Categorie archief: Verzorging

Kat in een bench

Een kat in een bench? Is dat mogelijk? Waarom zou je kat in een bench moeten? Wat moet er dan in de bench staan? En hoe moet je je kat verzorgen als hij in de bench zit? In dit artikel over de kat in een bench vind je antwoord op deze vragen.

Kat in benchDe kat in de bench

Ja, het is mogelijk om je kat in een bench te houden. De meest voorkomende reden om je kat in een bench te houden is om rust na een orthopedische operatie te bieden. Dit wordt door dierenartsen ook wel benchrust genoemd. Een kat heeft na zo’n operatie geen hulpmiddelen als een rolstoel en zal direct na de operatie weer in beweging willen komen. Om de kat dan de rust te geven die hij nodig heeft kun je de kat in een bench houden. Dit heeft als voordeel dat hij relatief weinig kan bewegen. En dat hij wel gezellig bij jou in de huiskamer kan zijn. Een andere veelvoorkomende reden om je kat in een bench te houden is als onderkomen voor een nestje kittens en de moederpoes. Mits de bench al de tijd open wordt gehouden is dit een mooi alternatief voor het sinaasappelkistje.

Kat in benchDe kat niet in de bench

De bench is niet de oplossing voor alle problemen met je kat. Slapeloze nachten door een kat die over je hoofd loopt of aan je deur krabbelt? De bench is hiervoor geen optie. Een hyperactieve kitten die in een gekke bui je gordijnen in rent en je planten omver loopt? De bench is hiervoor ook geen optie. Ruzie tussen je katten en dan de agressieve maar even opsluiten in de bench? Niet doen! Een angstige kat die gesocialiseerd moet worden in de bench zetten zodat ze nergens aan ontkomt? Ook niet doen! Kortom: De bench dient alleen gebruikt te worden om de kat te helpen. Het mag geen strafmiddel zijn!

Verzorging in de bench

Zit je dan toch in de vervelende situatie dat je je kat in een bench moet houden? Dan doe je er goed aan om deze bench een zo prettig mogelijk plekje te maken voor je kat. Hoe zorg je hiervoor?

Kat in benchPlaatsing van de bench

Zet de bench op een rustige plaats. Maar tegelijkertijd wel een plaats waar iets gebeurt. Dus niet midden in de huiskamer waar de kinderen langs rennen. Maar ook niet op zolder of in de logeerkamer. Een kat wil namelijk graag jouw aanwezigheid zoals hij die normaal ook opzoekt. Zorg ervoor dat de bench gedeeltelijk afgedekt is. Leg een kussen op de bench. En hang een gordijntje, zoals je die ook op kattenshows ziet, aan de zijkant. Dit voelt veiliger voor je kat. Kun je je kat uitzicht bieden uit een raam? Dat kan voor je kat inspirerend zijn. Bij mensen draagt uitzicht uit een raam op de natuur bij aan voorspoedig herstel. Zet de bench indien mogelijk dus voor een raam of op tafel. Pas wel op voor tochtstromen of zomers zonlicht.

Inrichting van de bench

Hiervoor heb je enkele spullen ter inrichting nodig. Allereerst een lekker dekentje waar je kat prettig op ligt. Tip: Leg er een oude handdoek overheen, zodat je het dekentje niet steeds hoeft te verschonen. Ten tweede een kleine kattenbak, zodat hij zijn behoefte kan doen. Tip: Vul deze kattenbak met houtkorrels. Dat voorkomt dat de korrels door je hele huis liggen. Ten derde natuurlijk bakjes voor eten en drinken. Deze zullen waarschijnlijk regelmatig door de hele bench belanden. Ten vierde kun je door een leeg petflesje te vullen met warm kraanwater een klein kruikje maken. Omdat je kat weinig beweegt, en postoperatief is, zal hij het sneller koud krijgen. Dit kruikje kan hem helpen. Zorg dat het sowieso een aangename temperatuur is.

Schoonmaken van de bench

Het is belangrijk om de bench regelmatig in zijn geheel te verschonen. Zelf deed ik dit elke dag. Stoffer en blik, stofzuigen, nat afnemen, schoon dekentje, schone etensbakjes. De kattenbak deed ik zelfs zodra er een behoefte in was gedaan. Dit alles om te zorgen dat je kat in de bench voorspoedig kan herstellen.

