Vlooien

Kat krabtDit artikel gaat over vlooien. Er bestaan zo’n 2000 verschillende soorten vlooien, waarvan er ongeveer 50 soorten in Nederland voorkomen. De twee meest voorkomende soorten bij Nederlandse huisdieren zijn de kattenvlo (Ctenocefalides felis) en de hondenvlo (Ctenocefalides canis). Er is ook een mensenvlo, maar deze wordt in Nederland nagenoeg niet meer gezien.

Definitie

Vlooien (Siphonaptera) zijn gespecialiseerde bloedzuigende parasieten. Ze richten zich op gewervelde dieren met lichaamsbeharing of een verenkleed. Het dier waar ze zich aan hechten heet de gastheer. Vlooien leven niet permanent op de gastheer, maar zoeken deze op om bloed te zuigen.

Levenscyclus

De levenscyclus van de vlo bestaat uit vier stadia: Ei, larve, pop en vlo. De cyclus neemt in totaal ongeveer zes weken in beslag. Een volwassen vrouwtjes vlo legt eitjes in de vacht van de kat nadat zij daar bloed heeft gezogen. Deze eitjes rollen uit de vacht de omgeving in. In de omgeving komen ze na twee tot vier dagen uit tot larven. Larven zijn een paar millimeter lang en zo dun als een haar. Ze verstoppen zich op donkere plekjes en voeden zich onder andere met uitwerpselen van volwassen vlooien. Na twee tot drie weken verpoppen de larven zich. Als pop kunnen ze goed beschermd tot wel anderhalf jaar in leven blijven. In een normale cyclus komt echter na weer twee tot drie weken de pop uit. De volwassen vlo is dan geboren.

Kitten krabtSymptomen

Een vlooienbeet is pijnlijk voor mens en dier. Het kan zijn dat je je kat ziet opspringen op het moment dat hij gebeten wordt. Met de beet spuit de vlo speeksel in het wondje om bloedstolling te voorkomen. Dit veroorzaakt kleine ontstekinkjes in de huid. De kat kan jeuk en pijn ervaren. Hij gaat zichzelf dan krabben en bijten. Sommige katten zijn erg gevoelig voor het speeksel van vlooien. Zij kunnen zelfs wondjes en kale plekken krijgen. Bij het doorkammen van de vacht met een vlooienkam kunnen levende volwassen vlooien worden gevonden. Deze bedragen slechts 5% van het totaal aantal aanwezige vlooien in alle levensstadia. Het is dus slechts het topje van de ijsberg. Ook kunnen uitwerpselen worden gevonden. Dit zijn kleine zwarte stukjes. Daarbij kunnen kleine gestolde bloedplakjes worden gezien. Dit alles kan ook in de omgeving terug worden gevonden. Soms zul je zelf als mens ook gebeten worden. Vlooien kunnen daarnaast lintworm overdragen. Dit kunnen ze op zowel mens als dier.

Behandeling

Vlooien zijn bloedzuigende parasieten die veel last en leed veroorzaken bij hun gastheer in de breedste zin van het woord. Het is dus belangrijk om vlooien te bestrijden.

Kat

Er zijn verschillende middelen op de markt om je kat mee te ontvlooien. Hierbij is het belangrijk om te letten op de werking van het middel. Het beste middel om mee te ontvlooien is selamectine (Stronghold). Deze doodt vlooien, eieren en larven. Je pakt het probleem hiermee het breedst aan. Stronghold is echter ook bijzonder prijzig (€8,- per pipet). Het is alleen te verkrijgen op recept. Een ander goed middel om mee te ontvlooien is imidacloprid (Advantage). Deze doodt vlooien en larven. Advantage is betaalbaar (€4,- per pipet). Het is vrij verkrijgbaar via internet. Een middel dat zijn werking grootendeels heeft verloren is fipronil (Frontline). Deze doodt alleen vlooien. Vaak is er resistentie opgetreden, waardoor het middel helemaal niet meer werkt. Naast ontvlooiing is het belangrijk je kat regelmatig te kammen met een ijzeren vlooienkam. Hiermee houdt je de vacht schoon en kun je in de gaten houden hoe het staat met de plaag.

Omgeving

Ook je omgeving moet behandeld worden. Dit kan met een omgevingsspray. Het beste is een spray met een werkzame stof uit de groep pyrethroïden die een adulticide (vlooien) en larvicide (larven) werking heeft. Vanwege de levenscyclus van de vlo van zes weken moet de omgevingsspray regelmatig gebruikt worden in deze periode. Ook het wassen van linnengoed en beddengoed en het uitkloppen van kussens en kleden is belangrijk om een nieuwe plaag te voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.