DIY Krabplank

Onze lieve katten krabben om verschillende redenen. Het vervult verschillende belangrijke functies, zoals het verzorgen van de nagels, het trainen van de spieren, het afbakenen van territorium en het afreageren van spanning en frustratie. Helaas krabben katten soms niet alleen aan de daarvoor bestemde krabgelegenheden. Het is dus belangrijk die gelegenheden aantrekkelijk te maken. Voor je kat, maar ook voor jezelf! Lees hier hoe je je eigen diy krabplank maakt.

KrabplankDIY!

Met het ‘kattenweer’ (lente en zomer) achter de rug en het ‘hondenweer’ (herfst en winter) voor de deur is het belangrijk goed krabmateriaal in huis te hebben. En dat hoeft niet lelijk te zijn! Denk aan wat ik eerder schreef over fur-niture: Mooie meubeltjes die zowel mens als kat iets te bieden hebben. Jouw kat kan zijn krabgenot niet op als hij deze prachtige diy krabplank in zijn habitat heeft hangen. Kate Pruitt, veelzijdig kunstenaar en professioneel DIY’er, deed het ons voor. Om haar chagrijnige harige huisgenoot JFK tevreden te stellen. En jij kan het ook!

Benodigdheden

Instructie 1 Instructie 2 Instructie 3 Instructie 4 Instructie 5 Instructie 6 Instructie 7 Instructie 8 Instructie 9

Instructies

 1. Pak de 2 houten planken met een lengte van 60 cm.. Meet ze elk aan 1 kant af op 55 cm.. Zaag de planken vanaf het uiteinde schuin af. Schuur ze daarna mooi glad.
 2. Doe wat houtlijm op de korte kant van een van de planken. Leg de planken precies met de korte kant tegen elkaar aan.
 3. Klem de planken met de lijmklemmen strak tegen elkaar aan. Verwijder lijm die er tussen uit wordt geperst. Laat ze goed drogen.
 4. Meet aan de achterkant van de plank een stuk van 30 cm. af. Hier komt het sisal over. Laat ongeveer 5 cm. hout zichtbaar aan de platte bovenkant van de plank.
 5. Trek een streep secondelijm over de lijn aan de bovenkant van de plank. Plak een uiteinde van het sisal op de lijm. Druk goed aan en laat goed drogen.
 6. Wikkel de sisal strak om de plank heen. Trek hierbij steeds een streep secondelijm aan de voorkant van de plank. De achterkant hoeft niet gelijmd. Laat goed drogen.
 7. Knoop nu gekleurd touw op verschillende afstanden van elkaar om de sisal op de plank heen. Dit geeft de plank een hippe uitstraling.
 8. Boor 2 kleine gaatjes aan de bovenkant van de plank. De gaatjes moeten zich op minstens 2.5 cm. van elke zijkant bevinden.
 9. Bevestig een leren touwtje van minstens 25 cm. aan de plank. Doe dit door de uiteinden door de gaatjes te halen en er een knoop in te leggen. En klaar is je diy krabplank!

KrabplankResultaat

Het resultaat is een ontzettend knappe diy krabplank. Je kunt hem gemakkelijk bevestigen door hem op te hangen aan een deur, kast, stoel of spijker. De ‘fish tail’ van de diy krabplank geeft hem een originele look. Het sisal geeft hem een natuurlijke uitstraling. Het gekleurde touw maakt hem eigenzinnig. Anyways, het is dus een interessant projectje voor een sombere herfstdag. Jij blij. Je kat blij. Iedereen blij!

 

2 gedachten over “DIY Krabplank

 1. Pingback: Gedragsproblemen: Krabben aan meubels - alleskatten.nl

 2. Bart

  Goede uitleg voor een eenvoudig klusproject. Zelf zou ik echter niet twee planken tegen elkaar aanplakken, want die lijmnaad blijft volgens mij toch een zwak punt. Daarom zou ikzelf uitgaan van een bredere plank uit één stuk, zoals bv. een vurehouten boekenplank of zo. Deze kun je vervolgens aan de onderkant mooi afwerken m.b.v. een decoupeerzaag of figuurzaag. Zo zou je de onderkant o.a. ook relatief gemakkelijk een golflijn kunnen geven. En de bovenkant idem. Creativiteit kent in dat opzicht natuurlijk geen grenzen. En in plaats van secondelijm om de sisal vast te plakken zou ik kiezen voor een klein potje lijm uit de bouwmarkt, waarmee ik de voorkant van de plank eerst zou insmeren m.b.v. een spateltje of een stukje stevig karton . Daarna (conform de gebruiksaanwijzing van de lijm) goed laten drogen, terwijl er een plankje met wat gewicht op ligt om het tijdens het drogen goed aan te drukken. Als de plank dik genoeg is, dan kunnen de uiteindes van de sisal aan de achterkant van de plank niet alleen worden gelijmd, maar ook nog met nietjes worden vastgeklemd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.