Kat in benchVerzorging in de bench

Voorkom dat je kat de bench als een straf gaat zien. Zet hem dus ook niet als straf in de bench. Zorg voor een rustige omgeving. Zet je kat in de bench terwijl je hem aait en lief tegen hem praat. Zorg dat in de bench zijn favoriete eten staat. Hij zal hier waarschijnlijk direct op duiken en even vergeten dat hij in de bench zit. Herhaal dit (bijna) iedere keer als je hem in de bench zet. Wil je kat uit de bench en trekt hij aandacht (miauwen, krabbelen)? Haal hem dan juist niet uit de bench. Probeer zijn gedrag te negeren. Als hij vervolgens rustig ligt kun je hem aanhalen of even uit de bench halen. Op een gegeven moment zal je kat gewend zijn aan zijn opsluiting. En dan zijn de 6 weken van benchrust zo voorbij!

Kat en vakantie

Kat op strandOp vakantie gaan is heerlijk. En een vakantie uitzoeken ook. Zee, strand, bergen, sneeuw, bossen, meren. En dat alles met een flinke lading zon. Je waant je met al die mooie plaatjes al op de plek van bestemming. Maar wat doe je met je kat wanneer je op vakantie gaat? Je kunt natuurlijk pas optimaal genieten van je vakantie als je weet dat je geliefde snorrebaardende pluis in goede handen is. In dit artikel lees je meer over de verschillende mogelijkheden bij kat en vakantie. Van meenemen op vakantie tot het thuis laten van je kat.

Mee op vakantie

Een van de opties is natuurlijk om je kat mee te nemen op vakantie. Belangrijk hierbij wel is dat je kat gewend moet zijn aan reizen en hier ook goed mee om kan gaan. Reizen blijft desalniettemin stressvol voor een kat. Ook moet je zorgen dat je kat aan een aantal voorwaarden voldoet, zeker als je naar het buitenland gaat. Zo moet hij beschikken over een internationaal paspoort, een gezondheidsverklaring van de dierenarts hebben en volledig ingeënt zijn tegen kattenziekte, niesziekte en rabiës.

Kat autoIn de auto

Je kunt je kat meenemen op vakantie in de auto, caravan of camper. Het is dan verstandig om hem in zijn reismandje te doen. Belangrijk is wel dat je regelmatig pauze neemt. Op die manier kan je kat zijn pootjes strekken, wat eten en drinken en zijn behoeften doen. Ook is het belangrijk dat je het niet te warm laat worden in de auto. Je kat kan zeker in de zomer namelijk snel oververhit raken. Laat je kat nooit alleen achter in de auto. Geef je kat daarnaast extra aandacht en liefde. Het blijft namelijk vervelend voor je kat om te reizen.

Kat vliegtuigIn het vliegtuig

Veel vliegtuigmaatschappijen bieden tegenwoordig de mogelijkheid aan om je geliefde staartige kat tegen een schappelijke vergoeding mee te nemen op vakantie. Zorg wel dat je reist binnen de landen met een Schengenverdrag. Binnen deze landen geldt er vrij verkeer van personen, dieren en goederen. Daarbuiten is er sprake van export/import en daarvoor moet je kat gedurende lange tijd in quarantaine. Je kat wordt bij reizen met het vliegtuig in zijn reismandje in een speciaal laadruim met cabinedruk gezet. Dit is voor je kat natuurlijk een zeer beangstigende ervaring. Bekijk dus goed of de voordelen opwegen tegen de nadelen.

Kat bergOp de bestemming

Het is belangrijk om na te gaan of het toegestaan is om je kat mee te nemen naar de plaats van bestemming. Veel vakantiebestemmingen, zoals hotels, appartementen, huisjes en campings staan het meenemen van huisdieren niet toe of heffen hier een buitensporig hoge toeslag voor. Eenmaal op de bestemming is het natuurlijk leuk om je kat naar buiten te laten. Wees hiermee echter wel voorzichtig. Veel katten zijn georiënteerd op hun huis en niet op hun personeel. Ze zullen dus weglopen en verdwalen. Een andere optie is om je kat in een tuigje te hijsen en hem zo naar buiten te laten. Laat je kat dan nooit alleen vanwege gevaar op verstrikken en verdwijnen.

