Kat en vuurwerk

Kat vuurwerkOud & Nieuw is voor de meeste katten een stressvolle tijd vanwege het vuurwerk dat wordt afgestoken. Vanaf begin december zijn vaak al de nodige knallen te horen en flitsen te zien. Uit onderzoek blijkt dat 65% van de katten zich verstopt als er vuurwerk wordt afgestoken. Want kat en vuurwerk? Geen goede combinatie. Een kat kan namelijk tot 5 maal beter horen dan een mens. Stel je voor hoe hard die knallen dan binnen komen. Wil je meer lezen over hoe je je kat zo prettig en veilig mogelijk de feestdagen door kunt laten komen? Lees dan dit artikel. Hier lees meer over wat je kunt doen om je kat Oud & Nieuw zo goed mogelijk door te helpen.

Samengevat

  • Houd je kat de dag van Oudjaar (en Nieuwjaar) binnen.
  • Laat je kat van tevoren wennen aan vuurwerkgeluiden.
  • Zorg dat de veilige plekjes van je kat toegankelijk zijn.
  • Geef je kat aandacht en maak normaal contact.
  • Sluit waar mogelijk ramen, deuren en gordijnen.
  • Laat in elke kamer een lamp branden.
  • Laat waar mogelijk de tv of radio aan.
  • Gebruik indien nodig stressverlagende medicatie.
  • Ruim afgestoken vuurwerk de volgende dag op.

Lees hieronder uitgebreid hoe je bovenstaande punten het beste kunt toepassen zodat je kat en vuurwerk zo stressloos mogelijk samen gaan.

Kat voor raamBinnen houden

Houd je kat in ieder geval de dag van Oudjaar binnen. Er mag dan namelijk al vanaf 10.00 uur ’s ochtends vuurwerk worden afgestoken. Hoewel de overheid deze tijd naar 18.00 uur wil opschuiven. Je kat is vanuit zijn angst, maar ook door ongelukken en ‘grapjes’ in gevaar. Het is zelfs aan te raden om je kat met Nieuwjaar nog een dagje binnen te houden. Er zullen mensen zijn die in de restanten vuurwerk zoeken naar niet afgegane stukjes. Ruim afgestoken vuurwerk in de buurt van je huis daarom ook de volgende dag op. Is je kat gewend om naar buiten te gaan? Zorg dan dat hij deze dagen voldoende afleiding krijgt binnenshuis, zodat hij niet gefrustreerd raakt.

Kat koptelefoonLaten wennen

Je kunt je kat laten wennen aan het geluid van vuurwerk. Dit laten wennen berust op het principe van desensitisatie. Hierbij stel je je kat bloot aan de stimulus die angst opwekt, in dit geval vuurwerk, en tegelijkertijd zorg je dat je kat ontspanning ervaart. Je leert je kat zo dat vuurwerk geen ernstig gevaar is. Een bekende optie hiervoor is de vuurwerkcd. Deze is te verkrijgen via deze website. Een goedkopere optie is Youtube. Hier zijn compilaties van vuurwerkgeluiden te vinden, bijvoorbeeld deze van 9 uur lang. Je kunt het beste de geluiden langzaamaan harder zetten. Op die manier kan je kat rustig wennen. Je hebt vervolgens twee opties die je ook kunt combineren. De eerste is het lange tijd blootstellen aan de vuurwerkgeluiden. Op den duur zal je kat er aan wennen en minder angstig worden. Een tweede en betere is om je angstige kat af te leiden door hem wat lekkers te geven, te knuffelen of met hem te spelen. Vooral die laatste optie werkt bij kittens heel goed.

Kat verstoptPrettige omgeving

Zorg dat je kat een zo prettig mogelijke omgeving heeft rond de jaarwisseling. Het is belangrijk dat hij toegang heeft tot voor hem veilige plekjes. Sluit je kat dus niet op in een garage of schuur. Hij moet zich kunnen verstoppen. Je kunt je kat toegang geven tot het hele huis. Maar je kunt er ook voor kiezen een kamer speciaal in te richten voor je kat. Dat laatste heeft de voorkeur. Zorg voor een kast waar hij in kan, een doos die op zijn kop staat, een deken waar hij onder kan. Kortom: Zorg voor plekjes die hij als veilig holletje kan gebruiken. En zorg ook dat er eten, drinken, een kattenbak en speeltjes aanwezig zijn in de ruimte. Sluit ramen en deuren, zodat je kat in zijn angst niet naar buiten of het dak op kan rennen. Sluit ook de gordijnen. Op die manier komen de lichtflitsen minder heftig binnen. Wat hier ook bij kan helpen is het laten branden van een lamp. Je kunt ook een tv of radio aan laten. De geluiden die hier uit voort komen kunnen de knallen wat uitfilteren.

Kat aandachtGenoeg aandacht

Over aandacht geven en troosten is nogal wat controverse. De ene zegt dat je hiermee het angstige gedrag beloont. De andere zegt dat het geruststellend kan werken. Het advies hierin luidt als volgt: Doe zo normaal mogelijk. Geef je kat net als altijd genoeg aandacht, liefde en genegenheid. Zelfs iets extra’s mag wel. Het is toch prettig om wat steun te krijgen als je bang bent? Je begeeft je namelijk eerder op het vlak van desensitisatie van angst dan van beloning van angst. Angst is op zichzelf voor de kat namelijk een onprettige staat van zijn. Het is ook heel belangrijk dat je rustig blijft. Je kat pikt het feilloos op als jij zelf nerveus bent. Praat rustig tegen je kat. Heeft je kat zich verstopt? Je kunt hem roepen of lokken met iets lekkers. Als dat niet werkt moet je hem gewoon laten zitten.

Feliway
Stressverlagende medicatie

Er zijn verschillende soorten medicatie op de markt voor angstige katten. Een bekende en vrij verkrijgbare is Feliway. Vooral de verdamper kan effectief de stress verminderen. Je moet zo’n 2 weken van tevoren beginnen met het toedienen van Feliway. Ook is er speciale medicatie voor katten verkrijgbaar. Zylkene, Telizen en Clomicalm werken angstverminderend. Ze moeten minstens 1 Kat medicatiemaand van tevoren worden gestart. Sinds kort kan ook alprazolam door de dierenarts worden voorgeschreven. Deze benzodiazepine werkt rustgevend, angstverminderend en spierontspannend. Hij kan op de dag zelf gegeven worden. Belangrijk bij alle soorten medicatie is dat het in overleg met de dierenarts moet worden gegeven. Dien dus niet zonder advies of recept medicatie toe. En geef zeker geen rustgevende medicatie die voor jezelf is bestemd aan je kat. Dit kan levensgevaarlijk zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.