Categorie archief: Voortplanting

Bevalling bij de kat

Kat bevallingAlgemeen

De bevalling bij de kat bestaat uit 3 stadia. Het is bij katten lastig te voorspellen wanneer de bevalling precies zal plaatsvinden. Er zijn echter wel enkele aanwijzingen die voor af gaan aan de bevalling. Zo zal de poes onrustig worden. Ze zal gaan miauwen. Ook zal ze nestgedrag gaan vertonen. Hierbij zoekt ze een rustig plekje om te bevallen. Haar ademhalingssnelheid neemt toe. Haar eetlust zal afnemen. Ze zal veelvuldig aan haar vulva likken. Sommige poezen worden afstandelijk, terwijl andere aanhankelijk worden. Het temperaturen van de poes als aanwijzing voor een naderende bevalling is controversieel. Hierbij een filmpje van de bevalling van een poes.

Wil je meer weten over wat vooraf gaat aan de bevalling? Lees dan de artikelen over krolsheid, dekking en dracht.

Lees verder

Dekking bij de kat

Kat dekkingKatten bereiken hun geslachtsrijpe leeftijd in de ‘pubertijd’. Dit is voor zowel poezen als katers tussen de 6 en 12 maanden. Poezen zijn in perioden beschikbaar voor dekking. Katers zijn er altijd klaar voor. De dekking vindt alleen plaats als de poes dat toestaat. Vaak hebben poezen en katers, zeker als ze elkaar nog niet kennen, even tijd nodig voor kennismaking voordat er een dekking zal plaatsvinden. De dekking bij de kat bestaat uit 5 fasen. De eerste is die van nekbijten en bestijgen van de poes door de kater. De tweede behelst pogingen tot binnendringen door de kater. Dit duurt meestal 10 tot 30 seconden. De derde is die van de ejaculatie. Dit duurt meestal 1 seconde. Omdat de penis van de kater haakjes heeft die langs de vulva van de poes schuren, is de dekking een pijnlijke aangelegenheid voor de poes. De pijnreactie is dan ook de vierde fase. Als reactie hierop zal een poes na de dekking willen uithalen naar de kater, wild over de vloer gaan rollen en haar vulva veelvuldig likken. Door de pijn die de poes ervaart tijdens de dekkingen, zal er follikel stimulerend hormoon (FSHGedekte Phoibe) vrijkomen. Dit hormoon stimuleert de ovulatie van de poes. Hoe meer dekkingen er plaatsvinden, hoe hoger de spiegel van FSH wordt en hoe groter de kans op 1 of meerdere eisprongen. Deze ovulatie vindt vaak 25 tot 50 uur na de dekking plaats. De vijfde fase houdt het weigeren van de kater in. Dit duurt 10 tot 30 minuten. Daarna is de poes weer bereid tot een nieuwe dekking. Dit kan zijn door dezelfde of een andere kater. Een nestje kan dus kittens bevatten van verschillende katers.

Krolsheid

Kat krolsAlgemeen

De meeste poezen krijgen hun eerste krolse periode als ze tussen de 6 en 12 maanden zijn. Een poes heeft ongeveer twee krolse perioden per jaar, in het voorjaar (januari – april) en in het najaar (juni – september). Binnen deze krolse perioden kan de poes meerdere keren krols worden. Naast daglicht zijn ook andere factoren, zoals leeftijd en gezondheid, bepalend voor hoe vaak een poes krols wordt.

Wil je meer weten over hoe je om moet gaan met een krolse poes en over de do’s en dont’s bij krolsheid? Lees dan dit artikel!

Lees verder

Dracht bij de kat

Drachtige PhoibeAlgemeen

Phoibe is … drachtig! Vandaag is dag 66 van haar dracht. Katten zijn gemiddeld 63 dagen drachtig. Maar ze kunnen zonder problemen gezonde kittens werpen van dag 58 tot dag 67. Je kunt je dus voorstellen dat Phoibe op knappen staat en ik in spanning afwacht. Van alle kattenzwangerschappen en -bevallingen verloopt 99% zonder complicaties.

Lees verder