Naar pension

Lees verder

Kat en vuurwerk

Kat vuurwerkOud & Nieuw is voor de meeste katten een stressvolle tijd vanwege het vuurwerk dat wordt afgestoken. Vanaf begin december zijn vaak al de nodige knallen te horen en flitsen te zien. Uit onderzoek blijkt dat 65% van de katten zich verstopt als er vuurwerk wordt afgestoken. Want kat en vuurwerk? Geen goede combinatie. Een kat kan namelijk tot 5 maal beter horen dan een mens. Stel je voor hoe hard die knallen dan binnen komen. Wil je meer lezen over hoe je je kat zo prettig en veilig mogelijk de feestdagen door kunt laten komen? Lees dan dit artikel. Hier lees meer over wat je kunt doen om je kat Oud & Nieuw zo goed mogelijk door te helpen.

Samengevat

  • Houd je kat de dag van Oudjaar (en Nieuwjaar) binnen.
  • Laat je kat van tevoren wennen aan vuurwerkgeluiden.
  • Zorg dat de veilige plekjes van je kat toegankelijk zijn.
  • Geef je kat aandacht en maak normaal contact.
  • Sluit waar mogelijk ramen, deuren en gordijnen.
  • Laat in elke kamer een lamp branden.
  • Laat waar mogelijk de tv of radio aan.
  • Gebruik indien nodig stressverlagende medicatie.
  • Ruim afgestoken vuurwerk de volgende dag op.

Lees hieronder uitgebreid hoe je bovenstaande punten het beste kunt toepassen zodat je kat en vuurwerk zo stressloos mogelijk samen gaan.

Lees verder

Kat en de feestdagen

Kerst katDe dagen worden korter en korter. En donkerder en donkerder. Want de feestdagen staan alweer voor de deur! Dat betekent voor de mens een gezellige tijd vol warmte en knusheid. Maar voor de kat betekent het verandering van routine en aantrekkelijke gevaren. Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten om te zorgen dat je harige huisgenoot ook prettig en veilig de feestdagen door komt. Welke? Dat lees je in dit artikel over de kat en de feestdagen.

Kerst katKerstboom

O, denneboom, O, denneboom, wat zijn je takken wonderschoon. Wist je dat de naalden van je prachtige Kerstboom giftig zijn voor je kat? En dat terwijl ze er graag achter aan jagen. Waar moet je op letten?

  • Laat je kat niet alleen met een Kerstboom.
  • Veeg de naalden meerdere keren per dag op.
  • Zet geen eten of drinken onder de Kerstboom.

Kerstster, Kerstroos & Hulst

Ook Kerstster (Euphorbia pulcherrima), Kerstroos (Helleborus niger) en de besjes van Hulst (Ilex aquifolium) zijn giftig voor je kat. Waar moet je op letten?

  • Zet, leg of hang deze planten ergens waar je kat er niet bij kan.
  • Laat je kat niet alleen met deze planten.
  • Verwijder deze planten indien mogelijk uit je tuin.

Kerstster Kerstroos Hulst

Lees verder

Verzorging: Spelen met je kat

Kat speelt 3Als we aan spelende katten denken, zien we vooral jonge kittens voor ons. Maar een gezonde kat is ook op latere leeftijd nog actief en speels. De ene kat kan zichzelf prima vermaken, terwijl de andere uitdaging nodig heeft. In alle gevallen is spelen met je kat een goed idee. Benieuwd waarom? Lees dan dit artikel over de functies van spel en de soorten spel. Wil je weten hoe je goed met je kat kan spelen? Lees dan dit artikel over spelen met je kat. Met handige tips, do’s en dont’s. En een lijst met soorten en favoriete speeltjes.

Do’s

  • Kitten Lucy speelt Kitten Lucy speeltSpeel veel met je kat: Spelen is heel belangrijk voor je kat. Hij leert er enorm van, kan zijn energie kwijt, vindt het leuk en de band tussen jullie wordt beter.
  • Houd de veiligheid in zicht: De omgeving en de speeltjes moeten veilig zijn. Laat je kat niet alleen speeltjes waarin hij kan verstrikken of verstikken.
  • Wissel speeltjes af: Een kat is snel uitgekeken op zijn speeltjes. Maak daarom drie dozen met verschillende speeltjes en wissel deze per week af.
  • Imiteer de prooi: Een prooi zal in de natuur afwisselend rennen, sluipen en stilzitten. Hij zal zich voornamelijk over de grond langs randjes voortbewegen. Probeer dit te imiteren.
  • Laat je kat de prooi vangen: Wanneer je kat de prooi nooit te pakken krijgt zal hij gefrustreerd raken. Hij zal zijn interesse dan snel verliezen.

