Categorie archief: Media

Kattencafé Kopjes

Kattencafé KopjesOngeveer een jaar geleden begon de nu 31-jarige kattenliefhebbende Lenny Popelier een crowdfundingscampagne via voorjebuurt om het café van haar dromen, Kattencafé Kopjes, te kunnen openen. Geïnspireerd door de trend van kattencafés over de hele wereld vond zij dat Nederland niet achter kon blijven bij dit geweldige concept. En met haar vele andere kattenlovers die zichzelf al met een kat op tafel, een kat op schoot en een in de nek zagen slurpen en smullen in het hippe Amsterdam. In slechts een paar maanden tijd werd door 975 mensen bijna €33.000 gecrowdfund, meer dan het benodigde bedrag van €30.000. Een jaar lang heeft Lenny Popelier er hard aan gewerkt. Tegenslagen gehad, vooral met het zoeken naar een locatie, maar uiteindelijk had ze het langverwachte succes…

Want Kattencafé Kopjes is eindelijk een feit!Kattencafé Kopjes Het kittige café opent op woensdag 22 april zijn deuren voor catcrazy publiek. Na lang zoeken vond Lenny haar droomlocatie voor Kattencafé Kopjes in de Baarsjes in Amsterdam, aan de Marco Polostraat 211. De acht gelukkige kitties in Kattencafé Kopjes komen uit Stichting Dierenleed en uit het Dierenopvangcentrum Amsterdam. De katten zijn zorgvuldig geselecteerd op dat ze goed gesocialiseerd zijn en relaxed met verschillende dieren en mensen om kunnen gaan. Word je nu verliefd op het spinnende wezen op je schoot? De katten kunnen helaas niet geadopteerd worden. Dit zou te onrustig zijn voor de inwonende katten van Kattencafé Kopjes. Kattencafé Kopjes probeert wel bewustwording te creëren om zo asielkatten in een meer positief daglicht te stellen.
Kattencafé KopjesHeb jij zin in een pawsome en purrfect uitje? Dan is een bezoekje aan Kattencafé Kopjes precies wat je zoekt. Kattencafé Kopjes is vanaf 22 april elke woensdag tot en met zondag geopend van 10.00 uur tot 19.00 uur. Vergeet niet op tijd te reserveren! Vanwege de beperkte capaciteit van het café, namelijk 20 plaatsen, en de verwachte grote populariteit, is het namelijk verplicht om gereserveerd te hebben. Voor een entree van €3,-, die gebruikt wordt voor de verzorging van de katten, mag jij twee uur lang genieten van pluizige liefde en heerlijke haren in je smakelijke catachino, kittea en hot chococat. Heb jij al gereserveerd?

Shows: Felikat show 1 maart 2015 te Schiedam

Kitten Lucy op de Felikat showOp 1 maart 2015 werd er een Felikat show gehouden in de Margriet Hal te Schiedam. Eerder dit jaar bezocht ik de Neocat Wereldshow als recreant. Deze Felikat show bezocht ik echter als exposant. Met lieve Lucy als debuterende showkat. Om op die manier als insider een kijkje achter de schermen te kunnen nemen. In dit artikel zal ik jullie meenemen naar dit kijkje in de wondere wereld van de kattenshows.

De inschrijving

Het begon natuurlijk bij de inschrijving. Na mijn bezoek aan de Neocat Wereldshow wilde ik zelf wel eens deelnemen aan een show. Mijn doel was tweeledig. Ten eerste hoopte ik dat de reis en de show zelf zouden bijdragen aan de socialisatie van Lucy. Ten tweede wilde ik mijn ervaringen en foto’s gebruiken voor een artikel voor alleskatten.nl. Ik vond de Felikat show als de eerste Nederlandse show. Je zou zeggen: “Schrijf je in en klaar is de kat.” Maar nee, hoor. Ik moest een worsteling door met EMS codes. Dit zijn codes om je kat te beschrijven. Zo is Lucy HCS (huiskat) ny (black golden) 22 (tabby blotched). Maar dat was dus even uitzoeken voor een leek. Wil je meer weten over de talloze EMS codes? Lees dan deze pagina van de FiFe. Gelukkig reageerde het secretariaat van Felikat op alle (on)mogelijke tijdstippen razendsnel. Na een tijdje puzzelen was de inschrijving van Lucy een feit.

