Categorie archief: Infectieziekten

Toxoplasmose

Kat ziek 5Dit artikel gaat over de Toxoplasmose. Toxoplasmose is een infectieziekte en een zoönose. Een infectieziekte is een ziekte die de gastheer schade berokkent en wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van 1 of meer micro-organismen (bacterie, virus, schimmel, prion). Een zoönose is een infectieziekte die kan worden overgedragen van dieren op mensen. Wil je meer weten over andere infectieziekten bij de kat? Lees dan de artikelen over kattenziekte, niesziekte, rabiës, FIP, FIVFeLV en Lyme. Hieronder lees je meer over de Toxoplasmose.

Definitie

Toxoplasmose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de eencellige parasiet Toxoplasma gondii. Toxoplasmose kan zowel bij mens als dier voorkomen. Het is namelijk van dier op mens overdraagbaar. Toxoplasmose kan schadelijk zijn voor mens en dier.

Levenscyclus toxoplasmoseLevenscyclus

De parasiet toxoplasma gondii kent gastheerwisseling. Dat wil zeggen dat hij gebruik maakt van tussengastheren en eindgastheren om de verschillende stadia van zijn levenscyclus te doorlopen. Katachtigen, wild en gedomesticeerd, zijn de eindgastheren. Zij zijn de enigen waarbij er geslachtelijke vermenigvuldiging kan plaatsvinden waarbij er oöcysten (een soort eitjes) in cellen van het darmslijmvlies kunnen worden gevormd. Deze oöcysten komen vervolgens met de ontlasting van de kat naar buiten. Zo kunnen ze via het spijsverteringskanaal worden overgebracht op een tussengastheer. De mens kan een tussengastheer zijn. Bij het overbrengen komen er sporozoïeten vrij uit de oöcysten en deze dringen door de darmwand heen. In de cellen van het darmslijmvlies veranderen de sporozoïeten in tachyzoïeten. Deze delen zich snel totdat de cel vol zit en openbarst. Hierdoor verspreid de parasiet zich weer naar andere cellen. Dit herhaalt zich continu tijdens het acute stadium van de infectie. Op een gegeven moment veranderen de tachyzoïeten in bradyzoïeten. Deze delen zich minder snel en de cellen barsten niet meer open waardoor weefselcysten worden gevormd. Er vindt dan ongeslachtelijke vermenigvuldiging plaats. Deze kan zich in allerlei organen in het lichaam afspelen, maar zeker in het centraal zenuwstelsel en de skeletspieren. De weefselcysten zullen het hele verdere leven aanwezig blijven.

Lees verder

Ziekte van Lyme (Lyme borreliose)

Kat ziek 6Dit artikel gaat over de ziekte van Lyme. De ziekte van Lyme wordt ook wel Lyme borreliose genoemd. De ziekte van Lyme is een infectieziekte. Een infectieziekte is een ziekte die de gastheer schade berokkent en wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van 1 of meer micro-organismen (bacterie, virus, schimmel, prion). Wil je meer weten over andere infectieziekten bij de kat? Lees dan de artikelen over kattenziekte, niesziekte, rabiës, FIP, FIVFeLV en Toxoplasmose. Hieronder lees je meer over de ziekte van Lyme.

Definitie

De ziekte van Lyme (Lyme borreliose) is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi. De ziekte van Lyme kan zowel bij mens als dier voorkomen. De ziekte van Lyme kent drie stadia. In het laatste stadium kunnen zich diverse klachten over het hele lichaam ontwikkelen.

TeekOorzaak

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi. Deze bacterie is een spirocheet. Dat wil zeggen een dunne spiraalvormige bacterie. De ziekte van Lyme kan alleen worden overgedragen door de beet van een besmette teek. In West-Europa is dit bijna altijd de schapenteek (Ixodes ricinus). De teek zelf wordt besmet als hij bloed zuigt bij kleine (knaag)dieren of vogels die de bacterie bij zich kunnen dragen. Vervolgens kan hij de bacterie weer overdragen op (huis)dieren of mensen. Dit gebeurt wanneer hij bloed zuigt door zich in de huid vast te bijten.