Dont’s

  • Speel niet met je handen: Spelen met je handen lokt spelagressie uit. Dit is bij een kitten nog wel te doen, maar een volwassen kat kan je behoorlijk beschadigen.
  • Speel niet in de richting van de kat: Een prooi zal in de natuur bijna nooit richting je kat lopen, maar er vandaan. Probeer deze natuurlijke situatie na te bootsen.
  • Speel niet met laserpennen: Laserpennen hebben twee nadelen. Ten eerste kan de laser de ogen van de kat beschadigen. Ten tweede kan de kat de laser nooit vangen.
  • Stop niet plotseling met spelen: Stop niet met het spel als je kat net lekker op dreef is. Dit kan heel frustrerend voor hem zijn. Bouw het spel langzaam af.

Soorten speeltjes

Er zijn verschillende soorten speeltjes verkrijgbaar en maakbaar die elk op hun eigen manier je kat uitdagen. Hieronder zal ik ze per soort behandelen en er een uitlichten waar ik heel tevreden over ben.

  • Kat speelt Balletjes: Balletjes zijn verkrijgbaar in alle soorten en maten. Groot, klein, zacht, plastic, pluche, knisperend. Mijn favoriet zijn de Trixie Softballen. Deze zijn zacht, licht en indrukbaar. Ze rollen en stuiteren. Deze balletjes kun je gebruiken om je kat zelfstandig mee te laten spelen, maar ook om met je kat te spelen door ze weg te gooien.
  • Cat-track: Dit zijn vaak de wat duurdere speeltjes die je ook niet zelf na kan maken. Er zit een balletje vast in een rails. En de kat kan dit balletje najagen. Mijn favoriet is de Catit Design Senses Speelrail. In deze rail blijft het balletje lange tijd heen en weer rollen. Je kat kan er goed zelfstandig mee spelen, maar jij kunt het natuurlijk interessanter maken.
  • Muisjes: Ook muisjes zijn verkrijgbaar in alle soorten en maten. Groot, klein, met uitdagende staarten, met kattenkruid en meestal van stof. Mijn favoriet is de Zooplus Wollen Muis. Deze oranje muis van gemiddelde grootte heeft een met kattenkruid gevuld lijfje en een aantrekkelijke veren staart. Alle katten die ik heb gezien zijn er gek op. Hij is vooral geschikt om zelfstandig mee te spelen.
  • Knuffels: Jawel, er worden ook heuse speelknuffels gemaakt voor katten. Kong heeft een uitgebreid assortiment hiervan. Mijn favoriet is de Kong Wubba. Dit speeltje met kop, buikje en tentakels is zacht en rammelend en vanwege het formaat een spannende maar levensechte prooi en maatje. Hij is vooral geschikt om zelfstandig mee te spelen.
  • Tunnels: Omdat katten van nature holendiertjes zijn spreken kattentunnels erg tot de verbeelding. Er kan in gespeeld, gejaagd, belaagd en geslapen worden. Veel tunnels maken een ritselend geluid bij gebruik. Mijn favoriet is de Zooplus Kattentunnel Rups. Hij is geschikt om zowel zelfstandig als met je kat mee te spelen.
  • Krabspeeltjes: Krabben is een natuurlijke behoefte van katten. Krabspeelgoed voorziet in die behoefte door de kat aan te moedigen zijn nagels daar te scherpen. Mijn favoriet is Zooplus Krabmeubel Rups. Dit speelgoed is zeer aantrekkelijk voor katten. Hij is geschikt om, in combinatie met een ander speeltje, zowel zelfstandig als samen mee te spelen.
  • Intelligentiespeeltjes: Om je kat te trainen op zijn intelligentie en behendigheid zijn er intelligentiespeeltjes. Mijn favoriet is de Catit Design Senses Voer Labyrint. Perfect voor katten die te snel eten en wat uitdaging nodig hebben. Een goedkopere variant is de Zooplus Snackbal die hetzelfde effect bewerkstelligt en veel goedkoper is.
  • Speelhengels: En dan mijn favoriet voor het samen spelen met je kat. De speelhengel. Er zijn diverse soorten, met touw, elastiek of pluche koord. Met knuffel, met veren, met belletje. Mijn favoriet is de Zooplus Kattenhengel Egypt Fish. Al mijn katten hebben er al een gesloopt omdat ze er zo enthousiast mee spelen. Een echte aanrader!
  • Kat speelt 2Zelfgemaakt: Onderschat niet het zelfgemaakte of zelfbedachte speeltje. Niet zelden zijn deze juist favoriet van je kat. De papieren tas, de kartonnen doos, het WC-rolletje, het propje papier, het bolletje wol, het bierdopje, het eikeldopje, de labello. Stuk voor stuk dingen die je kat zich eigen maakt om mee te spelen en die je helemaal niets kosten!