De binnenkomst

De exposanten van de Felikat show werden tussen 07.00 uur en 08.00 uur verwacht in de Margriet Hal te Schiedam voor een medische keuring. Ja, zeg maar niets. Zooo vroeg, en dat op een zondag! De entree was alles behalve glamourous. Door een soort van magazijn kwam je de sporthal binnen. Tezamen met andere exposanten sloot ik me aan in de lange rij. Voor en achter me miauwden de vroege vogels. Lucy had zich verstopt onder het dekentje in haar reismandje. Ze had dan ook weinig zin om zich later te laten betasten door de dierenarts. De dierenarts zelf bekeek Lucy nauwgezet om tekenen van parasieten en ziekte uit te sluiten. De assistent checkte in het paspoortje of de entingen volledig en recent genoeg waren. Tot mijn grote verbazing mochten we zonder problemen door. We kregen een kaartje met een stempel: Medisch goedgekeurd. Yes! Vervolgens kwamen we langs een tafel waar we een kaartje kregen waarop het carré en de kooi stonden vermeld. Ook kregen we een cat-alogus van de show. Hier stonden alle deelnemende katten in. En de keurindeling en -volgorde van die dag.

Dixi Dorycats van Cattery Miloh-FoPip-Blossom of the WoodsideHet carré

Bij de Neocat Wereldshow had ik alleen om de carré’s heen gelopen. Nu mocht ik als insider bij de Felikat show het carré ook in! Zoekend naar nummer 288 vond ik deze tussen de grote Manx kater Tinus. En het bevallige nog nét geen 10 maanden oude Oosters korthaar poesje Dixi. Dixi was er met haar baasje Wilmar Huizing, eigenares van Cattery Miloh-Fo. Later kwam daar nog de mooie Siamees Pip bij. Zij was er met haar liefhebbende baasje Lilia en diens dochter Roma. Ik maakte kennis met de eigenaren van mijn prachtige buren. Een heel andere gewaarwording dan wanneer je als outsider om de carré’s heen loopt. Gespannen keken zij wat ik aan concurrentie tevoorschijn haalde. Maar toen dit ‘slechts’ het onwijs schattige HCS katje Lucy bleek te zijn konden ze gerust ademhalen. Het viel me op hoe aardig en behulpzaam iedereen was. Als je vertelde dat het je eerste keer was kwam er geruststelling en uitleg. Ik kreeg te horen dat de club van Siamesen en Oosters kortharen een hechte was. Op iedere show sloten zij tafels en stoelen aaneen en trokken ze flessen wijn en heerlijke hapjes open. En inderdaad, rond een uurtje of 10.30 uur hoorde ik zelfs de eerste kurk al ploppen.

Kitten Lucy op de Felikat showLucy en de kooi

De kooi waar Lucy de komende uren van de Felikat show in zou doorbrengen was 66 cm. x 66 cm. x 66 cm.. De kooien stonden in bakken op schragen. Inrichting voor de kooi moest je als exposant zelf meenemen. Gordijntjes waren verplicht. Deze moesten aan weerszijden van de kooi worden Kitten Lucy op de Felikat showbevestigd zodat er geen ontmoeting met de buren zou zijn. Als bodembedekker had ik een schapenvachtje meegenomen. Met daarop een kussen. En het dekentje uit het reismandje. Verder een klein kattenbakje dat ik op de show kocht. En twee aardewerken bakjes van de Dille & Kamille voor eten en drinken. Ook had ik speeltjes meegenomen voor Lucy. Maar Lucy had voor al deze details geen oog. Het enige wat ze wilde was zich verstoppen. Onder het kussen welteverstaan. Het leek of ik een schildpad had meegenomen. Na een paar uurtjes kwam Lucy meer tot ontspanning. Ze had wel interesse voor wat kattenmelk en natvoer. De kattenbak bleef echter onaangeroerd. Het schijnt dat wel meer katten van de spanning niet eten, drinken en toiletteren. En dat terwijl de meesten zo ontspannen ogen. Zo nu en dan kwamen er bewonderaars langs. Die dan begonnen te raden wat voor ras Lucy was. Als ik vertelde dat ze een boerderij katje was, klonken er verbaasde kreten. Over dat ze zo mooi is, dat ze niet wisten dat dat ook kon, dat ze zelf ook wel wilden met hun kat. Wellicht heb ik meer mensen geïnspireerd om met hun huis-tuin-en-keuken-katje naar een show te gaan?

