Categorie archief: Nieuws

Kattencafé Kopjes

Kattencafé KopjesOngeveer een jaar geleden begon de nu 31-jarige kattenliefhebbende Lenny Popelier een crowdfundingscampagne via voorjebuurt om het café van haar dromen, Kattencafé Kopjes, te kunnen openen. Geïnspireerd door de trend van kattencafés over de hele wereld vond zij dat Nederland niet achter kon blijven bij dit geweldige concept. En met haar vele andere kattenlovers die zichzelf al met een kat op tafel, een kat op schoot en een in de nek zagen slurpen en smullen in het hippe Amsterdam. In slechts een paar maanden tijd werd door 975 mensen bijna €33.000 gecrowdfund, meer dan het benodigde bedrag van €30.000. Een jaar lang heeft Lenny Popelier er hard aan gewerkt. Tegenslagen gehad, vooral met het zoeken naar een locatie, maar uiteindelijk had ze het langverwachte succes…

Want Kattencafé Kopjes is eindelijk een feit!Kattencafé Kopjes Het kittige café opent op woensdag 22 april zijn deuren voor catcrazy publiek. Na lang zoeken vond Lenny haar droomlocatie voor Kattencafé Kopjes in de Baarsjes in Amsterdam, aan de Marco Polostraat 211. De acht gelukkige kitties in Kattencafé Kopjes komen uit Stichting Dierenleed en uit het Dierenopvangcentrum Amsterdam. De katten zijn zorgvuldig geselecteerd op dat ze goed gesocialiseerd zijn en relaxed met verschillende dieren en mensen om kunnen gaan. Word je nu verliefd op het spinnende wezen op je schoot? De katten kunnen helaas niet geadopteerd worden. Dit zou te onrustig zijn voor de inwonende katten van Kattencafé Kopjes. Kattencafé Kopjes probeert wel bewustwording te creëren om zo asielkatten in een meer positief daglicht te stellen.
Kattencafé KopjesHeb jij zin in een pawsome en purrfect uitje? Dan is een bezoekje aan Kattencafé Kopjes precies wat je zoekt. Kattencafé Kopjes is vanaf 22 april elke woensdag tot en met zondag geopend van 10.00 uur tot 19.00 uur. Vergeet niet op tijd te reserveren! Vanwege de beperkte capaciteit van het café, namelijk 20 plaatsen, en de verwachte grote populariteit, is het namelijk verplicht om gereserveerd te hebben. Voor een entree van €3,-, die gebruikt wordt voor de verzorging van de katten, mag jij twee uur lang genieten van pluizige liefde en heerlijke haren in je smakelijke catachino, kittea en hot chococat. Heb jij al gereserveerd?

Nieuws: Katten op Lanzarote

Kat LanzaroteLanzarote, het maanachtig woeste Canarische Eiland. Een groot deel van het eiland bestaat uit vulkanisch nalatenschap. Grote zwarte brokstukken, waar enkele plantjes en misschien zelfs diertjes dapper genoeg zijn om zich op te wagen. Er komen van nature weinig dieren voor op Lanzarote, misschien alleen vogels of vissen. Maar met de komst van de mens kwam ook hun favoriete huisdier mee. De krachtige kat! Inmiddels leven er veel katten op Lanzarote. Het eiland staat er zelfs om bekend de woonplaats te zijn van talloze katten en helaas ook straatkatten. Dit artikel gaat over de katten op Lanzarote. Ik heb ze met eigen ogen mogen aanschouwen en enkele knapperds lieten zich zelfs op de foto zetten!

Kat Lanzarote Kat LanzaroteKatten op Lanzarote

Hoewel de katten op Lanzarote veel weghebben van onze eigen huis-tuin-en-keuken lieverds bestaan er ook aanzienlijke verschillen. Zo lijken er over het eiland enkele Heilige Birmanen ze zijn ontsnapt. Deze prachtkatten hebben zich vervolgens voortgeplant met cypers gestreepte zwervertjes. De uitkomst? In een woord: Wauw! Best of both. Seal point meets tabby! Naast mooi zijn de katten van Lanzarote ook erg lief. Hoewel de gemiddelde toerist met een boog om het vlooiige en ietwat ruig ogende katzel heen loopt, is bijna elke kat wel in voor een knuffelsessie. Ja, inclusief kopjes, spinnen, rollen en op schoot komen zitten. Zoals je wel kunt raden: Ik had ze allemaal willen adopteren.