Test: Ben jij geschikt voor een kat?

Kitten LucyHet aanbod van katten is enorm. Als op Marktplaats wordt gekeken ligt het totaal aanbod van katten en kittens wel rond de 2500. Op Ikzoekbaas wordt gekeken zijn er zo’n 1200 lieve katten en kittens die een baasje zoeken. Van kater tot poes, jong tot oud, gezond tot ziek, mooi tot lelijk. Voor elk wat wils dus. Maar wat ook opvalt als wordt gekeken op deze sites is het grote aantal katten dat wordt aangeboden omdat het toch niet goed mogelijk was om de kat te houden. In dit artikel zijn veelvoorkomende redenen te lezen waarom mensen hun geliefde pluizebol ter adoptie aanbieden. Veel mensen schrikken bijvoorbeeld van de energie en slooplust van een kitten of de kosten die de ziekte van een kat met zich meebrengt. En dan eindigt de harige huisgenoot als tweedehandsje op het internet. De Dierenbescherming vond dit een zorgelijke trend. Zij ontwikkelden een test die de verschillende aspecten die geschiktheid voor een kat toetst. Deze aspecten zijn:

  • Levensduur: Weet je dat een kat vaak lang leeft? Dat een kat wel 15 tot 20 jaar kan worden? En dan ook sloom en ziek? Dat je een kat hebt voor zijn leven en niet voor even?
  • Verzorging: Ben je op de hoogte van de verzorging die een kat nodig heeft? Veel liefde en aandacht, goed voer en water, kattenbak verschonen, vacht borstelen, inentingen? Kun en wil je in deze verzorging voorzien? Heb je genoeg tijd voor je kat?
  • Overlast: Besef je dat je kat niet altijd keurig de nachten door zal slapen? Dat hij je nachtrust aardig kan verstoren? Dat hij kan miauwen, op je kan springen, kan kotsen? Kun je hier tegen? Hoe ga je hier mee om?
  • Castratie: Weet je dat je uiteindelijk je kater of poes moet laten castreren? Dat is beter is om talloze onbewust genomen nestjes te voorkomen? En dat dit een dure operatie is?
  • Allergie: Heb je ooit gemerkt dat je allergisch bent voor een kat? En weet je dat je deze allergie nog op kunt bouwen? Wat ga je doen als blijkt dat je allergisch bent?
  • Financiën: Ben je op de hoogte dat een kat per jaar zo’n €400,- kost? Heb je de middelen om een kat alle verzorging te geven die hij nodig heeft? En heb je ruimte in je budget voor onverwachte uitgaven?
  • Huis: Is je huis geschikt voor een kat? Is je huis bestand tegen de rommelpotkracht en sloopkracht van een kat? En vooral ook, ben jij hier tegen bestand? Kan jij tegen rommel en kapotte meubels? Hoe ga jij hier mee om?
  • Vakantie: En wat ga je doen met je kat wanneer je op vakantie bent? Heb je oppasadressen? Of breng je je kat naar het pension?
  • Twijfel: Twijfel je ernstig of je wel een kat moet nemen? Is je wens impulsief of wil je dit al heel lang? Neem alleen een kat als je al heel lang zeker weet dat je een kat wilt.