Keuring op de Felikat show Keuring op de Felikat showDe keuring

Het hoogtepunt van de Felikat show was natuurlijk de keuring. Lucy zou als een van de laatsten aan de beurt zijn bij keurmeester Ietje Röhr. Haar concurrentie was Milo, een kater die wel een kopie leek van Lucy, behalve dan dat hij toch al wel bijna 5 kg. woog. De eigenares van Milo, de aardige Maine Coon fokster Gerda, die Milo er voor de lol bij had, had al snel door dat Lucy geen concurrentie zou vormen voor haar doorgewinterde showkater. Bij het wachten voor de keuring nestelde Lucy zich in mijn vest. De kleine schat vond er maar weinig aan. Eenmaal aan de beurt moest ze toch echt uit mijn vest. Ik zette haar op tafel en ze kroop naar de keurmeester. Die Lucy een geweldige keuring gaf. Dingen als ‘a real domestic look’, excellent coat texture and pattern’ ‘head already in balance’, ‘excellent tail length’ en ‘excellent temper’ werden over haar geschreven. Ze kreeg een kwalificatie 1. Ze was echt verliefd op Lucy. Helaas verloor Lucy het toch van Milo. De reden was dat Lucy nog wat jong was en verder moest ontwikkelen. En dat gaat ze zeker doen! Voor de keuring waren de buren mee gekomen om ons aan te moedigen. Dit deed veel met me. Het buurmeisje Roma verzekerde me dat Lucy het allermooist was. Ik was geroerd door haar stelligheid. Op haar eigen keuring, die ze deed door met een papiertje langs de carré’s te lopen, werd Lucy 2e van alle 289 katten op de Felikat show. En voor mij was ze stiekem natuurlijk nummer 1.

Wetenschap: Stichting ZorgDier Nederland

Kat aaienWe zijn allemaal bekend met de positieve effecten die contact met onze geliefde katzels met ons kan hebben. Eerder poste ik al filmpjes die je snelle harige boost aan ongeëvenaarde schattigheid geven, zoals Kitten therapy van Tidy Cats en Funnycatsandnicefish met Cutest Cat Moments en Coco & kittens. Maar ben je al bekend met Stichting ZorgDier Nederland? Het is een is een goed doel en een onafhankelijke kennis- en projectorganisatie. Stichting ZorgDier Nederland zet zich in voor verantwoord huisdiercontact in de zorg. Dus voor juist voor die mensen die het het meest nodig hebben een kattige knuffel te ontvangen.

Oude man met katWerkwijze

Hoe gaat Stichting ZorgDier Nederland te werk? Ze werven en selecteren vrijwillige huisdierbegeleiders. Na selectie heet je een ‘ZorgDier-team’. Je bent namelijk een team met je eigen dier. Vervolgens ga je met je huisdier in training. In deze training leer je meer over het begeleiden van je dier, specifiek in contact met zorgvragers. Als ‘ZorgDier-team’ breng je wekelijks een bezoek aan mensen in zorginstellingen of aan mensen thuis. Dit zijn veelal kwetsbare ouderen en mensen met psychische problemen of verstandelijke beperkingen. Het bezoek door een ‘ZorgDier-team’ vormt een essentieel onderdeel van belevingsgerichte zorg, activiteit of therapie. Ben je benieuwd wat zo’n bezoek met de bewoners doet? Kijk dan deze filmpjes waarin vrijwilliger Maike de Bont een bezoekje brengt aan de cliënten van de GGz WNB in Halsteren en zorginstelling de Zijlen in Appingedam.