Freddy's CathouseKat LanzaroteKatteneiland

Zoals gezegd staat Lanzarote er om bekend de woonplaats te zijn van talloze katten. Enkele van deze poezels hebben een lief baasje. Maar de meesten moeten het helaas zonder doen. De inwoners van Lanzarote zijn echter bijzonder tolerant naar hun katten. Neem bijvoorbeeld Barbarella, beter bekend als The Mad Cat Lady. Deze inwoonster van Lanzarote is al 11 jaar getrouwd (ja, officieel!) met haar katten Spider & Lugosi. Het laten inslapen van een gezonde (straat)kat staat niet in het woordenboek van de Lanzarotenos. In plaats daarvan zijn er diverse initiatieven die het probleem van de straatkatten proberen aan te pakken. Zo is er 9 Lives Lanzarote, een goed doel dat zich inzet voor het steriliseren en castreren van de straatkatten. Daarnaast omarmen ze wel de katten die al geboren zijn. Ze zetten gemeenschappelijke voederstations op, waar de katten hun natje en droogje kunnen halen. Een bekend initiatief dat hetzelfde doet is Freddy’s Cathouse. Freddy Leon is een kattenliefhebbende man die wel een lintje verdient. Hij wijdt zijn leven compleet aan de straatkatten.

Kat Lanzarote Kat LanzaroteAdopteren

Ben je nu ook net als ik helemaal verliefd op de straatkatten van Lanzarote? Adopteren gaat relatief gemakkelijk! Er zijn verschillende instanties die adoptie naar het Europese vasteland mogelijk maken. Freddy’s Cathouse is hier een van. Maar ook Cat Lovers Lanzarote heeft een Facebookpagina waar via je katten van Lanzarote kan adopteren. Wat heb je hier voor nodig? Allereerst moet de kat ter plaatse gechipt worden. Daarna moet hij volledig worden ingeënt tegen kattenziekte, niesziekte en rabiës. Kosten hiervoor bedragen op Lanzarote ongeveer €130,-. Vervolgens moet hij in een reismandje per vliegtuig als bagage worden vervoerd naar het vasteland. De kosten hiervan verschillen per maatschappij. Is een kat uit het buitenland adopteren je iets te veel? Via Freddy’s Cathouse kun je ook een kat adopteren op afstand. Voor €10,- per maand krijgt dit schatje dan eten, drinken en gezondheidszorg. Ik kon geen nee zeggen tegen de schele blauwe ogen van bovenstaande poes…

Nieuws: Answer your cat’s questions day

DSC_0282Hoe vaak verbaas je je over het bijzondere gedrag van jouw geliefde kattenvriend? Waarschijnlijk elke dag wel een paar keer. Je zou je kat wel willen vragen waarom hij iets doet, wat hij bedoelt. Zodat je hem beter kan begrijpen. Maar ook je kat heeft talloze vragen over jouw bijzondere gedrag. Hij zou jou wel willen vragen waarom je iets doet, wat je bedoelt. Vandaag, 22 januari, is ‘Answer your cat’s questions day’. De dag om je kat eens wat extra aandacht te geven en antwoord proberen te geven op zijn prangende vragen. Hieronder lees je enkele vragen die mijn katten, Boefje, Moekie en Lucy mij stellen.

Wat doe je als je een hele lange tijd in het donker tussen twee zachte dingen gaat liggen?

Lieve katten, dan slaap ik. Dat is een toestand die jullie meerdere keren per dag in gaan. Alleen kan dat niet in een hangmatje, op een kussen of in een schoenendoos. Ik heb daarvoor een bed nodig. En een deken. Jullie slapen er trouwens ook graag op.

Hoe kan het dat je elke dag zomaar verdwijnt en zomaar verschijnt?

