Groeiachterstand bij kittens

Kitten LucyEen gezonde kitten groeit goed. Groei van een kitten is daarmee een indicatie van de gezondheid van een kitten. Wil je weten hoeveel een kitten moet groeien in lengte en gewicht? Lees dan dit artikel over groei van een kitten. Maar wanneer is er nou sprake van groeiachterstand bij kittens? Wat kunnen hier oorzaken van zijn? En wat is er te doen aan groeiachterstand bij kittens? Dat lees je in dit artikel. Met foto’s van Lucy.

Definitie

Kitten LucyGroeiachterstand (failure to thrive) is een vertraging in de toename van het gewicht die tot vertragingen in de lengtegroei, ontwikkeling en rijping kan leiden. Er is sprake van groeiachterstand bij kittens wanneer de groei van een kitten niet meer binnen de normale range valt. De gezonde groeicurve voor kittens is afhankelijk van geslacht en ras. Hieronder is een veelgebruikte groeicurve te zien. Wanneer een kitten minder weegt dan de laagste gezonde gewicht dan is er sprake van groeiachterstand. Zo mag een poesje van 6 weken niet minder wegen dan 450 gram. En mag een katertje van die leeftijd niet minder wegen dan 600 gram.

Gewicht kat

Oorzaken

Bij groeiachterstand zijn er een tweetal oorzaken te onderscheiden: ‘organicfailure to thrive en ‘non-organicfailure to thrive.

Organic failure to thrive

Organic failure to thrive wordt veroorzaakt door lichamelijke factoren. Er kan sprake zijn van ziekten van de organen, eventueel aangeboren. Veelvoorkomende ziekten zijn hartziekten, nierziekten, leverziekten of aandoeningen van het spijsverteringskanaal. Deze ziekten leiden tot functiestoornissen, waardoor het lichaam van de kitten niet goed werkt. Ook allerlei vormen van kanker kunnen groeiachterstand veroorzaken omdat deze normale functie in de weg staan en vaak ook veel energie kosten. Daarbij kan een opgelopen infectie leiden tot groeiachterstand bij kittens.

Non-organic failure to thrive

Non-organic failure to thrive wordt veroorzaakt door omgevingsfactoren. Deze kunnen liggen in de kwantiteit en kwaliteit van de moedermelk en voeding. Tevens kunnen kittens die opgroeien in een prikkelarme omgeving met een tekort aan stimulatie en sociale interactie groeiachterstand ontwikkelen. Maar ook een stressvolle omgeving zonder mogelijkheid tot rustmomenten kan een oorzaak zijn van groeiachterstand. Daarbij kunnen verwaarlozing en mishandeling van de kittens bijdragen aan groeiachterstand. Ook ingrijpende gebeurtenissen, zoals het verlies van de moeder kunnen leiden tot groeiachterstand bij kittens.

Kitten LucyBehandeling

De behandeling van groeiachterstand is afhankelijk van de oorzaak ervan. Grof gezegd vallen non-organic oorzaken beter te behandelen dan organic oorzaken. Hieronder zullen per oorzaak verschillende behandelmogelijkheden worden genoemd.

Organic failure to thrive

Behandeling van organic failure to thrive zal zich richten op het aanpakken van lichamelijke factoren. Zo zal er allereerst onderzoek gedaan worden om de exacte oorzaak vast te stellen. Daarna zijn er verschillende opties. Veel dierenartsen zullen bij ernstige ziekten aanraden de kitten in te laten slapen. Dit is een moeilijke keuze, maar soms het beste voor de kitten en jezelf. Ook kan er een operatie uitgevoerd worden om de oorzaak te verhelpen. Dit is echter lang niet altijd mogelijk. Soms zit de oplossingen in medicatie. Of in aangepaste voeding. En soms is het gewoon afwachten of de kitten zijn infectie overleeft.

Non-organic failure to thrive

Behandeling van non-organic failure to thrive zal zich richten op het aanpakken van omgevingsfactoren. Hierbij zijn er een aantal dingen die je kan doen.