Lees verder

Wetenschap: Schuildoos geeft de kat minder stress

Kat in doos 3Wanneer je bestelling van Zooplus of Bitiba arriveert, tonen je lieve katten geen interesse in hun nieuwe speeltjes. Maar de doos! Ze hebben maar een paar seconden nodig om er in te duiken. De doos is bijzonder nuttig om in te spelen, te liggen en te slapen. Onderzoek van de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht toont aan waarom katten dit bijzondere gedrag vertonen. Een schuildoos geeft de kat minder stress!

Onderzoek

Dr. Claudia Vinke, drs. Ruth van der Leij en masterstudent Lotte Godijn van de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht deden onderzoek om het potentiële effect van een schuildoos op het stressniveau van nieuwkomers in een kattenasiel vast te stellen. Hun hypothese was dat katten die de mogelijkheid hadden zich te verstoppen in een schuildoos een significant lager stressniveau zouden hebben dan katten die deze mogelijkheid niet hadden.

Lees verder

Nieuws: Katten op Lanzarote

Kat LanzaroteLanzarote, het maanachtig woeste Canarische Eiland. Een groot deel van het eiland bestaat uit vulkanisch nalatenschap. Grote zwarte brokstukken, waar enkele plantjes en misschien zelfs diertjes dapper genoeg zijn om zich op te wagen. Er komen van nature weinig dieren voor op Lanzarote, misschien alleen vogels of vissen. Maar met de komst van de mens kwam ook hun favoriete huisdier mee. De krachtige kat! Inmiddels leven er veel katten op Lanzarote. Het eiland staat er zelfs om bekend de woonplaats te zijn van talloze katten en helaas ook straatkatten. Dit artikel gaat over de katten op Lanzarote. Ik heb ze met eigen ogen mogen aanschouwen en enkele knapperds lieten zich zelfs op de foto zetten!

Kat Lanzarote Kat LanzaroteKatten op Lanzarote

Hoewel de katten op Lanzarote veel weghebben van onze eigen huis-tuin-en-keuken lieverds bestaan er ook aanzienlijke verschillen. Zo lijken er over het eiland enkele Heilige Birmanen ze zijn ontsnapt. Deze prachtkatten hebben zich vervolgens voortgeplant met cypers gestreepte zwervertjes. De uitkomst? In een woord: Wauw! Best of both. Seal point meets tabby! Naast mooi zijn de katten van Lanzarote ook erg lief. Hoewel de gemiddelde toerist met een boog om het vlooiige en ietwat ruig ogende katzel heen loopt, is bijna elke kat wel in voor een knuffelsessie. Ja, inclusief kopjes, spinnen, rollen en op schoot komen zitten. Zoals je wel kunt raden: Ik had ze allemaal willen adopteren.

Freddy's CathouseKat LanzaroteKatteneiland

Zoals gezegd staat Lanzarote er om bekend de woonplaats te zijn van talloze katten. Enkele van deze poezels hebben een lief baasje. Maar de meesten moeten het helaas zonder doen. De inwoners van Lanzarote zijn echter bijzonder tolerant naar hun katten. Neem bijvoorbeeld Barbarella, beter bekend als The Mad Cat Lady. Deze inwoonster van Lanzarote is al 11 jaar getrouwd (ja, officieel!) met haar katten Spider & Lugosi. Het laten inslapen van een gezonde (straat)kat staat niet in het woordenboek van de Lanzarotenos. In plaats daarvan zijn er diverse initiatieven die het probleem van de straatkatten proberen aan te pakken. Zo is er 9 Lives Lanzarote, een goed doel dat zich inzet voor het steriliseren en castreren van de straatkatten. Daarnaast omarmen ze wel de katten die al geboren zijn. Ze zetten gemeenschappelijke voederstations op, waar de katten hun natje en droogje kunnen halen. Een bekend initiatief dat hetzelfde doet is Freddy’s Cathouse. Freddy Leon is een kattenliefhebbende man die wel een lintje verdient. Hij wijdt zijn leven compleet aan de straatkatten.