Lieve katten, ik ben dan niet weg. Ik ben alleen maar ergens aan de andere kant van de deur. We leven in een klein hokje in deze wereld. En dat hokje kun je ook uit. Jij bent ook niet verdwenen als je op pad bent. Zo moet je dat zien.

Waarom mag ik niet op dat ronkende apparaat met de toetsjes en de vreemde geluiden lopen, rennen, spelen, kauwen en slapen?

Lieve katten, dat ronkende apparaat is mijn laptop. Ik doe daar allemaal ingewikkelde mensendingen op. Als je er op gaat lopen, rennen, spelen of slapen geef je hem allerlei opdrachten waar hij zich geen raad mee weet. Hij gaat dan een raar geluid maken. Of je verwijdert allemaal belangrijke gegevens. Bijvoorbeeld mooie foto’s van jullie.

Waarom word ik nat als ik in de gordijnen klim of in de plant hang?

Lieve katten, dat doe ik. Het heet conditioneren. Het idee is dat als je schrikt van het water en het water onprettig vindt, je minder vaak in de gordijnen klimt of in de plant hangt. Maar ik krijg niet het idee dat het goed werkt.

Waarom ga je schreeuwen als ik een lekker plekje aan het zoeken ben op je schoot?

Lieve katten, ik ga schreeuwen omdat jullie dan jullie nageltjes in mijn been zetten. Jullie hebben er maar liefst 20, lekker scherp en heel handig. Maar in mijn been doet dat pijn.

Heb jij nog vragen die je kat aan je stelt? Ik lees ze graag in de reacties!

Nieuws: Poes adopteert konijntje

Kitten en konijnEerder schreef ik al over hoe poes Della een stel eendjes adopteerde. Hoe schattig! Maar zij is niet de enige moederpoes die tot dit bijzondere gedrag overgaat. Blijkbaar adopteren moederpoezen vaker in de roes van hun moederlijke bindingshormonen elk lief, klein, warm en zacht diertje dat ze kunnen vinden. Zo ook poes Snaggle. Deze lieve poes adopteert konijntje Bubbles. De moeder van Bubbles was namelijk kort na de bevalling overleden. Maar gelukkig was daar Snaggle. Ze nam Bubbles in haar nekvel en nam haar mee naar de gezellige kattenfamilie in het nest. Snaggle verzorgt Bubbles nu alsof het haar eigen kroost is. Ze wordt net als de kittens gelikt en mag moedermelk drinken. Temidden van de brothers from another mother groeit Bubbles op. Zie hier het onwijs schattige filmpje. Hoe zou het de kittens en Bubbles in de toekomst vergaan? In dit filmpje is te zien hoe een kitten reageert op een konijn. En misschien worden ze wel net als deze kat en dit konijn beste vriendjes?

Nieuws: Europese wilde kat terug in Nederland

Europese wilde katIn oktober 2012 werd hij al vlakbij de Nederlandse grens gesignaleerd. In mei 2013 was het voor het eerst in 150 jaar zover. De Europese wilde kat (Felis silvestris silvestris) is weer in Nederland, in het Vijlenerbos in Zuid-Limburg, gesignaleerd. Ruim een jaar later, in de herfst van 2014, blijkt dat de Europese wilde kat zich zelfs heeft voortgeplant op ons grondgebied. In dit artikel lees je meer over de Europese wilde kat en zijn terugkeer naar Nederland. Met filmpjes van zijn indrukwekkende verschijning.

Europese wilde katWilde kat versus huiskat

Zowel de wilde kat als de huiskat vallen onder de familie Felidae en het geslacht Felis. De wilde kat valt echter onder de soort Felis silvestris waar de huiskat onder de soort Felis catus valt. De Europese wilde kat is weer een ondersoort van de wilde kat. Hoewel de beide soorten dus op elkaar lijken, is de Europese wilde kat geen verwilderde huiskat. Wat zijn de verschillen tussen de beide katten? De Europese wilde kat is voornamelijk groter en forser, met een dikkere vacht en dikkere staart. Zijn vacht heeft altijd een tabby mackerel (cypers gestreept) patroon met de kenmerkende cyperse kleuren. Bij de huiskat kunnen zowel de kleuren als het patroon sterk wisselen.

