alleskatten.nl

Groeiachterstand bij kittens

Een gezonde kitten groeit goed. Groei van een kitten is daarmee een indicatie van de gezondheid van een kitten. Wil je weten hoeveel een kitten moet groeien in lengte en gewicht? Lees dan dit artikel over groei van een kitten. Maar wanneer is er nou sprake van groeiachterstand bij kittens? Wat kunnen hier oorzaken van zijn? En wat is er te doen aan groeiachterstand bij kittens? Dat lees je in dit artikel. Met foto’s van Lucy.

Definitie

Groeiachterstand (failure to thrive) is een vertraging in de toename van het gewicht die tot vertragingen in de lengtegroei, ontwikkeling en rijping kan leiden. Er is sprake van groeiachterstand bij kittens wanneer de groei van een kitten niet meer binnen de normale range valt. De gezonde groeicurve voor kittens is afhankelijk van geslacht en ras. Hieronder is een veelgebruikte groeicurve te zien. Wanneer een kitten minder weegt dan de laagste gezonde gewicht dan is er sprake van groeiachterstand. Zo mag een poesje van 6 weken niet minder wegen dan 450 gram. En mag een katertje van die leeftijd niet minder wegen dan 600 gram.

Oorzaken

Bij groeiachterstand zijn er een tweetal oorzaken te onderscheiden: ‘organicfailure to thrive en ‘non-organicfailure to thrive.

Organic failure to thrive

Organic failure to thrive wordt veroorzaakt door lichamelijke factoren. Er kan sprake zijn van ziekten van de organen, eventueel aangeboren. Veelvoorkomende ziekten zijn hartziekten, nierziekten, leverziekten of aandoeningen van het spijsverteringskanaal. Deze ziekten leiden tot functiestoornissen, waardoor het lichaam van de kitten niet goed werkt. Ook allerlei vormen van kanker kunnen groeiachterstand veroorzaken omdat deze normale functie in de weg staan en vaak ook veel energie kosten. Daarbij kan een opgelopen infectie leiden tot groeiachterstand bij kittens.

Non-organic failure to thrive

Non-organic failure to thrive wordt veroorzaakt door omgevingsfactoren. Deze kunnen liggen in de kwantiteit en kwaliteit van de moedermelk en voeding. Tevens kunnen kittens die opgroeien in een prikkelarme omgeving met een tekort aan stimulatie en sociale interactie groeiachterstand ontwikkelen. Maar ook een stressvolle omgeving zonder mogelijkheid tot rustmomenten kan een oorzaak zijn van groeiachterstand. Daarbij kunnen verwaarlozing en mishandeling van de kittens bijdragen aan groeiachterstand. Ook ingrijpende gebeurtenissen, zoals het verlies van de moeder kunnen leiden tot groeiachterstand bij kittens.

Behandeling

De behandeling van groeiachterstand is afhankelijk van de oorzaak ervan. Grof gezegd vallen non-organic oorzaken beter te behandelen dan organic oorzaken. Hieronder zullen per oorzaak verschillende behandelmogelijkheden worden genoemd.

Organic failure to thrive

Behandeling van organic failure to thrive zal zich richten op het aanpakken van lichamelijke factoren. Zo zal er allereerst onderzoek gedaan worden om de exacte oorzaak vast te stellen. Daarna zijn er verschillende opties. Veel dierenartsen zullen bij ernstige ziekten aanraden de kitten in te laten slapen. Dit is een moeilijke keuze, maar soms het beste voor de kitten en jezelf. Ook kan er een operatie uitgevoerd worden om de oorzaak te verhelpen. Dit is echter lang niet altijd mogelijk. Soms zit de oplossingen in medicatie. Of in aangepaste voeding. En soms is het gewoon afwachten of de kitten zijn infectie overleeft.

Non-organic failure to thrive

Behandeling van non-organic failure to thrive zal zich richten op het aanpakken van omgevingsfactoren. Hierbij zijn er een aantal dingen die je kan doen.