Wat denk jij? Ben jij geschikt voor een kat? Doe hier de test! Ik scoorde 85% en de Dierenbescherming vond mij daarom geschikt. Gelukkig! De Dierenbescherming geeft wel aan dat de test erg streng is. Dit omdat ze al zoveel katten zien die weer als tweedehandsje op de markt belanden. Ook geven ze aan dat de uitslag dient als een advies, niet als een alom geldende waarheid. Je moet zelf bepalen wat je met de uitslag doet. Zo hoeven mensen die al een kat hebben maar negatief scoren hun kat heus niet weg te doen. Maar twijfel je of je wel een kat moet nemen en scoor je negatief? Dan is een kat nemen misschien (nog) niet de beste optie.

Verzorging: Voedselverrijking

Kat jaagt 2Wat is voedselverrijking?

Voedselverrijking bestaat uit verschillende technieken die er op gericht zijn de natuurlijke situatie rondom eten zoveel mogelijk te benaderen. Het gaat er om dat het dier weer moet werken voor zijn voedsel. Voedselverrijking heeft tal van voordelen. Zo zit je kat fysiek (betere bouw, betere conditie) en psychisch (dichter bij natuur, minder verveling) beter in zijn vel. Ook wordt de band tussen jou en je kat versterkt. Voedselverrijking is daarmee een geschikte methode voor alle katten. Het wordt tegenwoordig door veel dierenartsen aangeraden, vooral als je kat veel tijd binnenshuis doorbrengt. Is je kat gefixeerd op voer? Dan is het zelfs dé oplossing om de fixatie te verminderen. Veel mensen die voedselverrijking invoeren bij hun kat merken direct dat de kat veel minder is gefixeerd op voedsel. Ze kunnen eindelijk weer eens rustig koken of eten! Wil je meer lezen over fixatie op voer, de symptomen en andere oplossingen? Lees dan dit artikel. Hier lees je meer over voedselverrijking en de verschillende specifieke technieken.

Technieken van voedselverrijking

Zoeken

Een techniek om je kat te laten werken voor zijn voedsel is om het eten te verstoppen. Met zijn goede reukzin vindt je hongerige kat het verstopte voer zeker weten! Begin met het verstoppen van voer op makkelijke plekjes, zoals op de bank of onder de kast. Maak het daarna steeds moeilijker. Verstop voer onder een dopje, in een doosje of hoogte op de kast.

Jagen

Een andere techniek om je kat te laten werken voor zijn voedsel is om hem te laten jagen. Neem een hand van zijn brokjes en gooi deze in het rond. Begin dichtbij, bijvoorbeeld rond je voeten. Gooi daarna steeds verder weg, bijvoorbeeld naar de andere kant van kamer. Je kunt het nog moeilijker maken door hindernissen te gebruiken, bijvoorbeeld door de brokjes een trap op te gooien.

Denken

Nog een techniek om je kat te laten werken voor zijn voedsel is door hem te laten denken. Een soort braintraining voor katten. Hiervoor kun je zelf dingen verzinnen. Zo kun je brokjes in een toiletrolletje doen en deze afstoppen met proppen papier. Of je kunt brokjes in een eierdoos doos en daar gaten in maken. Ook kun je hier speciaal dingen voor kopen. Op Zooplus zijn een aantal van deze speeltjes te vinden, zoals een voerbal, een voertoren of een voerspel.

Productrecensie: Cat Mate drinkfontein

Kat drinktProbleem

Katten zijn geneigd veel minder te drinken dan goed voor ze is. Een volwassen kat moet dagelijks wel 40 ml. tot 60 ml. water per kilogram lichaamsgewicht drinken. Dat is bijvoorbeeld voor Boefje van 4.3 kg. al 172 ml. per dag! Te weinig drinken heeft ernstige gevolgen voor het urinaire stelsel van de kat. Bekende problemen zijn blaasstenen, nierstenen en nierinsufficiëntie. Daarbij heeft elk levend wezen water nodig om uitdroging te voorkomen. Katten denken echter vaak pas aan drinken op het moment dat ze water zien. Er gaat dan een belletje rinkelen: “O, ja, dat water in het glas van mijn bediende ziet er lekker uit.” En daarbij zijn katten echte kieskeurige wezens. De meeste katten houden van vers, koel en stromend water.

