Wetenschap: Kattenmens is intelligenter en introverter

Kat leestBen jij een kattenmens? Of juist een hondenmens? Deze voorkeur blijkt iets te zeggen over je persoonlijkheid. In een onderzoek van de Carroll University in Wisconsin werden significante verschillen gevonden tussen kattenlovers en hondenlovers op diverse persoonlijkheidsvariabelen.

Onderzoek

De Carroll University in Waukesha, Wisconsin deed onderzoek onder 600 van zijn studenten. De studenten kregen een vragenlijst. Ten eerste moesten ze zichzelf identificeren als een kattenmens of een hondenmens. Ongeveer 60% van de studenten vond zichzelf een hondenmens. Slechts 11% zag zichzelf als een kattenmens. De rest categoriseerde zichzelf als (geen van) beiden. Ook moesten de studenten aangeven wat ze het meest waardeerden in hun favoriete huisdier. Hondenliefhebbers gaven aan het gezelschap van hun hond de meest aantrekkelijke kwaliteit te vinden. Kattenliefhebbers vonden de affectie van hun kat het meest aantrekkelijk. Het is mogelijk dat mensen een voorkeur voor een huisdier ontwikkelen op basis van hun persoonlijkheid.

Kat leest 2Resultaten

Vervolgens kregen de studenten een vragenlijst die hun persoonlijkheid op diverse variabelen zou onderzoeken. En wat bleek? De hondenmens is extraverter en energieker dan de kattenmens. Ook is de hondenmens meer consciëntieus. Daarnaast is de hondenmens flexibeler. De kattenmens is intelligenter en introverter dan de hondenmens. Ook is de kattenmens gevoeliger. Daarnaast staat de kattenmens meer open voor nieuwe ervaringen. Deze resultaten worden bevestigd door een onderzoek dat in 2010 werd uitgevoerd onder meer dan 4500 mensen. Hierin werd ook gevonden dat hondenliefhebbers meer extravert en consciëntieus waren dan kattenliefhebbers. Deze resultaten kunnen worden gebruikt om huisdieren beter te matchen met hun toekomstige eigenaren. In het bijzonder voor huisdiertherapie zouden de resultaten nuttig kunnen zijn.

Kanttekeningen

De conclusies van dit onderzoek moeten uiteraard voorzichtig worden geïnterpreteerd. Omdat er sprake is van een vragenlijstonderzoek dat gebruik maakt van correlaties is het niet mogelijk causale verbanden te ontdekken. Of je een kat of hond neemt voorspelt niet je persoonlijkheid. Daarnaast vond het onderzoek plaats onder studenten. Zij vertegenwoordigen slechts een klein deel van de samenleving. De steekproef is dus niet representatief. Ook zag slechts een klein deel van de groep studenten zich als kattenmens. Hier kunnen culturele verschillen een rol spelen. Onderzoek laat namelijk zien dat er tussen werelddelen en landen grote verschillen bestaan. Zo zijn er in de V.S. meer huishoudens met een hond. De resultaten kunnen dus slechts beperkt gegeneraliseerd worden naar andere groepen dan studenten en andere landen dan de V.S..

Een gedachte over “Wetenschap: Kattenmens is intelligenter en introverter

  1. Pingback: Wetenschap: Nederland is een kattenland - alleskatten.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.