Europese wilde katCameraval en halsbandzender

Hoe wordt dan vastgelegd dat de Europese wilde kat weer in Nederland is? De tijd van goed gecamoufleerde boswachters die zich dagen achter elkaar met een verrekijker achter een bosje verschuilen is voorbij. Een veelgebruikte methode is de cameraval oftewel wildcamera. Deze geavanceerde camera’s kunnen in zowel licht als donker precieze beelden schieten van het wild dat langs komt. Op die manier kon er bij de Europese wilde kat soortinventarisatie plaatsvinden. De onderzoekers kwamen er toen achter dat het om maar liefst vijf verschillende wilde katten ging, waarvan er zelfs twee dieren op Nederlands grondgebied geboren zijn. Hoe ze dit wisten? Het ging om twee jonge katten, die de eerste maanden van hun leven altijd in het territorium van hun moeder blijven. Moeder heeft dus in Zuid-Limburg haar nestje geworpen! Vervolgens hebben de slimme onderzoekers al drie van de dieren van een halsbandzender kunnen voorzien. Deze dieren kunnen nu dus ieder moment van de dag live op hun gangen gevolgd worden.

Europese wilde katBetekenis voor Nederland

Wat betekent de terugkeer van de Europese wilde kat voor Nederland? Volgens een woordvoerder van Natuurmonumenten bewijst de terugkeer dat de kwaliteit van het Nederlandse landschap goed is en dat het goed gaat met de natuur. Ook sluit de natuur in Zuid-Limburg kennelijk aan op de behoeften van de Europese wilde kat. Deze heeft namelijk bossen nodig om in de slapen en te jongen en bosranden en grasvelden om in te jagen. Door verschillende oorzaken is de Europese wilde kat eerder uitgestorven in Nederland. Met de toenemende infrastructuur gingen hun natuurlijke biotopen namelijk verloren. Daarnaast werden ze regelmatig afgeschoten, enerzijds omdat ze werden verward met zwerfkatten, anderzijds omdat ze het slachtoffer waren van plezierjacht.

Europese wilde katIs hij gevaarlijk?

Moet je als mens bang zijn voor de Europese wilde kat tijdens je wandeling door het bos? Nee, dat hoeft niet. Ten eerste is de Europese wilde kat namelijk erg schuw en zal hij zich maar zelden aan een mens laten zien. Dit te meer omdat hij vooral in de schemering en nacht op jacht gaat in de meer open gebieden. Ten tweede jaagt hij voornamelijk op kleine dieren, zoals hazen, konijnen en vogels. Hij vult dit dieet aan met gras, insecten, vissen en kikkers. Soms eet hij aas, zoals een dode ree. Ook je geliefde huisdier hoeft dus niet bang te zijn voor zijn verschijning.

Nieuws: Royal Canin Experience Center

Royal Canin Experience CenterJe geliefde kat of hond kan nu tijdelijk ook uit eten. Op de Kalverstraat in Amsterdam maar liefst. Daar opende Royal Canin op 1 oktober het Royal Canin Experience Center. Gedurende 4 weken, 7 dagen per week, is de pop-up store geopend voor dieren en hun aanhang. Tot 25 oktober kunnen je lieverds hier getrakteerd worden op een hapje op maat.

Royal Canin besloot tot het openen van het Royal Canin Experience Center vanuit de behoefte om dierenliefhebbers en -bezitters te informeren. Over het dier zelf, over gezondheid en welzijn, over welk dier of ras bij hun past, over (gezondheids)voeding. Ook kun je er ervaringen op doen met verschillende soorten voer. Daarnaast zijn er diverse demonstraties te zien. Het achterliggende doel voor Royal Canin is het op een originele manier onder de aandacht brengen van voeding op maat. Ergo, de bedrijfsvisie van Royal Canin. Wil je meer lezen over kattenvoer? Lees dan dit artikel!