Kat Lanzarote Kat LanzaroteAdopteren

Ben je nu ook net als ik helemaal verliefd op de straatkatten van Lanzarote? Adopteren gaat relatief gemakkelijk! Er zijn verschillende instanties die adoptie naar het Europese vasteland mogelijk maken. Freddy’s Cathouse is hier een van. Maar ook Cat Lovers Lanzarote heeft een Facebookpagina waar via je katten van Lanzarote kan adopteren. Wat heb je hier voor nodig? Allereerst moet de kat ter plaatse gechipt worden. Daarna moet hij volledig worden ingeënt tegen kattenziekte, niesziekte en rabiës. Kosten hiervoor bedragen op Lanzarote ongeveer €130,-. Vervolgens moet hij in een reismandje per vliegtuig als bagage worden vervoerd naar het vasteland. De kosten hiervan verschillen per maatschappij. Is een kat uit het buitenland adopteren je iets te veel? Via Freddy’s Cathouse kun je ook een kat adopteren op afstand. Voor €10,- per maand krijgt dit schatje dan eten, drinken en gezondheidszorg. Ik kon geen nee zeggen tegen de schele blauwe ogen van bovenstaande poes…

Shows: Neocat Wereldshow 2015 te Houten

Abigail Cattery Les Plaisirs NatureOp 25 januari 2015 werd de Neocat Wereldshow gehouden in de Expo te Houten. Met een nieuwsgierige blik en mijn camera bij de hand betrad ik de hal. Bij binnenkomst kreeg je een bakje kattenvoer van Renske Natuurlijke Diervoeder. Die later die dag smakelijk verorberd werd door mijn katten thuis. En een stempel met daarop, jawel, een kat natuurlijk! Zeer slijtvast siert hij nu nog mijn hand. In dit artikel zal ik jullie meevoeren naar de indrukwekkende Neocat Wereldshow.

Alles katten

Als blogger voor alleskatten kon ik mijn hart ophalen bij de Neocat Wereldshow. Want werkelijk alles was katten. Stel je twee grote hallen voor. Ja, van die beurshallen.

Langs de zijkanten stonden gepassioneerde kattenliefhebbers met een neusje voor zaken met hun handelswaar uitgestald. Speeltjes in alle soorten en maten. Inclusief demonstratie. Krabpalen waar je u tegen zegt en die van je huiskamer een bos kunnen maken. Een kattenwiel om je kat als een hamster in te laten rondrennen. Kattenholletjes, hangmatten, kussentjes en andere knusse slaapplekjes waar je zelf wel in wilt gaan liggen. Het meest indrukwekkende was wel een stand die alleen maar producten voor vachtverzorging verkocht. En ja, kattenparfum hoort daar ook bij. Fijn als je lieverd net de kattenbak uit komt gekropen, denk ik.

Neocat WereldshowIn het midden bevonden zich in vierkante vakken, geletterd van A tot en met ik denk wel iets van N, de stoere showpoezen en -katers. Zie voor je. Een groot vierkant met ruimte in het midden van ongeveer 60 katten in ruime kooien op tafels. In totaal zo’n ruim 900 katten van verschillende nationaliteiten, waaronder Nederlands, Duits en Belgisch. Als bezoeker kun je om het vierkant heen lopen. Als deelnemer kun je ook het vierkant in. Binnen het vierkant staan namelijk tafels en stoelen voor de deelnemers. En de spullen van de deelnemers om de dag door te komen en hun geliefde kat keuring klaar te maken. Ik had min of meer een krijsende bende van stressende katten verwacht. Maar niets was minder waar. Ik verbaasde me over het relaxte voorkomen van de katten. Ze lagen veelal te slapen in hun kooitjes. Even dacht ik dat de deelnemers een wonderlijk slaapmiddel hadden gebruikt.

