Categorie archief: Wetenschap

Wetenschap: Stichting ZorgDier Nederland

Kat aaienWe zijn allemaal bekend met de positieve effecten die contact met onze geliefde katzels met ons kan hebben. Eerder poste ik al filmpjes die je snelle harige boost aan ongeëvenaarde schattigheid geven, zoals Kitten therapy van Tidy Cats en Funnycatsandnicefish met Cutest Cat Moments en Coco & kittens. Maar ben je al bekend met Stichting ZorgDier Nederland? Het is een is een goed doel en een onafhankelijke kennis- en projectorganisatie. Stichting ZorgDier Nederland zet zich in voor verantwoord huisdiercontact in de zorg. Dus voor juist voor die mensen die het het meest nodig hebben een kattige knuffel te ontvangen.

Oude man met katWerkwijze

Hoe gaat Stichting ZorgDier Nederland te werk? Ze werven en selecteren vrijwillige huisdierbegeleiders. Na selectie heet je een ‘ZorgDier-team’. Je bent namelijk een team met je eigen dier. Vervolgens ga je met je huisdier in training. In deze training leer je meer over het begeleiden van je dier, specifiek in contact met zorgvragers. Als ‘ZorgDier-team’ breng je wekelijks een bezoek aan mensen in zorginstellingen of aan mensen thuis. Dit zijn veelal kwetsbare ouderen en mensen met psychische problemen of verstandelijke beperkingen. Het bezoek door een ‘ZorgDier-team’ vormt een essentieel onderdeel van belevingsgerichte zorg, activiteit of therapie. Ben je benieuwd wat zo’n bezoek met de bewoners doet? Kijk dan deze filmpjes waarin vrijwilliger Maike de Bont een bezoekje brengt aan de cliënten van de GGz WNB in Halsteren en zorginstelling de Zijlen in Appingedam.

Lees verder

Wetenschap: Schuildoos geeft de kat minder stress

Kat in doos 3Wanneer je bestelling van Zooplus of Bitiba arriveert, tonen je lieve katten geen interesse in hun nieuwe speeltjes. Maar de doos! Ze hebben maar een paar seconden nodig om er in te duiken. De doos is bijzonder nuttig om in te spelen, te liggen en te slapen. Onderzoek van de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht toont aan waarom katten dit bijzondere gedrag vertonen. Een schuildoos geeft de kat minder stress!

Onderzoek

Dr. Claudia Vinke, drs. Ruth van der Leij en masterstudent Lotte Godijn van de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht deden onderzoek om het potentiële effect van een schuildoos op het stressniveau van nieuwkomers in een kattenasiel vast te stellen. Hun hypothese was dat katten die de mogelijkheid hadden zich te verstoppen in een schuildoos een significant lager stressniveau zouden hebben dan katten die deze mogelijkheid niet hadden.

Lees verder

Wetenschap: Huiskatten zijn maar half gedomesticeerd

Boefje buitenTerwijl onze huistijgers vredig liggen te spinnen op onze schoot bevinden we ons in de waan dat onze harige huisgenootjes volledig gedomesticeerd zijn. Maar niets is minder waar. Onderzoek van de Universiteit van Washington wijst uit dat onze geliefde huiskat genetisch gezien nog maar weinig verschilt van zijn gevaarlijk wilde voorouders. Huiskatten zijn maar half gedomesticeerd.

Zo’n 9000 jaar geleden begonnen mensen (van) katten te houden. Mensen gingen katten houden om hun oogst te beschermen tegen de vernietigende invloed van knaagdieren. Maar niet elke wilde kat was hiervoor geschikt. Twee bijzondere eigenschappen maakten een kat een goede huis-tuin-en-keukenjager. Allereerst was een laag niveau van angst vereist. Dit lage niveau van angst zorgde ervoor dat de katten minder bang waren voor mensen en zich dus in de omgeving van mensen durfden te bevinden. Ten tweede was een gevoeligheid voor beloning vereist. Deze gevoeligheid voor beloning maakt conditionering mogelijk. Met behulp van conditioneren konden de katten met beloning in de vorm van eten in de omgeving van de mens gehouden worden.

Boefje buitenVervolgens deed de evolutie zijn werk. De relatief dappere en beloonbare katten die in de omgeving van de mens leefden plantten zich met elkaar voort. Met andere woorden, er vond genetische selectie plaats op basis van voor mens en kat handige eigenschappen. En langzaamaan werd daaruit de relaxte huiskat geboren. De huiskat die nu op je schoot ligt te spinnen en die je naar binnen kunt roepen met wat kattenmelk.

Desondanks wijkt het genoom, dat is het geheel van erfelijke informatie, DNA, in een cel, van de huiskat maar minimaal af van dat van de wilde kat. Naast de genen voor eigenschappen van een laag niveau van angst en een gevoeligheid voor beloning wijken alleen de genen voor de vachtkleur nog af van de wilde variant van je staartige maatje. In alle andere opzichten staat de huiskat nog dicht bij de wilde kat. Wat betekent dat voor jou en je harige huisgenootje? Laat hem lekker spelen, jagen, krabbelen en bijten met daarvoor bestemde materialen. En… always watch your back, ;)!

Het gehele wetenschappelijke artikel is te lezen in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS.

