkam, grove kam, talkpoeder en zachte borstel nodig. Een kortharige kat moet wekelijks verzorgd worden. Hiervoor zijn een vlooienkam, fijne kam, rubberen borstel en zachte borstel nodig. Daarnaast kun je voor het knippen van de nagels van je kat een nagelschaartje of speciale nageltang gebruiken. Voor het verwijderen van teken is een tekentang voor dieren ontwikkeld.
 • Overig: Naast bovengenoemde spullen zijn er nog veel meer dingen die je voor je kat kunt aanschaffen. Zo is een kattenluikje met chiplezer ideaal voor een buitenkat. Zo kan hij zelf naar binnen en naar buiten. Maar andere katten worden buiten de deur gehouden. Ook kun je een EHBO-set voor katten aanschaffen. Hierin zitten ontsmettingspul, zout voor zoutoplossing, steriele gaasjes, watten, verbandgaas, kleefverband, kleefpleister, plastic handschoenen, schaar, stomp pincet, afbindmateriaal en een koudekompres. Een halsband met naamplaatje of adreskoker is handig als je kat naar buiten gaat of als je het gewoon leuk vindt staan. Een goede leeftijd om hiermee te beginnen is 5 maanden. Tenslotte kun je niet genoeg fleecedekens aanschaffen. Deze zijn heerlijk zacht én goed te wassen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.