  • Ga naar de dierenarts om lichamelijke factoren uit te sluiten.
  • Creëer een goede eetgelegenheid voor je kitten:
    • Geef je kitten aantrekkelijk eten van hoge kwaliteit (bijv., Hill’s Presciption Diet a/d).
    • Geef je kitten aantrekkelijk drinken (bijv., kittenmelk).
    • Stimuleer je kitten tot voldoende eten en drinken.
    • Zorg voor een rustige omgeving tijdens het eten.
  • Creëer een veilige en stabiele omgeving voor je kitten.
    • Vermijd veranderingen in de omgeving.
    • Zorg voor prettige slaapplekjes.
    • Zorg voor een warme omgeving.
    • Vermijd harde geluiden.
    • Bestraf je kitten niet.
  • Bied je kitten voldoende stimulatie en sociale interactie.
    • Zorg dat je vaak thuis bent.
    • Speel veel met je kitten.
    • Knuffel veel met je kitten.
    • Zorg voor een kattenmaatje.
    • Zorg voor voldoende speeltjes.

8 gedachten over “Groeiachterstand bij kittens

    1. Eva Bericht auteur

      Zeker kan dat. Als een kitten altijd de zwakste is en niet op kan tegen zijn nestgenootjes. Of als het een groot nestje is er er niet genoeg melk voor iedereen is.

      1. E Kooijman

        Goed om dit stuk te lezen over de groei. Ik heb een nestje van 5 kittens. 3 jongens twee meiden. 1 van de meiden is erg klein geboren. De gewicht verschillen zijn enorm nu met 5 weken zitten de jongens op de bovengrens van de curve 800-900 gram en de meiden de keline 508 en de ander 630 gram. De kleine meid heb ik wat bijgevoed omdat ik duidelijk kon zien dat zij over de voet werd gelopen door haar grote gulzige broers.

  1. Monique

    nu een nestje van vijf kittens. Zijn vandaag 8 dagen oud. Gewicht is nu tussen 150-170gram per kitten. Is dit normaal? Moet ik bijvoeren?