De katten

Gion Cattery Les Plaisirs NatureMeer over de katten op de Neocat Wereldshow. Zoals verwacht was de huis-tuin-en-keuken variant van de kat zwaar ondervertegenwoordigd. Hoewel ik me stond te vergapen aan een pracht van een poes die later tot de huisdiercategorie bleek te behoren. Maar goed, veel raskatten dus. En (bijna) allemaal even mooi. En even goed verzorgd. Na het lezen van zoveel verhalen over verwaarloosde katten is het heerlijk om te zien dat er mensen zijn die zo goed voor hun kat zorgen dat hij daadwerkelijk glimt en glanst. Een genot voor het oog. Veelvoorkomende rassen waren de Brits Korthaar, Maine Coon en Noorse Boskat. Maar ook de Blauwe Rus, de Bengaal en de Heilige Birmaan waren aanwezig. En nog veel meer rassen. Ook de Neva Masquarade, waar ik nog nooit van had gehoord, was een indrukwekkend beestje. Mijn nieuwste ontdekking is de amberkleurige vacht, een kleur die alleen bij de Noorse Boskat voorkomt. In de ene variant is hij romig van kleur, in de andere variant fel als een vosje. Wauw!

Lees verder

Nieuws: Answer your cat’s questions day

DSC_0282Hoe vaak verbaas je je over het bijzondere gedrag van jouw geliefde kattenvriend? Waarschijnlijk elke dag wel een paar keer. Je zou je kat wel willen vragen waarom hij iets doet, wat hij bedoelt. Zodat je hem beter kan begrijpen. Maar ook je kat heeft talloze vragen over jouw bijzondere gedrag. Hij zou jou wel willen vragen waarom je iets doet, wat je bedoelt. Vandaag, 22 januari, is ‘Answer your cat’s questions day’. De dag om je kat eens wat extra aandacht te geven en antwoord proberen te geven op zijn prangende vragen. Hieronder lees je enkele vragen die mijn katten, Boefje, Moekie en Lucy mij stellen.

Wat doe je als je een hele lange tijd in het donker tussen twee zachte dingen gaat liggen?

Lieve katten, dan slaap ik. Dat is een toestand die jullie meerdere keren per dag in gaan. Alleen kan dat niet in een hangmatje, op een kussen of in een schoenendoos. Ik heb daarvoor een bed nodig. En een deken. Jullie slapen er trouwens ook graag op.

Hoe kan het dat je elke dag zomaar verdwijnt en zomaar verschijnt?

Lieve katten, ik ben dan niet weg. Ik ben alleen maar ergens aan de andere kant van de deur. We leven in een klein hokje in deze wereld. En dat hokje kun je ook uit. Jij bent ook niet verdwenen als je op pad bent. Zo moet je dat zien.

Waarom mag ik niet op dat ronkende apparaat met de toetsjes en de vreemde geluiden lopen, rennen, spelen, kauwen en slapen?

Lieve katten, dat ronkende apparaat is mijn laptop. Ik doe daar allemaal ingewikkelde mensendingen op. Als je er op gaat lopen, rennen, spelen of slapen geef je hem allerlei opdrachten waar hij zich geen raad mee weet. Hij gaat dan een raar geluid maken. Of je verwijdert allemaal belangrijke gegevens. Bijvoorbeeld mooie foto’s van jullie.

Waarom word ik nat als ik in de gordijnen klim of in de plant hang?

Lieve katten, dat doe ik. Het heet conditioneren. Het idee is dat als je schrikt van het water en het water onprettig vindt, je minder vaak in de gordijnen klimt of in de plant hangt. Maar ik krijg niet het idee dat het goed werkt.

Waarom ga je schreeuwen als ik een lekker plekje aan het zoeken ben op je schoot?

Lieve katten, ik ga schreeuwen omdat jullie dan jullie nageltjes in mijn been zetten. Jullie hebben er maar liefst 20, lekker scherp en heel handig. Maar in mijn been doet dat pijn.