Wetenschap: Nederland is een kattenland

De meeste mensen hebben een duidelijke voorkeur voor katten of honden. Eerder onderzoek toonde aan dat kattenmensen andere persoonlijkheidskenmerken hebben dan hondenmensen. Benieuwd welke? Lees dan dit artikel! Onderzoek van Euromonitor, een groot onderzoeksbureau voor marktonderzoek, wees uit dat deze individuele voorkeuren ook op internationaal niveau waar te nemen zijn.

Katten en honden internationaalOnderzoek

Euromonitor maakte een schatting van de populatie katten en honden in 54 landen verspreid over de werelddelen. Er waren hierin sterke onderlinge verschillen te zien. In de V.S. hebben meer huishoudens een hond. Er zijn hier echter in totaal meer katten te vinden. Volgens Jared Koerten, onderzoeksleider in de gezelschapsdierensector bij Euromonitor, heeft dit waarschijnlijk te maken met het feit dat de kat minder ruimte nodig heeft in en eisen stelt aan zowel huis als omgeving. In West-Europa zijn katten duidelijk het favoriete huisdier. De uitzondering hierop zijn Spanje, Portugal en Ierland. Nederland is een kattenland, met 2.5 miljoen honden tegen 3.6 miljoen katten. In de rest van Europa is de voorkeur verdeeld. In het Midden-Oosten en delen van Afrika heeft men liever een kat als huisdier. In deze culturen heeft de kat vaak een centrale plaats. Zo hielden Egyptenaren voor het eerst de kat als huisdier. Midden- en Zuid-Amerika laten echter een sterke voorkeur voor honden zien. Brazilië heeft zelfs de grootste populatie kleine honden per hoofd van de bevolking in vergelijking met de rest van de wereld. Ook in Azië geeft men de voorkeur aan de hond als huisdier. Uitzondering hierop is Indonesië. En waar Australië een hondenland is, is Nieuw-Zeeland een kattenland. In het onderzoek viel een onverwachte en bijzondere trend te zien. In hoog ontwikkelde landen is de kat-hond ratio meer uitgebalanceerd. Voorbeelden van deze landen zijn de V.S. en de West-Europese landen. In laag ontwikkelde landen zijn echter grote verschillen te zien in de populatie katten en honden. Voorbeelden van deze landen zijn India, met een kat-hond ratio van 1:10, en China, met een kat-hond ratio van 1:2.5. Wat dit betekent en hoe dit verklaard kan worden is nog onduidelijk. Maar Nederland is dus een kattenland. Wat zegt dit over zijn inwoners?

Wetenschap: Kattenmens is intelligenter en introverter

Kat leestBen jij een kattenmens? Of juist een hondenmens? Deze voorkeur blijkt iets te zeggen over je persoonlijkheid. In een onderzoek van de Carroll University in Wisconsin werden significante verschillen gevonden tussen kattenlovers en hondenlovers op diverse persoonlijkheidsvariabelen.

Lees verder

Wetenschap: Mew is kat én theremin

Mew kat Emily Groves 2Mew kat Emily GrovesStudenten van het Londense Royal College of Art hadden een origineel idee voor hun interdisciplinaire samenwerkingsproject. Ze besloten een kat te kruisen met een theremin. Uit deze kruising werd Mew geboren. Mew is een fluffy kunstitem/muziekinstrument dat interacteert met zijn omgeving. Dit doet Mew door te spinnen en te miauwen. Mew spint wanneer je in zijn buurt bent. Met zijn luide ronkende gespin lokt hij menig mens naar zijn vachtje. Ga je Mew eenmaal aaien, dan begint hij te miauwen. Het geluid van de miauw hangt af van hoe je aait en hoe hard je aait. Onder Mews mooie haartjes zitten namelijk vier geluidszones. Bewegingssensoren en speakers zorgen ervoor dat Mew zijn stem krijgt. Hierin is Mew echter nog niet helemaal gefinetuned. De geluiden gaan door merg en been en klinken wel als walvis meets schoolbord. Mews stemgeluid is inmiddels wat zachter gezet. Bij het tentoonstellen van Mew wordt wisselend gereageerd. De ene persoon schrikt van de geluiden. De ander duwt zijn gezicht in Mews antiallergene vachtje. Maar allen hebben ze één ding gemeen: Ze behandelen Mew als een huisdier en aaien hem liefdevol. Maar goed ook, want van harde handen is Mew niet gediend. Bij gebrek aan tandjes en klauwen begint hij dan namelijk te krijsen. Benieuwd hoe jij reageert?

Wetenschap: Wat ziet een kat?

Net als de mens heeft de kat 5 zintuigen. Hiermee kunnen ze zien, horen, voelen, ruiken en proeven. Met het opengaan van de oogjes van de kittens ben ik benieuwd geraakt in wat een kat nu eigenlijk ziet. Hoe neemt de kat de wereld waar? En hoe zien wij er uit voor onze pluizige vrienden? Nickolay Lamm was hier blijkbaar ook benieuwd naar. Hij maakte met behulp van Photoshop het verschil tussen het zicht van kat en mens zichtbaar. Hierbij raadpleegde hij experts op het gebied dierenogen. En, wat ziet een kat? Kruip met de foto’s van Nickolay Lamm in de wereld van je geliefde pluisje en laat je verrassen door het fascinerende resultaat.