Aankoop

Daarom besloot ik om een drinkfontein aan te schaffen. Cat mate drinkfonteinNa een snel kijkje op het internet wist ik dat het een prijzige aanschaf zou worden. Een investering in mijn harige huisgenootjes dus. De prijzen van een drinkfontein variëren namelijk van €17,90 tot €59,90. Ook zag ik dat Zooplus het meest uitgebreide assortiment had. Tijd om me te verdiepen in de wondere wereld der waterfonteinen. De goedkoopste opties trokken mij het eerst. Deze waren van Catit Design. Maar al snel kwam ik er achter dat hier veel klachten over kwamen. Kapotte pomp, lawaaiige pomp, lekkages. Niet zo aantrekkelijk allemaal. Zeker omdat ik in een studio woon besloot ik dat de fontein vooral heel stil moest zijn. In een prijsklasse hoger viel mijn oog op de Cat Mate drinkfontein. Kosten? €29,90. Met een slik en een klik bestelde ik de Cat Mate drinkfontein. En de volgende dag was hij daar. Maakt hij zijn aankoopgedrag goed?

Lees verder

Verzorging: Teek verwijderen

Kat teekEerder schreef ik over de ziekte van Lyme. Deze infectieziekte wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi. De ziekte van Lyme kan alleen worden overgedragen door de beet van een besmette teek. De kans op besmetting wordt groter naarmate de teek langer op zijn gastheer doorbrengt. Binnen 24 uur is de kans op besmetting erg klein. Na 24 uur begint deze kans echter snel toe te nemen. Het is dus belangrijk je kat regelmatig te controleren op teken. Controleren doe je door je kat te bekijken, te aaien, te kammen of te borstelen. Vind je een teek? Dan is het belangrijk deze op de juiste manier (!) te verwijderen. Hoe moet je een teek verwijderen? Dat lees je in dit artikel.

Do’s

  • TekentangTekentang: Zorg dat je een geschikte tekentang in huis hebt. Je kunt hiervoor beter een haakmodel dan een grijpmodel gebruiken. Deze hebben meer kracht.
  • Voorbereiding: Bereid je goed voor op het verwijderen van de teek. Lees bijvoorbeeld dit artikel en kijk een filmpje. Stel je vooral goed op de hoogte van de dont’s!

Dont’s

  • Wachten: Wacht niet tot de teek er vanzelf uit valt. Het is belangrijk de teek te verwijderen voordat hij 24 uur vast zit.
  • Alcohol: Gebruik geen alcohol of alcohol-bevattende stoffen voordat je de teek verwijdert. Deze stoffen zorgen er voor dat de teek speeksel achter laat in je kat.
  • Smeersels: Gebruik geen crèmes of olies voordat je de teek verwijdert. Ook deze stoffen zorgen er voor dat de teek speeksel achter laat in je kat.
  • Bewegen: Beweeg de teek niet heen en weer terwijl hij in de kat zit. Hij kan hierdoor geïrriteerd raken en speeksel achter laten in je kat.
  • Draaien: Draai de teek niet bij het verwijderen. Ook hierdoor kan hij geïrriteerd raken en speeksel achter laten in je kat.

Teek verwijderen

Lees verder

Productrecensie: Kattenbakmat

Kat kattenbakmat 2Probleem

Kattenbakgrit heeft de onuitstaanbare neiging om in de pootjes van je lieve kat te blijven zitten. Die de lieverd vervolgens het huis mee rond sjouwt en gedoseerd laat vallen. Gevolg? Een huis vol met kattengrit. Je gaat er in staan, het plakt onder je voet, het klontert samen, het kleeft aan de vloer. Hoe kleiner de korrel, hoe beter hij verspreid. En hoe langhariger de kat, hoe beter hij in de pootjes blijft zitten. Dus, hoe meer rommel jij in huis hebt.

Productrecensie Kattenbakmat PootjesAankoop

Ik besloot dus om een kattenbakmat aan te schaffen. In de winkel ligt vaak maar 1 soort. Een grote donkergrijze mat van hard plastic. Met een prijskaartje van €10,-. Dat werd hem niet. Op Zooplus heb ik verder gezocht. En daar vond ik ‘Pootjes’, de beige kattenbakmat van rubber. Kosten? €2,99. Daar werd ik blij van! Ik bestelde Pootjes en de volgende dag was hij daar. Mijn redding?

Lees verder