Heb jij nog vragen die je kat aan je stelt? Ik lees ze graag in de reacties!

Nieuws: Poes adopteert konijntje

Kitten en konijnEerder schreef ik al over hoe poes Della een stel eendjes adopteerde. Hoe schattig! Maar zij is niet de enige moederpoes die tot dit bijzondere gedrag overgaat. Blijkbaar adopteren moederpoezen vaker in de roes van hun moederlijke bindingshormonen elk lief, klein, warm en zacht diertje dat ze kunnen vinden. Zo ook poes Snaggle. Deze lieve poes adopteert konijntje Bubbles. De moeder van Bubbles was namelijk kort na de bevalling overleden. Maar gelukkig was daar Snaggle. Ze nam Bubbles in haar nekvel en nam haar mee naar de gezellige kattenfamilie in het nest. Snaggle verzorgt Bubbles nu alsof het haar eigen kroost is. Ze wordt net als de kittens gelikt en mag moedermelk drinken. Temidden van de brothers from another mother groeit Bubbles op. Zie hier het onwijs schattige filmpje. Hoe zou het de kittens en Bubbles in de toekomst vergaan? In dit filmpje is te zien hoe een kitten reageert op een konijn. En misschien worden ze wel net als deze kat en dit konijn beste vriendjes?

Nieuws: Europese wilde kat terug in Nederland

Europese wilde katIn oktober 2012 werd hij al vlakbij de Nederlandse grens gesignaleerd. In mei 2013 was het voor het eerst in 150 jaar zover. De Europese wilde kat (Felis silvestris silvestris) is weer in Nederland, in het Vijlenerbos in Zuid-Limburg, gesignaleerd. Ruim een jaar later, in de herfst van 2014, blijkt dat de Europese wilde kat zich zelfs heeft voortgeplant op ons grondgebied. In dit artikel lees je meer over de Europese wilde kat en zijn terugkeer naar Nederland. Met filmpjes van zijn indrukwekkende verschijning.

Europese wilde katWilde kat versus huiskat

Zowel de wilde kat als de huiskat vallen onder de familie Felidae en het geslacht Felis. De wilde kat valt echter onder de soort Felis silvestris waar de huiskat onder de soort Felis catus valt. De Europese wilde kat is weer een ondersoort van de wilde kat. Hoewel de beide soorten dus op elkaar lijken, is de Europese wilde kat geen verwilderde huiskat. Wat zijn de verschillen tussen de beide katten? De Europese wilde kat is voornamelijk groter en forser, met een dikkere vacht en dikkere staart. Zijn vacht heeft altijd een tabby mackerel (cypers gestreept) patroon met de kenmerkende cyperse kleuren. Bij de huiskat kunnen zowel de kleuren als het patroon sterk wisselen.

Europese wilde katCameraval en halsbandzender

Hoe wordt dan vastgelegd dat de Europese wilde kat weer in Nederland is? De tijd van goed gecamoufleerde boswachters die zich dagen achter elkaar met een verrekijker achter een bosje verschuilen is voorbij. Een veelgebruikte methode is de cameraval oftewel wildcamera. Deze geavanceerde camera’s kunnen in zowel licht als donker precieze beelden schieten van het wild dat langs komt. Op die manier kon er bij de Europese wilde kat soortinventarisatie plaatsvinden. De onderzoekers kwamen er toen achter dat het om maar liefst vijf verschillende wilde katten ging, waarvan er zelfs twee dieren op Nederlands grondgebied geboren zijn. Hoe ze dit wisten? Het ging om twee jonge katten, die de eerste maanden van hun leven altijd in het territorium van hun moeder blijven. Moeder heeft dus in Zuid-Limburg haar nestje geworpen! Vervolgens hebben de slimme onderzoekers al drie van de dieren van een halsbandzender kunnen voorzien. Deze dieren kunnen nu dus ieder moment van de dag live op hun gangen gevolgd worden.