Risico

Ongeveer 20% van de teken draagt de bacterie Borrelia burgdorferi bij zich. Maar niet iedere beet van een besmette teek leidt tot de ziekte van Lyme. De kans op verschijnselen van de ziekte van Lyme bij een willekeurige tekenbeet is ongeveer 3%. Deze kans wordt groter naarmate de teek langer op zijn gastheer doorbrengt. Binnen 24 uur is de kans op besmetting erg klein. Na 24 uur begint deze kans echter snel toe te nemen.

Lees verder

Feline Immunodeficiëntie Virus (FIV)

Kat ziek 4Dit artikel gaat over de infectieziekte feline immunodeficiëntie virus (FIV). FIV wordt ook wel kattenaids genoemd. Een infectieziekte is een ziekte die de gastheer schade berokkent en wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van 1 of meer micro-organismen (bacterie, virus, schimmel, prion). Wil je meer weten over andere infectieziekten bij de kat? Lees dan de artikelen over kattenziekte, niesziekte, rabiës, FIP, FeLV, Lyme en Toxoplasmose. Hieronder lees je meer over het feline immunodeficiëntie virus (FIV).

Definitie

Feline immunodeficiëntie virus (FIV) is een ernstige infectieziekte die het immuunsysteem van de kat aantast. Hierdoor is de kat vatbaarder voor allerlei secundaire infecties. FIV heeft in 100% van de gevallen een dodelijk beloop.

Oorzaak

FIV wordt veroorzaakt door door het feline immunodeficiëntie virus. Dit virus is een retrovirus. Een retrovirus kopieert bij infectie zijn RNA naar het DNA van de gastheer. FIV valt in de categorie lentivirus. Het lentivirus is een variant van het retrovirus die gekenmerkt wordt door een lange incubatietijd. Besmetting vindt vaak plaats door direct contact van lichaamsvloeistoffen (speeksel, bloed, sperma, moedermelk). Het virus wordt vooral daarom vooral overgedragen door krab- en bijtwonden. FIV komt het meest voor onder normale huiskatten die naar buiten gaan. Twee keer zoveel katers als poezen hebben FIV. Dit is vooral omdat katers meer vechten met elkaar. FIV wordt ook overgedragen bij de dekking. Of het sperma van de kater of de bijtwonden ten gevolge van de nekbeet hier de oorzaak van zijn is nog niet bekend. FIV kan daarnaast via de placenta of moedermelk aan de kittens worden overgedragen. FIV is nauw verwant met het humane immunodeficiëntie virus (HIV). Het is echter geen zoönose. Dat wil zeggen dat FIV niet van kat op mens kan worden overgedragen.

Lees verder

Feline Leukemie Virus (FeLV)

Kat ziekDit artikel gaat over de infectieziekte feline leukemie virus (FeLV). FeLV wordt ook wel leucose genoemd. Een infectieziekte is een ziekte die de gastheer schade berokkent en wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van 1 of meer micro-organismen (bacterie, virus, schimmel, prion). Wil je meer weten over andere infectieziekten bij de kat? Lees dan de artikelen over kattenziekte, niesziekte, rabiës, FIP, FIV, Lyme en Toxoplasmose. Hieronder lees je meer over feline leukemie virus (FeLV).

Definitie

Feline leukemie virus (FeLV) of leucose is een ernstige infectieziekte die het immuunsysteem van de kat aantast. Hierdoor is de kat vatbaarder voor allerlei secundaire infecties. FeLV heeft in 100% van de gevallen een dodelijk beloop.

Oorzaak

FeLV wordt veroorzaakt door door het feline leukemie virus. Dit virus is een retrovirus. Een retrovirus kopieert bij infectie zijn RNA naar het DNA van de gastheer. Besmette katten kunnen het virus uitscheiden via hun speeksel. Dit kan door onbesmette katten via de neus of bek weer worden opgenomen. Het virus kan dus worden overgedragen door direct contact met andere dieren of indirect via de mens, kattenbak, voerbakjes of slaapplekjes. Het is vooral dit langdurige sociale contact waardoor FeLV wordt overgedragen. Het virus kan daarnaast via de placenta of moedermelk aan de kittens worden overgedragen.

Lees verder

Feline Infectieuze Peritonitis (FIP)

Kat ziekDit artikel gaat over de infectieziekte feline infectieuze peritonitis (FIP). Een infectieziekte is een ziekte die de gastheer schade berokkent en wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van 1 of meer micro-organismen (bacterie, virus, schimmel, prion). Wil je meer weten over andere infectieziekten bij de kat? Lees dan de artikelen over kattenziekte, niesziekterabiës, FIV, FeLV, Lyme en Toxoplasmose. Hieronder lees je meer over feline infectieuze peritonitis (FIP).

