alleskatten.nl

Rouwen van je kat

Het verlies van je kat is een ingrijpende gebeurtenis. Niet alleen voor jou, maar ook voor je andere huisdieren. Van katten is bekend dat ze kunnen rouwen om het verlies van een kattenmaatje uit hun directe omgeving. Dit artikel gaat over rouwen van je kat. Maar hoe ziet dit rouwen er uit? Wat zijn mogelijke reacties? Is er een rouwverwerkingsmodel? En wat zijn do’s en dont’s bij het rouwen van je kat? Je leest het in dit artikel. Zelf zul je waarschijnlijk ook last hebben van het overlijden van je kat. Lees daar meer over in dit artikel over rouwen om je kat. Wil je meer lezen over de opties die je hebt na het overlijden van je kat? Lees dan dit artikel over sectie, cremeren en begraven.

Wat zijn mogelijke reacties?

Uit een Amerikaans onderzoek is gebleken dat 65% van de katten 4 of meer gedragsveranderingen laat zien na het verlies van hun kattenmaatje. De reacties van een kat in rouw zijn te verdelen in 3 categorieën.

Gedachten & gevoelens

Het is niet duidelijk welke gedachten en gevoelens een kat in rouw heeft. Wel kun je duidelijke gedragsveranderingen zien. Katten zijn zich namelijk bewust van het ontbreken van hun maatje in hun omgeving. Ze rouwen daarbij niet zozeer om het overlijden als wel om de afwezigheid van hun vriendje. Want met deze afwezigheid komt ook een verandering in de routines. Zo kan een kat rouwen om het niet meer samen spelen, naar buiten gaan, in een mandje liggen.

Gedrag

Bij het rouwen van je kat kun je duidelijke gedragsveranderingen waarnemen. Veel katten zullen lusteloos overkomen. Ze kunnen lange tijd voor zich uit staren. Ook kunnen ze juist rusteloos worden. Ze lijken hun rust dan niet te kunnen vinden. Sommige katten laten zogenaamde separatieangst laten zien. Ze lijken te wachten op de terugkomst van hun maatje. En ze kunnen meer moeite krijgen met jouw afwezigheid. Andere katten worden extreem aanhankelijk naar de overgebleven huisgenootjes toe. Daarbij kunnen katten gedragsproblemen gaan vertonen. Deze zijn duidelijk gerelateerd aan de stressor van het overlijden van hun maatje. Zo kunnen ze overmatig krabben of overmatig likken. Dit leidt tot wondjes en kale plekken. Katten kunnen angstig worden. Ze verstoppen zich dan veel. Ook kunnen katten weer onzindelijk worden.

Lichamelijk

Bij het rouwen van je kat kun je zien dat hij niet lekker in zijn vel zit. Hij kan vermoeid, minder energiek, overkomen. Ook hij minder of juist meer slapen. Daarbij wordt bij 46% van de katten een verminderde eetlust geconstateerd. In zijn rouw zal de weerstand van de kat afnemen. Hij is vatbaarder voor ziektes.

Rouwverwerkingsmodel

Het rouwen van je kat duurt gemiddeld 2 maanden tot 6 maanden.  In deze periode gaat je kat door 3 fasen heen. De eerste fase heet de actieve fase. In deze fase vertoont je kat zoekgedrag. Hij zal zijn maatje zoeken. Hierbij vergroot hij zijn actieradius. Hij kan dan ook langer van huis blijven. Een kat in deze fase kan het beste worden binnen gehouden. Dit in verband met het risico van verdwalen of een ongeluk. De actieve fase duurt een aantal weken of totdat de kat zijn maatje heeft gevonden. Met het oog op het versnellen van het rouwproces wordt het in deze fase aangeraden het lichaam van je overleden kat aan je overgebleven kat(ten) te laten zien. Op deze manier snapt hij dat hij niet meer hoeven te zoeken naar zijn maatje. De tweede fase heet de depressieve fase. Deze fase duurt een aantal weken. In het begin zal de kat veel depressieve verschijnselen vertonen. Dit zijn verschijnselen die hierboven staan beschreven bij mogelijke reacties. In een later stadium zullen de depressieve verschijnselen steeds meer afgewisseld worden met het oude gedrag van je kat. Ook kan je kat nieuw gedrag ontwikkelen. Dit nieuwe gedrag hangt samen met de ervaring van verlies of de herverdeling van de hiërarchie.

Do’s & Dont’s

Do’s

Dont’s