Europese wilde katBetekenis voor Nederland

Wat betekent de terugkeer van de Europese wilde kat voor Nederland? Volgens een woordvoerder van Natuurmonumenten bewijst de terugkeer dat de kwaliteit van het Nederlandse landschap goed is en dat het goed gaat met de natuur. Ook sluit de natuur in Zuid-Limburg kennelijk aan op de behoeften van de Europese wilde kat. Deze heeft namelijk bossen nodig om in de slapen en te jongen en bosranden en grasvelden om in te jagen. Door verschillende oorzaken is de Europese wilde kat eerder uitgestorven in Nederland. Met de toenemende infrastructuur gingen hun natuurlijke biotopen namelijk verloren. Daarnaast werden ze regelmatig afgeschoten, enerzijds omdat ze werden verward met zwerfkatten, anderzijds omdat ze het slachtoffer waren van plezierjacht.

Europese wilde katIs hij gevaarlijk?

Moet je als mens bang zijn voor de Europese wilde kat tijdens je wandeling door het bos? Nee, dat hoeft niet. Ten eerste is de Europese wilde kat namelijk erg schuw en zal hij zich maar zelden aan een mens laten zien. Dit te meer omdat hij vooral in de schemering en nacht op jacht gaat in de meer open gebieden. Ten tweede jaagt hij voornamelijk op kleine dieren, zoals hazen, konijnen en vogels. Hij vult dit dieet aan met gras, insecten, vissen en kikkers. Soms eet hij aas, zoals een dode ree. Ook je geliefde huisdier hoeft dus niet bang te zijn voor zijn verschijning.

Filmpjes: Gestrest? Kitten therapy van Tidy Cats helpt!

Kitten TherapyHeb je last van stress? Een lange dag op werk? Een drukke dag op studie? Een oneindige file? Ruzie met je partner? En zit je er even doorheen? Het is bewezen dat huisdieren hierbij kunnen helpen. Eerder poste ik al enkele filmpjes van Funnycatsandnicefish die je met Cutest Cat Moments en Coco & kittens een snelle harige boost aan ongeëvenaarde schattigheid geven. Maar wat dacht je van een heuse Kitten Therapy?

Tidy Cats van Purina, mijns inziens het merk met de beste reclameconcepten ever (herinner je je Dear Kitten?) wilde Kitten Therapy wel eens uitproberen. Ze zetten een glazen ruimte neer, zomaar midden op straat, met een bordje ervoor waarop ‘Free therapy, Step inside and relax’ stond. Voorbijgangers werd gevraagd naar hun huidige stressniveau. Als ze gestrest waren kregen ze een gratis therapiesessie aangeboden. De gestreste voorbijgangers moesten in de glazen ruimte op een geel kussen plaatsnemen en een gele koptelefoon op zetten. Daaruit klonk relaxte muziek en een warme stem die zei: “Welcome to this guided meditation. Are you ready? Let’s begin. Find a comfortable position. Close your eyes. Take a deep breath in. And as you exhale, let your body begin to relax. Listen to the gentle purring of the happy kitten. Purr, purr, purr. Now, open your eyes…”

Kitten TherapyBij het openen van hun ogen verscheen vanachter een houten muur een blije kitten. Dit toverde bij alle deelnemers een vertederde glimlach op hun gezicht. En alsof dit niet genoeg schattigheid was verschenen er vervolgens nog zo’n 5 kitten ten tonele. De kittens werden geaaid, gekroeld, geknuffeld. Ook kon er met de kittens gespeeld worden. En kwamen de mensen er dan ook minder gestrest uit? Dit waren hun reacties op de Kitten Therapy: “You can’t be stressed after sitting at a box full of kittens.”, “Being around young creatures just reminds you to take it easy.” en “It was great, unexpected and adorable.” Wil je ook een exclusieve Kitten Therapy, maar kun je niet wachten tot Purina een kittenhuis gaat bouwen in jouw omgeving? Kijk dan hier het Virtual Kitten Therapy filmpje. Dat staat garant voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid schattigheid. Een Cuteness Dosage in slechts 55 seconden!