Gedragsproblemen: Gefixeerd op voer

Is jouw kat gefixeerd op voer? Dat kan ernstige gezondheidsproblemen en gedragsproblemen tot gevolg hebben. Lees dit artikel over fixatie op voer om er vandaag nog iets aan te doen en jou en je kat gelukkiger te maken!

Kat jaagt Normaal gedrag

Een kattenmaag is heel klein. En kat kan daarom ook niet heel veel in één keer eten. En als hij heeft gegeten is zijn maag in drie uur weer leeg. Hij krijgt dan weer honger. Hongergevoel maakt de kat actief. Dit komt omdat er dan stofjes worden vrijgemaakt die de kat aanzetten tot het zoeken van eten. Daarom is een kat in zijn natuurlijke omgeving ongeveer zes uur per dag bezig met jagen op prooi om zijn maaltje te verzamelen. Zo bekeken is het niet vreemd dat onze kat in zijn huis-tuin-en-keuken omgeving snel raakt gefixeerd op voer. Zijn eetgedrag wijkt namelijk
Kat jaagt 3aanzienlijk af van hoe hij van nature geprogrammeerd is. Ten eerste krijgt een kat vaak op gezette tijden een paar keer per dag voer. Dit is problematisch om twee redenen: Omdat hij dan het grootste deel van de dag honger heeft en omdat hij geen controle meer heeft over wanneer hij eet. Ook hoeft hij niets te doen voor zijn voer. Hij krijgt het lekker makkelijk voorgeschoteld zonder dat er jacht aan te pas hoeft te komen.

Problematisch gedragKat eet 4

Dit kan leiden tot ernstige gezondheids- en gedragsproblemen. De kat raakt gefrustreerd. Bij frustratie wordt het sympathische deel van het zenuwstelsel geactiveerd. Dit deel is verantwoordelijk voor de zogenaamde ‘fight’ reacties. Dat houdt activatie van het lichaam op. Er komen dan ook stresshormonen vrij. Deze continue staat van paraatheid veroorzaakt gezondheidsproblemen bij je kat aan. Ook leidt frustratie tot gedragsproblemen. De oorzaak hiervan is dat de kat is gefixeerd op voer. Dit uit zich op verschillende manieren. Hij gaat dan overmatig miauwen. Dit miauwen kan jou en je buren helemaal gek maken. Ook zal hij je niet met rust laten als je aan het koken of eten bent. Hij zal continue bij je eten proberen te komen. Sommige katten klimmen zelfs in je benen of vallen je bewust aan. Tevens zal hij zijn voer naar binnen schrokken, wat er soms toe leidt dat hij het daarna weer uit kotst. Daarbij zal hij geneigd zijn om overgewicht te ontwikkelen. Elk eetbaar stukje in zijn omgeving zal namelijk opgegeten en afgelikt worden. Hij krijgt dan teveel calorieën binnen. En overgewicht is weer een risicofactor voor tal van gezondheidsproblemen.

Normaal vs. problematisch

Wil je met een checklist kijken of jouw kat afwijkend of problematisch is gefixeerd op voer? Lees dan dit artikel over normaal en afwijkend gedrag bij de kat. Is er sprake van problematisch eetgedrag? Dan hebben jij en je kat een probleem.

Help! Wat nu?

Er zijn grof gezegd twee dingen die je kunt doen. Deze haken in op de twee manieren waarop het eetgedrag van onze huistijgers afwijkt van dat van katten in de natuur. Het eerste probleem is het op gezette tijden eten krijgen. Een oplossing hiervoor is om onbeperkt eten te geven. Het tweede probleem is het gebrek aan moeite doen voor het eten. Een oplossing hiervoor is voedselverrijking. Beide methoden worden hieronder besproken.

Kat eet 3Onbeperkt eten

De meeste katten krijgen op gezette tijden een paar keer per dag voer. Hierdoor heeft een kat het grootste deel van de dag honger en heeft hij geen controle meer over wanneer hij eet. Een oplossing hiervoor is het invoeren van onbeperkt eten. Dit houdt in dat er altijd brokjes beschikbaar zijn voor de kat. Hij kan dan eten wanneer hij honger heeft en controle ervaren over wanneer hij eet. Een risico bij deze methode is overgewicht. Sommige katten zullen veel meer eten dan goed voor ze is. Vooral binnenkatten met weinig afleiding zullen zich uit verveling op hun onbeperkte voorraad voer storten. Vooral voor buitenkatten is dit dus een goede methode. Veel mensen die onbeperkt eten invoeren bij hun kat merken direct dat de kat veel minder is gefixeerd op voedsel. Ze kunnen eindelijk weer eens rustig koken of eten!

Voedselverrijking

Voedselverrijking bestaat uit verschillende technieken die er op gericht zijn de natuurlijke situatie rondom eten zoveel mogelijk te benaderen. Het gaat er om dat het dier weer moet werken voor zijn voedsel. Wil je meer lezen over de specifieke technieken van voedselverrijking? En hoe je die kunt toepassen in jouw thuissituatie? Lees dan hier het artikel over voedselverrijking.

4 gedachten over “Gedragsproblemen: Gefixeerd op voer

  1. Pingback: Verzorging: Voedselverrijking - alleskatten.nl

  2. Pingback: Spel van de kat - alleskatten.nl

  3. Jo

    Is volgend dieet voor een moederpoes van 1 jaar oud met 6 kittens voldoende :

    – onbeperkt toegang tot kittenvoer (felix junior) en water
    – dagelijks kopje kattenmelk
    – tweemaal per dag 100 gram natvoer (200 gram in totaal)

    Hartelijk dank voor uw berichten.

  4. Anniek

    Hoi,

    De omschrijving van het probleem vind ik goed, maar met de oplossing kan ik helaas helemaal niks. Ongelimiteerd voer heeft bij mijn kat het gevolg dat hij ernstig overgewicht krijgt. Voedselverrijking doe ik allang, en hoewel hij zijn eten niet meer uitkotst blijft hij de hele dag op eten gefixeerd. Hij krijgt nu vier keer per dag eten maar jammert nog steeds enkele uren per dag het hele huis bij elkaar.
    Heeft u misschien nog andere tips?

    Mvg,
    Anniek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.