  2. M. E. Vahrmeijer

    Ik heb een kitten gevonden eind oktober. Ik heb jaren in asiels gewerkt en ook mijn opleidingen in de dierenverzorgings branche… Maar dit kitten gaat de grenzen van mijn weten inmiddels te buiten. Ook de dierenarts is bezig met uit te vogelen wat er mis is maar we zijn tot op heden er nog niet achter. De ernstige ziektes als HIV en KattenAIDs en al die andere ziektes waardoor een kitten niet groeit hebben we haar op getest en is ze negatief. Zover dus gunstig. Maar… Ze is in 1 maand tijd nog maar een hele kleine 30 gram aangekomen en ze had al een aardig ondergewicht. Ze groeit maar niet. Eet als een dokwerkstertje. Heeft plenty om te crossen en te rennen, (wat ze overigens in het hele begin niet eens deed want toen was ze duidelijk heel ziek, sloom, warm… maar gelukkig nog wel steeds eten en drinken), toen ze geen besmettelijke ziektes had heb ik haar bij mijn andere katten kunnen laten. (En dat was een feest! Een van mijn oudere katers, die helaas door hartfalen spontaan overleed, had zich opgeworpen als een ware vader en zorgde voor de kleine. Hij maakte haar schoon na het eten en hij was er als ze wilde slapen.) We hebben haar ook meteen ontwormd… toen kwam er niets uit. Maar nog geen twee maanden verder bleek ze behoorlijk wat wormen nog over te hebben, en is ze dus nog een keer ontwormd. Over nog eens twee maanden moet ze weer. Probleem… ze blijft diarree houden met bloed. Maar de ontlasting geeft verder ook niets prijs en we weten dus nog altijd niet waar de diarree vandaan komt maar het meest bezorgende is het bloedverlies. Ze was op de goede weg met haar energie en alles en het leek erop dat ze toch wel aan de beterende hand was… Maar… ze valt nu weer terug in haar slome gedragingen. Ze zou nu inmiddels ongeveer een maand of…7 moeten zijn maar… ze oogt het niet. En ik begin ondertussen toch aardig bezorgd te raken. Ook mijn dierenarts deelt de bezorgdheid. Echter er is niets wat we kunnen vinden waarom dit is. Misschien iemand hier die het bovenstaande herkent en nog ideeën zou kunnen aandragen over waar we nog eens naar zouden kunnen kijken? Ik zal hieronder nog even alles kort op een rijtje zetten:
    * Aanvankelijk sloom gedrag en koorts… klaarde op voor een maand of twee en valt nu weer terug
    * Bloed en diarree, ook dit klaarde even op en is nu weer terug
    * Is in de vooravond van de herhaling van een 2de ontworming, gaat nog een derde kuur krijgen (heeft dus deel 1 van de tweede keer gehad en moet vrijdag de tweede deel krijgen, dan twee maanden wachten en nog een keer).
    * Had enorm veel spoelwormen.
    * Bloed sloot eventuele ziektes die medisch haar groeiachterstand zouden kunnen verklaren uit, zoals kattenaids, HIV en dergelijke is ze op getest maar negatief gebleken.
    * Eet als een beer.
    * Drinkt normaal
    * is nu ongeveer 7 maanden oud
    * Heeft katten vriendjes
    * Kan flink spelen (en dat doet ze ook… tegen de schemer gaat ineens de knop om en heb ik een rode flits in huis…)
    * Ze is bakzindelijk, maar… ze heeft met de diarree ook best nog vaak dat ze de bak niet opzoekt. (Kan gebeuren en dat wordt ook niet afgestraft… Ik weet dat ze de bak kan vinden dus als ze gezond is of zou zijn zou ze die ook wel gebruiken).
    * En belangrijk om te weten, ze is mogelijk van half juni 2016, en een kitten van een verwilderde poes die hier in de wijk zich ophoudt maar helaas maar niet ingevangen wordt. ALS dit zo is… heeft ze nog 7 broertjes en zusjes gehad waarvan 2 broertjes inmiddels door verkeer niet meer leven. (Lang verhaal… Geloof me… Ik ben er ook niet blij mee).
    * Ze kreeg vanaf het moment dat ze gevonden is voer dat voor kittens geschikt is. Blik zowel als brokjes. De blik is nu van haar menu lijst afgehaald omdat dit mogelijk wel bijdroeg in haar diarree.
    * We staan ook op het punt om nog maals poep te verzamelen en door te sturen naar Duitsland waar het dan getest wordt op een darmvirus die ook dit symptoom veroorzaakt en ALS dat het is… kan ze eindelijk behandeld worden. Dus die is nog niet gedaan… (Moet ze namelijk wel de diarree voor op een schone bak doen (zonder grit) en niet op de vloer omdat de ontlasting dan niet “schoon” is.)

    Misschien is er iemand hier die nog een idee heeft wat we nog niet getest hebben met de kleine kat. Mijn dank is groot.

  3. Simone

    Wat zijn de symptomen bij een kitten waardoor je er achter komt of de groeiachterstand non-organic of organic is?

  4. baasje van Ollie

    Wij hebben een britse korthaar kitten van 13 weken en weegt slechts 440 gram, een mini katertje, die aan een oogje blind is en is verstoten geworden door de moeder.
    Hij is op zicht best wel actief, slaapt natuurlijk ook wel veel (powernapjes).
    We zijn al verschillende keren bij de dierenarts geweest en zijn sinds een week gestart met nutribound ieder uur 5 ml, omdat hij niet toeneemt in gewicht.
    Nu schommelt zijn gewicht, de ene dag 10 gram erbij dan weer 5 gram eraf , dan weer 10 gram eraf enz.
    We zijn een beetje ten einde raad, hebben ook al speciale brokjes van dierenarts, voor aan te sterken.
    Niets lijkt te helpen, onze Ollie neemt niet in gewicht toe.
    Hij is te klein en te tenger om grondig onderzoek te doen, bv bloedonderzoek.
    De dierenarts had al min of meer laten doorschemeren dat als hij niet gaat bijkomen, inslapen onvermijdelijk gaat worden.
    Iemand ervaring of nog tips hoe we Ollie kunnen laten bijkomen?

    alle tips zijn welkom!!!!!

    Alvast bedankt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.