Verzorging: Omgaan met krolsheid

Kat krols 2Algemeen

Een krolse poes. Iedereen die dit ooit heeft meegemaakt weet hoe heftig deze periode kan zijn voor zowel de poes als voor jezelf. Tijdens de krolsheid zal de poes onrustig en zoekend gedrag met verminderde slaap vertonen, langdurig en luidruchtig miauwen, een apart knorrend geluidje maken, toegenomen aanhankelijk zijn naar mens en huis, met de achterpoten ’trappelen’ waarbij de kont omhoog gaat, de vulva veelvuldig likken en eventueel urine sproeien bij de deuren. De krolsheid is voor de poes een uitputtingsslag. Als je niet overweegt om een nestje te nemen is het daarom beter om je poes te laten steriliseren of castreren. Op die manier bespaar je de poes en jezelf een hoop frustratie. Maar wat doe je als het wél zover is? Als je poes en jij geen nachtrust meer krijgen? Lees in dit artikel over de do’s en dont’s bij krolsheid.

Wil je meer weten over de symptomen van krolsheid, de cyclus van de poes en over hoe vaak een poes krols wordt? Lees dan dit artikel!

Do’s

  • Kalmeer je kat door rustig tegen haar te praten.
  • Geef je kat extra fysieke aandacht: Aaien, knuffelen, borstelen.
  • Help je kat om afleiding te zoeken: Spelen, wandelen, tuin.
  • Gebruik feromonensprays om je kat rustig te houden.

Dont’s

  • Fok je kat op door tegen haar te gaan schreeuwen.
  • Laat je kat lange tijd alleen thuis zonder afleiding.
  • Bestraf je kat voor haar krolse gedrag: Negeren, plantenspuit, douche.

Conclusie

Krolsheid is een enerverend tijd voor zowel de poes als jezelf. Wil je geen nestje? Bespaar de poes en jezelf dan de frustratie door te steriliseren/castreren. Zit je er middenin? Houd jezelf rustig, laat frustratie niet merken en wees extra lief voor je schat door aandacht en afleiding te bieden. Dan komen jullie er samen wel uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.