Overlijden van je kat

Overlijden kat 2Het verlies van je kat is een ingrijpende gebeurtenis. Of het einde nu gepland, verwacht of onverwacht was. Je bent meer dan gewoon een dier kwijt. Je hebt je gezinslid, je maatje, je schatje verloren. En dat doet pijn. Je zult allerlei emoties voelen, zoals gemis en verdriet. Op den duur slijt de pijn en zullen de mooie herinneringen aan je pluizige lieveling blijven. Dit artikel gaat over de opties die je hebt na het overlijden van je kat. Wil je sectie laten verrichten? Wil je je kat cremeren? Of toch liever begraven? Lees hier over de verschillende opties en hun voor- en nadelen. Wil je meer lezen over het rouwen na het overlijden van je kat? Lees dan dit artikel over rouwverwerking. Ook dieren rouwen om het verlies van hun maatje. Lees dan dit artikel over rouwverwerking bij katten.

Sectie op je kat

Wanneer het overlijden van je kat onverwacht was roept dit vaak veel vragen op. Vragen waar niet altijd een antwoord voor is. Die onbeantwoorde vragen kunnen leiden tot vervelende gevoelens die de rouwverwerking in de weg staan. Je kunt er dan voor kiezen om sectie op je kat te laten verrichten. Sectie kun je laten verrichten bij de Faculteit Diergeneeskunde te Utrecht. Hoe sectie precies in zijn werk gaat kun je lezen in deze folder. Bij sectie zal je kat worden opengemaakt en ontleed. Er wordt dan gekeken of er een oorzaak voor de dood kan worden gevonden. Dit is echter lang niet altijd het geval. Na afloop van de sectie worden de eerste bevindingen telefonisch besproken. De volledige bevindingen volgen 3 tot 4 weken later per post. Er zijn bij sectie verschillende opties te onderscheiden:

  • Normale sectie en destructie: Een normale sectie en destructie kost ongeveer €120,-. Bij normale sectie en destructie wordt je kat volledig opengemaakt. Je kat wordt naderhand niet meer dicht gemaakt. Hij zal vervolgens worden verbrand volgens de wettelijke eisen. Je krijgt hier niets van terug.
  • Normale sectie en crematie. Een normale sectie en crematie kost ongeveer €120,- plus de kosten van de crematie. Bij normale sectie en crematie wordt je kat volledig opengemaakt. Je kat wordt naderhand niet meer dicht gemaakt. Hij zal vervolgens in een dierencrematorium worden gecremeerd.
  • Cosmetische sectie en crematie. Een cosmetische sectie en crematie is nog duurder dan een normale sectie. Bij een cosmetische sectie worden alleen de borst- en buikholte van je kat opengemaakt. Naderhand wordt hij weer dicht gemaakt. Je kunt je kat na de sectie nog zien en kiezen wat je verder met hem wilt doen.

Cremeren van je kat

Een andere optie bij het overlijden van je kat is cremeren. Bij cremeren wordt je kat in een dierencrematorium gecremeerd. Een lijst van erkende dierencrematoria is hier te vinden. Een grote uitvaartmaatschappij voor dieren is Majesta. Er is altijd mogelijkheid tot het nemen van afscheid. Soms kun je zelfs de crematie van je kat bijwonen. Je kat zal na het afscheid redelijk snel gecremeerd worden. In de tussentijd wordt hij gekoeld bewaard. Na de crematie wordt de as bijeen geraapt. Het ligt er aan welke optie je hebt gekozen wat er met de as gebeurt. Er zijn namelijk ook bij crematie verschillende opties te onderscheiden:

  • Anonieme crematie: Bij een anonieme crematie wordt je kat gecremeerd met 15 of meer andere dieren van verschillende soorten. In de tussentijd wordt hij maximaal 7 dagen bewaard. Je kunt de as niet terug krijgen. Deze wordt afgevoerd door afvalverwijdering. Anonieme crematie kost rond de €49,50. Het is een waardig alternatief voor verwerking op een destructiebedrijf.
  • Collectieve crematie: Bij een collectieve crematie wordt je kat gecremeerd met 2 tot 5 andere katten. In de tussentijd wordt hij maximaal 72 uur bewaard. Per post ontvang je een kaartje met de datum en tijd van de crematie. Je kunt de as niet terug krijgen. Deze wordt uitgestrooid op een strooiveld. Collectieve crematie kost rond de €69,50.
  • Individuele crematie: Bij een individuele crematie wordt je kat in zijn eentje gecremeerd. In de tussentijd wordt hij maximaal 48 uur bewaard. Per post ontvang je een kaartje met de datum en tijd van crematie. Je kunt er voor kiezen de as op te halen. Deze kun je in een strooikoker, sierblikje, bamboe etui of urn terug krijgen. Alleen de laatste optie is geschikt om de as te bewaren. Bij de andere is het verstandig de as binnen 3 jaar uit te strooien. Individuele crematie kost rond de €119,50.

Begraven van je kat

Nog een andere optie bij het overlijden van je kat is begraven. Hierbij wordt je kat in zijn geheel in de grond gestopt. Het is dan altijd mogelijk om de begrafenis van je kat bij te wonen. Er zijn bij begraven 2 opties te onderscheiden:

  • Thuis: Je mag je kat in je eigen tuin begraven. Hier zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden. Zo moet de grond waar je de kat begraaft jouw eigendom zijn. Je kat begraven in de tuin van een huurhuis mag dus niet. Daarbij moet het gat minstens 75 centimeter diep zijn. Dit om de gezondheidsrisico’s te beperken. Bij het thuis begraven kun je volledig op je eigen manier afscheid nemen van je kat. Thuis begraven is gratis.
  • Dierenbegraafplaats: Je kunt er ook voor kiezen je kat op een dierenbegraafplaats te brengen. Er is dan ook de mogelijkheid om een uitvaart te organiseren voor je kat. Deze wordt dan volledig naar jouw wensen uitgevoerd. Een uitvaart plus een jaar huur kost ongeveer €100,-. Daarna ben je per jaar zo’n €75,- aan huur en onderhoud van het graf kwijt. Uiteindelijk zal het graf geruimd moeten worden.

Een gedachte over “Overlijden van je kat

  1. Pingback: Rouwen om je kat - alleskatten.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.