Groei van een kitten

Kitten LucyEen gezonde kitten groeit goed. Groei van een kitten is daarmee een indicatie van de gezondheid van een kitten. Maar hoeveel moet een kitten groeien in lengte en gewicht? En groeit jouw kitten goed? Dat lees je in dit artikel. Met foto’s uit eigen huis van kitten Lucy. Wil je meer lezen over de ontwikkeling van een kitten? Lees dan dit artikel over de ontwikkeling van een kitten.

Groeifasen

De meeste katten zijn met 12 maanden volgroeid. In de periode die hier aan vooraf gaat laat een kitten sterke groei zien. De groei van een kitten is te verdelen in 3 fasen.

 • Eerste groeifase: De eerste groeifase duurt van de geboorte tot ongeveer 4 weken. In deze periode drinkt de kitten alleen moedermelk. Een kitten neemt vooral in gewicht toe. Aan het eind van deze fase weegt een kitten 5 à 7 keer zijn geboortegewicht.
 • Tweede groeifase: De tweede groeifase duurt van 1 maand tot 4 maanden. De fase begint bij het overstappen op vaste voeding en eindigt met het doorkomen van het volwassen gebit. In deze periode neemt een kitten zeer snel toe in zowel lengte als gewicht.
 • Derde groeifase: De derde groeifase duurt van 4 maanden tot 12 maanden. In deze periode neemt een kitten nog steeds aanzienlijk toe in lengte en gewicht, maar minder snel dan in de voorgaande periode. Er vindt daarnaast ontwikkeling en versterking van de spieren en botten plaats.

Kitten LucyGroei

Gemiddeld genomen weegt een gezonde kitten bij zijn geboorte 100 gram. In de daaropvolgende weken komt hij ongeveer 100 gram per week aan. Dat is ruim 14 gram per dag! Het is aan te raden om je kitten elke dag te wegen om zo zijn groeicurve bij te houden. Dat kan in onderstaand diagram. Een kitten van 10 weken hoort ongeveer 1100 gram te wegen. Een kitten van 20 weken ongeveer 2200 gram. Na 20 weken begint de snelheid van gewichtstoename duidelijk af te nemen. Hoewel een kitten met 12 maanden qua lengte volgroeid is, wordt hij qua gewicht nog duidelijk zwaarder. Dit komt door versterking van de spieren en botten. Ook houden gecastreerde katten meer vet vast. Een gemiddelde poes met een gezond gewicht wordt zo’n 3.2 kg. Een gemiddelde kater met een gezond gewicht wordt zo’n 4.1 kg. Naast geslacht is het gewicht echter ook sterk afhankelijk van ras. Deze gemiddelden gelden dan ook voor de gewone huis-tuin-en-keuken-kat.

Gewicht kat

12 gedachten over “Groei van een kitten

 1. Pingback: Groeiachterstand bij kittens - alleskatten.nl

 2. Suzanne

  Gewicht wat hier staat vind ik een beetje vreemd, ik heb een katje van 10 weken en weegt denk rond de 800 gr. Hij eet genoeg en ziet er heel gezond uit. En is totaal niet mager. Waarom staat hier dat hij 1100 gr hoort te wegen?

 3. Sain

  Mijn brits korthaar kitten is vandaag 17 weken precies en 2050 gram. Toen hij bij ons kwam, is hij 12 weken en alleen maar 1 kg.

 4. svetka

  Ten eerste, Bladderwrack is een sea vegetable dat bekend staat om zijn geconcentreerde bron van mineralen, zoals jodium, kalium, magnesium, calcium en ijzer. Het werd opgenomen in EcoSlim vooral te helpen bij het maken van een gezonde spijsvertering en darmfunctie. Guarana is een bekend gewichtsverlies agent kopen en prijs in Nederland vanwege de stimulerende eigenschappen. Als een stimulerend middel, guarana kan helpen bij het verhogen van uw stemming en de energie-niveaus die ondersteuning eco slim bieden voor uw totale verlies van het gewicht management. http://svetka.info/eco-slim-in-nederland-en-belgie-lees-beoordelingen-van-klanten-en-ontdek-dit-innovatieve-afslankproduct.html Ik zou ervoor passen om wat voor middelen dan ook te gebruiken als je het zelf kan. Die dr Oz haalt een gemeen trucje uit. Hij zet een L in slim terwijl het merk EcoSim moet zijn. En dat is een reiniger voor je kunstgebit. Als je daar intrapt , ben je een O s ;-)) Без кейворда. Berlijn, 18 januari 2017. “ Eco Slim ” is een wetenschappelijk ontwikkeld en vaak getest product, dat het uiterlijk verbetert en een gewichtsverlies van 10 tot 12 kg per maand kan opleveren.

 5. Sandra

  Ik maak.mij zorgen, kittens zien er goed uit , zijn levendig, maar volgens de groeicurve te licht, Daarvoor.probeer ik ze nu bij te voederen.
  1 kitten 230’gram, twee en een halve week oud.
  Drinkt wel bij.moeder, maar.niet van het flesje.
  Dan kijkt hij vies de andre kant op. Ik probeer toch wat.in zijn bekje te doen. Dan smekt hij.
  De anderen wegen nu, 263 gram, en dat is echt een grote dikke. 251 gram, kleinere kitten, 254 gram.
  Volgens de groeicurve allemaal te licht. Het is nu de derde dag van bijvoeding, slechts 1 drinkt ( 10 ml.)
  Doe ik het nu goed?

 6. Bep vuijk

  Mijn kitten is 4 maanden en weegt 1600 gram ze is zo druk beweegt heel veel maar als ik het hier bekijk is het gewicht goed toch ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.