Kat eetWil je gewoon een kijkje nemen in het Royal Canin Experience Center? Dan kun je daar van 1 oktober tot 25 oktober terecht binnen de ruime openingstijden die hier te vinden zijn. Wil je een tafel reserveren voor je hond? Dat kan hier. Op zondagen van 10.00 uur tot 12.00 uur kan je hond komen smikkelen. Op die tijden is Martin Gaus, dierengedragsdeskundige en hiermee ook tv-presentator, aanwezig. Katten kunnen helaas niet langskomen voor een chique maaltijd. Voor hen kan de maaltijd afgehaald worden in een ‘Kitty Bag’. Daarvoor kun je hier reserveren. Het afhalen kan op zaterdagen van 16.00 uur tot 18.00 uur. Voor vragen over kattengedrag is Sonja van Leeuwen, kattengedragsdeskundige, in huis. Er zijn voor zowel katten als honden nog plaatsen beschikbaar! Of je nu langskomt voor een kijkje of voor een heuse maaltijd, als liefhebbers wordt je altijd verrast met een leuke goody bag waarvan Royal Canin zegt dat hij vol zit met blijvende herinneringen. Dat is een bezoekje waard, of niet?

Nieuws: Mannen poseren met asielkatten

Een combinatie die het altijd goed doet: Katten en mannen. Eerder schreef ik al over knappe bekende mannen die trots uitkomen voor hun liefde voor onze kleine huis-tuin-en-keuken-rovers. Lees hier het artikel over de schatjes (bijv., Ian Somerhalder, James Franco) met hun katjes. Dierenasiel Sliedrecht zag brokjes in deze cute combi. Voor Werelddierendag maakten ze een Man met Kat Kalender.

Mannen poseren met asielkatten

Poseren voor asielVoor de kalender liet Dierenasiel Sliedrecht mannen met asielkatten poseren. De gelukkige fotografe is Inge Smulders van SoWoW Fotografie. De mannen moesten er goed uit zien, maar bovenal van dieren houden. En dat is te zien! Het resultaat is een kalender vol met knapperds (de mannen en de katten). Knapperds die elkaar duidelijk leuk vinden. De mannen komen van Nederlandse bodem en werden geworven via Facebook. Er is voor elk wat wils. Van 19 jaar tot 54 jaar. Van zakenman tot straatmuzikant, van brandweerman tot staljongen. De katten komen uit Dierenasiel Sliedrecht. Er is gekozen voor relaxte katten zonder stress. De katten hebben allemaal hun eigen verhaal. Zo is er Red, de blinde kat. En Snowy de witte dove kat. En Guapo, de kat wiens baasje overleed.

Goede doel

Poseren voor asiel 2Dierenasiel Sliedrecht hoopt met de verkoop van de kalender geld in het laatje te krijgen om de rekeningen te kunnen betalen. Asiels zijn vaak afhankelijk van donaties en vrijwilligers. En dat terwijl de kosten torenhoog kunnen zijn. Daarom mogen andere asiels de kalender ook gaan verkopen. De opbrengst hiervan moet worden besteed aan hun dieren. Een mooie bijkomstigheid is de bewustwording die de kalender met zich mee brengt. Steeds vaker worden dieren achtergelaten in asiels. Mensen nemen een dier niet meer voor het leven, maar voor even. Zoveel lieve mooie dieren wachten in asiels op een fijn huisje. En dat terwijl ze je liefde en gezelschap kunnen geven. En jij hen hetzelfde!

Kopen?

Wil je de kalender kopen en hiermee jezelf en het goede doel een plezier doen? Stuur dan een mailtje naar [email protected]. Of ga op 4 oktober (vandaag!) langs op de open dag. Hier wordt de kalender gepresenteerd. Meer informatie over de kalender is te vinden op deze Facebookpagina.

Nieuws: Katten en mannen

Katten en mannenKatten worden vaak geassocieerd met vrouwen. Het welbekende ‘kattenvrouwtje’ staat voor een oudere alleenstaande vrouw met een vies huis vol valse katten. Maar het ‘kattenmannetje’ dan? Is dat een oudere onverzorgde man met een huis vol pizzadozen waar katten in slapen? Of is dat misschien, net als de gemiddelde kattenvrouw, een lieverd die van dieren houdt en het gezelschap van een spinnende pluis in het bed waardeert? Hoewel het als man openlijk uiten van je liefde voor je kat als schadelijk voor je imago wordt gezien, zijn er talloze knappe bekende mannen die hokken met hun geliefde holenbewoner en hier met trots voor uit komen. Benieuwd welke? Lees het in dit artikel over katten en mannen.

