Shows: Neocat Wereldshow 2015 te Houten

Abigail Cattery Les Plaisirs NatureOp 25 januari 2015 werd de Neocat Wereldshow gehouden in de Expo te Houten. Met een nieuwsgierige blik en mijn camera bij de hand betrad ik de hal. Bij binnenkomst kreeg je een bakje kattenvoer van Renske Natuurlijke Diervoeder. Die later die dag smakelijk verorberd werd door mijn katten thuis. En een stempel met daarop, jawel, een kat natuurlijk! Zeer slijtvast siert hij nu nog mijn hand. In dit artikel zal ik jullie meevoeren naar de indrukwekkende Neocat Wereldshow.

Alles katten

Als blogger voor alleskatten kon ik mijn hart ophalen bij de Neocat Wereldshow. Want werkelijk alles was katten. Stel je twee grote hallen voor. Ja, van die beurshallen.

Langs de zijkanten stonden gepassioneerde kattenliefhebbers met een neusje voor zaken met hun handelswaar uitgestald. Speeltjes in alle soorten en maten. Inclusief demonstratie. Krabpalen waar je u tegen zegt en die van je huiskamer een bos kunnen maken. Een kattenwiel om je kat als een hamster in te laten rondrennen. Kattenholletjes, hangmatten, kussentjes en andere knusse slaapplekjes waar je zelf wel in wilt gaan liggen. Het meest indrukwekkende was wel een stand die alleen maar producten voor vachtverzorging verkocht. En ja, kattenparfum hoort daar ook bij. Fijn als je lieverd net de kattenbak uit komt gekropen, denk ik.

Neocat WereldshowIn het midden bevonden zich in vierkante vakken, geletterd van A tot en met ik denk wel iets van N, de stoere showpoezen en -katers. Zie voor je. Een groot vierkant met ruimte in het midden van ongeveer 60 katten in ruime kooien op tafels. In totaal zo’n ruim 900 katten van verschillende nationaliteiten, waaronder Nederlands, Duits en Belgisch. Als bezoeker kun je om het vierkant heen lopen. Als deelnemer kun je ook het vierkant in. Binnen het vierkant staan namelijk tafels en stoelen voor de deelnemers. En de spullen van de deelnemers om de dag door te komen en hun geliefde kat keuring klaar te maken. Ik had min of meer een krijsende bende van stressende katten verwacht. Maar niets was minder waar. Ik verbaasde me over het relaxte voorkomen van de katten. Ze lagen veelal te slapen in hun kooitjes. Even dacht ik dat de deelnemers een wonderlijk slaapmiddel hadden gebruikt.

De katten

Gion Cattery Les Plaisirs NatureMeer over de katten op de Neocat Wereldshow. Zoals verwacht was de huis-tuin-en-keuken variant van de kat zwaar ondervertegenwoordigd. Hoewel ik me stond te vergapen aan een pracht van een poes die later tot de huisdiercategorie bleek te behoren. Maar goed, veel raskatten dus. En (bijna) allemaal even mooi. En even goed verzorgd. Na het lezen van zoveel verhalen over verwaarloosde katten is het heerlijk om te zien dat er mensen zijn die zo goed voor hun kat zorgen dat hij daadwerkelijk glimt en glanst. Een genot voor het oog. Veelvoorkomende rassen waren de Brits Korthaar, Maine Coon en Noorse Boskat. Maar ook de Blauwe Rus, de Bengaal en de Heilige Birmaan waren aanwezig. En nog veel meer rassen. Ook de Neva Masquarade, waar ik nog nooit van had gehoord, was een indrukwekkend beestje. Mijn nieuwste ontdekking is de amberkleurige vacht, een kleur die alleen bij de Noorse Boskat voorkomt. In de ene variant is hij romig van kleur, in de andere variant fel als een vosje. Wauw!

Cattery’s

Abigail Cattery Les Plaisirs Nature Dibbes Cattery of Dyade Haley Cattery Les Plaisirs NatureIk mocht foto’s maken van de prachtige katten van Cattery Les Plaisirs Nature. Tanja van Zelderen-Valkis houdt al vele jaren (van) Noorse Boskatten. Veel van haar katten vielen uiteindelijk ook met hun neus in de prijzen. Verliefd werd ik op amberkleurige poes Abigail, die geheel in haar sas en al kopjes gevend aan het interieur, als een ware ster poseerde voor de foto’s. En natuurlijk kwam ik Mimi Versantvoort van Brits Korthaar Cattery of Dyade tegen. Met haar hield ik eerder een interview over het reilen en zeilen van haar cattery, hier te lezen in deel 1 en deel 2. Mimi was vertegenwoordigd met alom prachtige Patsy en Dibbes. Patsy was niet zo onder de indruk van alle reuring. Maar Dibbes, die met zijn kittige energie toch ergens heen moest, joeg verwoed achter een speeltje aan op de kooi, waarbij hij zeer veel geïnteresseerd en bewonderend publiek trok. Ik kwam ook achter het geheim van alle rustige katten. Met een woord: Socialisatie. Veel deelnemers nemen hun kroost al van kleins af aan mee naar shows. Hierbij raken de dieren gewend aan alle drukte. De debutanten, zoals Isis van Cattery Les Plaisirs Nature en Dibbes van Cattery of Dyade, waren daarom nog wat drukker en onrustiger. Maar ze hebben het er goed van af gebracht!

 

De keuring

Neocat WereldshowZo rondlopend op de Neocat Wereldshow zou je bijna vergeten waarom al deze mensen hier met hun schattige poezelewoesjes zijn. De keuring vormt namelijk voor velen het hoogtepunt van de dag. De katten worden op volgorde van nummer ontboden bij de verschillende keurmeesters. Gespannen wordt er gesproken en gefluisterd over de keurmeesters. Het zou namelijk wel eens in je voordeel kunnen werken als je de keurmeester al kent. De keurmeesters keuren de katten aan de hand van een per ras verschillende lijst met kenmerken. Er wordt gekeken naar bouw, vacht, oren, ogen, pootjes, alles. En dat wordt gescoord naar de maatschaaf van het betreffende ras. Je kat kan verrassend met zijn neus in de prijzen vallen en Best in variëteit, Best in show en Best of best worden. Er zijn veel prijzen uitgedeeld op de Neocat Wereldshow. Maar dat is ook niet echt verwonderlijk, gezien het grote aantal prachtige katten dat te zien was. Ik ben blij dat ik ben gegaan naar deze indrukwekkende kattenshow. Een volgende keer zeker weer!

5 gedachten over “Shows: Neocat Wereldshow 2015 te Houten

 1. Tessa

  Wat een leuk stuk over de show van gister! Zelf was ik er ook met 1 van onze poezen en het was weer een leuke showdag die super goed geregeld was door Neocat vereniging.

  1 opmerking heb ik over dit stuk, de link van de uitslagenlijst is niet correct, deze is van de show in 2014 en niet van de show van gister.

  1. Eva Bericht auteur

   Dankjewel voor je reactie! Ik heb het aangepast in het artikel. Als de nieuwe lijst bekend is, voeg ik die toe.

 2. Pingback: Shows: Felikat show 1 maart 2015 te Schiedam - alleskatten.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.