Definitie

Feline infectieuze peritonitis (FIP) is een ernstige infectie waarbij de buikvliezen van de kat ontstoken raken. Er zijn twee vormen: De natte acute vorm en de droge chronische vorm. FIP heeft in 100% van de gevallen een dodelijk beloop.

Oorzaak

FIP wordt veroorzaakt door een gemuteerde variant van het feline coronavirus (FeCoV). Dit virus is op zichzelf relatief onschuldig. Het komt in sommige kattenpopulaties zelfs bij 80% tot 90% van de katten voor. Besmette katten kunnen het virus uitscheiden via ontlasting, urine of speeksel. Dit kan door onbesmette katten via de neus of bek weer worden opgenomen. Het virus kan dus worden overgedragen door direct contact met andere dieren of indirect via de mens, kattenbak, voerbakjes of slaapplekjes.

Lees verder

Rabiës

Wilde katDit artikel gaat over de infectieziekte rabiës (hondsdolheid). Een infectieziekte is een ziekte die de gastheer schade berokkent en wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van 1 of meer micro-organismen (bacterie, virus, schimmel, prion). Wil je meer weten over andere infectieziekten bij de kat? Lees dan de artikelen over kattenziekte, niesziekte, FIP, FIV, FeLV, Lyme en Toxoplasmose. Hieronder lees je meer over rabiës.

Definitie

Rabiës is een (in Nederland) zeldzame en ernstige infectieziekte van het zenuwstelsel die kan voorkomen bij alle zoogdieren.

Oorzaak

Rabiës wordt veroorzaakt door het rabiës-virus. Deze wordt overgedragen via speeksel. Vooral de beet door geïnfecteerd dier is een bekende methode van overdracht.

Lees verder

Niesziekte

DierenartsDit artikel gaat over de infectieziekte niesziekte. Een infectieziekte is een ziekte die de gastheer schade berokkent en wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van 1 of meer micro-organismen (bacterie, virus, schimmel, prion). Wil je meer weten over andere infectieziekten bij de kat? Lees dan de artikelen over kattenziekte, rabiës, FIP, FIV, FeLV, Lyme en Toxoplasmose. Hieronder lees je meer over niesziekte.

Definitie

Niesziekte is een veelvoorkomende infectieziekte van de bovenste luchtwegen bij katten.

Oorzaak

Niesziekte wordt veroorzaakt door het  calici-virus (FCV) of het herpes-virus. Deze kunnen worden overgedragen door direct contact met andere dieren of indirect via de mens, vlooien, uitwerpselen of manden.

Lees verder

Kattenziekte

DierenartsDit artikel gaat over de infectieziekte kattenziekte. Een infectieziekte is een ziekte die de gastheer schade berokkent en wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van 1 of meer micro-organismen (bacterie, virus, schimmel, prion). Wil je meer weten over andere infectieziekten bij de kat? Lees dan de artikelen over niesziekte, rabiës, FIP, FIV, FeLV, Lyme en Toxoplasmose. Hieronder lees je meer over kattenziekte.

Definitie

Kattenziekte (feline panleukopenie) is een zeer besmettelijke infectieziekte van het gastro-intestinale stelsel.

Oorzaak

Kattenziekte wordt veroorzaakt door het feline parvovirus (FPV). Deze kan worden overgedragen door direct contact met andere dieren of indirect via de mens, vlooien, uitwerpselen of manden.

Lees verder

Vaccinatie bij katten

VaccinatieDit artikel gaat over vaccinatie bij katten. Vaccinatie zorgt voor geïnduceerde verworven actieve immuniteit. Dit betekent dat er immuniteit tot stand komt als gevolg van opzettelijke blootstelling aan een antigeen door een vaccin. Vaccinatie bij katten reduceert de kans op infectieziekten aanzienlijk. Een infectieziekte is een ziekte die de gastheer schade berokkent en wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van 1 of meer micro-organismen (bacterie, virus, schimmel, prion). Het is aan te raden je kat altijd te vaccineren. Infectieziekten kunnen namelijk naast direct contact met andere dieren ook indirect worden overgedragen via de mens, vlooien, uitwerpselen of manden.

Lees verder