Lees verder

Nieuws: Billy Corgan (Smashing Pumpkins) op de cover van PAWS

Billy Corgan, de zanger en gitarist van de rockband Smashing Pumpkins, staat samen met zijn 2 katten op de cover van de Summer 2014 editie van PAWS Chicago Magazine. PAWS Chicago is een grote liefdadigheidsinstelling die zich sterk maakt voor het zoeken naar oplossingen om het doden van dakloze dieren te voorkomen. Billy Corgan heeft zijn 2 katten, Miss Sammi en Mister Thomm, uit het asiel van PAWS geadopteerd. Ook heeft hij de afgelopen jaren $90.000,- ingezameld om dakloze dieren te redden. In een van zijn acties veilde hij zichzelf als tafelgast. Een coverstory in PAWS was dus wel op zijn plaats. Vroeger was Billy helemaal geen kattenliefhebber. Dit kwam omdat zijn moeder meer foto’s van katten dan van haar kinderen in huis had staan. Hij verbaasde zich altijd over haar voorliefde voor katten. Na de dood van zijn moeder besefte hij dat hij stiekem ook wel een kattenmens was. Hij besloot voor een kat uit een asiel te gaan. In het eerste de beste asiel bekroop hem een naar gevoel. Hij had het gevoel met het kiezen van een kat te beslissen over leven en dood. Het voelde voor hem niet goed die keuze te maken. Op aanraden van een vriend ging hij daarom naar het ‘No Kill’ asiel van PAWS. Initieel had hij daar geen klik met een van de katten. Bij PAWS drongen ze echter niet aan. Het was hen echt te doen om een goede match en niet om het plaatsen van de katten. Ook de persoonlijke service sprak Billy aan. Hij werd uitgenodigd om een pasgeboren nestje kittens bij de eigenaar van het asiel te bekijken. In dit nestje vond hij wel wat hij zocht. Twee lieve zwarte pluisjes. Hijzelf adopteerde broer en zus. En Billy heeft er nooit spijt van gehad. Hij behandelt zijn katten als gelijken. Tijdens de fotoshoot bleken het echte modellen te zijn. Volgens Billy komt dit omdat ze, zoals rock-and-rollers betaamd, gewend zijn aan verschillende omgevingen. Zouden ze ook sterallures hebben? Lees het hele PAWS Magazine en interview hier.

Nieuws: Craig Armstrong met kat Millie als hike- en klimpartner

Kat Millie houdt van klimmen. Zo ook op de schouder van Craig Armstrong, toen hij een kijkje kwam nemen in een asiel in het Furburbia Adoption Center in Utah. Craig werd gelijk verliefd op Millie. Maar hij had nooit gedacht dat deze prachtige kat ook nog een fantastische hike-, klim- en kampeerpartner zou zijn. Haar nieuwsgierigheid brengt haar naar grote hoogtes en steile afgronden. Elk hoog plekje moet onderzocht worden. Het beste doet ze het op routes waar ze lekker kan klauteren en springen. Maar ook op steilere routes komt ze een eind met haar eigen klimuitrusting. En Millie volgt Graig overal. Zelfs als ze wordt afgeleid door alle interessante hoeken en gaten tussen struiken, bomen, rotsen en grotten. Voor iedereen die ook met zijn kat aan de wandel of klim wil gaan heeft Graig als tip: Laat de kat wennen aan zijn naam en aan jou als een veilige plek. Voor Graig was het vanzelfsprekend dat hij zijn kat mee zou nemen op zijn avonturen. En waarom ook niet? Graig hoopt nog steeds dat hij en zijn schattige kat Millie op zijn schouder het hart van een mooie vrouw sneller gaan laten kloppen. Waar katten al niet handig voor kunnen zijn! Zie hier het complete interview plus foto’s met Graig. Wil je aan de lopende band op de hoogte worden gehouden van de avonturen van Graig en Millie? Volg ze dan op Instagram!