Verzorging: Adoptie katten

AfstaanAdoptie

Er zijn verschillende redenen waarom katten ter adoptie worden aangeboden. Hieronder zullen ze puntsgewijs worden benoemd en beschreven.

 • Kitten: De meest bekende reden is de kitten die het nestje mag verlaten. Kittens zijn relatief schaars, dat wil zeggen dat de vraag naar kittens groter is dan het aanbod. Voor kittens kan dus vaak gemakkelijk een fijn huisje worden gevonden.
 • Verandering: Een andere veel genoemde oorzaak is het veranderen van de gezinssituatie. Dit kan het gaan samenwonen met een partner, het juist uit elkaar gaan van een stel, het krijgen van een baby of het opgroeien van kinderen zijn. Sommige katten hebben moeite om met deze situaties om te gaan.
 • Tijdstekort: Verder wordt een tekort aan tijd vaak genoemd. Dit hangt vaak ook samen met veranderde omstandigheden, zoals een nieuwe fulltime baan ver van huis of een nieuwe relatie die aan de andere kant van Nederland woont.
 • Verhuizing: Ook kan verhuizing een reden zijn om afstand te doen van je lieve pluis. Sommige mensen verhuizen naar het buitenland. Een kat meenemen kan een heel gedoe zijn. Andere mensen verhuizen van een ruim huis met tuin aan een rustige weg naar een klein flatje midden in de stad.
 • Allergie: Nog een reden is allergie. Allergieën kunnen opgebouwd worden. Mensen kunnen op een gegeven moment allergisch worden voor hun schattige kat. Met je lieve kat knuffelen wordt ineens erg vervelend. Of er komt een nieuw persoon in huis die niet tegen de kat kan.
 • Ziekte: Deze ziekte kan zowel van kat als mens zijn. Als een mens (chronisch) ziek wordt, is hij soms niet meer in staat voor de kat te zorgen. Ook de kat kan ziek worden. Een zieke kat, bijvoorbeeld een met diabetes mellitus, een schildklieraandoening of nierinsufficiëntie, kan net iets meer tijd en geld vragen dan een gezonde. Voor sommige mensen is dit niet op te brengen.
 • Overlijden: Een van de meest schrijnende redenen tenslotte is het overlijden van het baasje. Soms is er niemand die de toch al verwarde kat wil en kan opvangen.

Met al deze redenen kan de eerst zo geliefde en gekoesterde kat ter adoptie worden aangeboden. En wat gebeurt er dan? Vroeger zat er niets anders op dan je kat ergens achterlaten in de hoop dat hij zelf een nieuw huisje zou vinden of het zou overleven in het wild. Tegenwoordig zijn er tal van mogelijkheden.

AdopterenAdoptie

Wil je overgaan tot adoptie van een kat, dan is het goed om op de hoogte te zijn van alle kanalen waarlangs je een wolliebollie in huis kunt halen. Hieronder zullen ze puntsgewijs worden benoemd en beschreven.

 • Asiel: Natuurlijk is er het dierenasiel. Via Google zijn er zo al een aantal te vinden. Hierbij google je asiel + plaatsnaam. Bij een asiel zelf kun je soms nog een lijst krijgen met alle asiels in je omgeving. Asiels hebben tegenwoordig vaak een website. Hierop kun je kijken welke katten ze beschikbaar hebben. Je kunt dus op voorhand al bepalen of er een geschikte kat aanwezig is. Een asiel zal ook kijken of er een match is tussen jouw eisen en situatie en de eigenschappen van de kat. Als die er is, kun je rustig met je eventuele toekomstige huisgenoot kennismaken. Een asiel vraagt vaak een bijdrage voor de gemaakte kosten in het asiel, zoals huisvesting, voedsel, sterilisatie, enting en medicatie. Deze bedragen gemiddeld €75,-.
 • Ikzoekbaas: De moderne versie van het asiel is de site van Ikzoekbaas. Ikzoekbaas is een initiatief van de Dierenbescherming Nederland. Op Ikzoekbaas zijn verschillende asiels aangesloten die daar hun aanbod van onder andere katten plaatsen. Je kunt selecteren op verschillende variabelen, zoals geslacht, leeftijd, rasgroep, speciale zorg nodig, aanhankelijkheid, buitenkat en of de kat bij katten, honden of kinderen kan. Over het algemeen zijn de advertenties betrouwbaar en compleet, met foto’s van en tekst over de kat. Ook staan de contactgegevens van het betreffende asiel vermeld. Omdat adoptie via een bestaand asiel gaat wordt net als bij een asiel een bijdrage gevraagd voor de gemaakte kosten in het asiel. Deze bedragen gemiddeld €75,-.
 • Bemiddeling: Er zijn ook verschillende instanties die bemiddelen tussen mensen die hun dier aanbieden en mensen die een dier willen adopteren. Zij bemiddelen bij de plaatsing van huisdieren zonder tussenkomst van een asiel. Er zijn Nederlandse en buitenlandse bemiddelingsinstanties. Deze instanties zullen net als een asiel kijken of er een match is tussen jouw eisen en situatie en de eigenschappen van de kat. De bemiddelingskosten variëren. Nederlandse instanties zijn vaak goedkoop, omdat de kat al in Nederland is en zolang nog bij zijn oude baasje blijft. Buitenlandse bemiddelingsinstanties zijn vaak duurder, omdat de kat nog moet worden geïmporteerd. Bij deze instanties is trouwens voorzichtigheid geboden, vooral als wordt gevraagd geld over te maken.
 • Marktplaats: Ja, ook op Marktplaats worden de nodige katten aangeboden. Het kan op die manier voelen alsof je een ‘ding’ koopt. Zo wordt er lustig geboden op kittens, waarbij de prijzen vooral in de winter de pan uit rijzen. Particuliere aanbieders en asiels plaatsen advertenties, waarbij de kwaliteit van de advertentie en daarmee de betrouwbaarheid van de aanbieder erg verschilt. Sommige plaatsen slechts 1 foto zonder tekst, bij anderen krijg je enorm veel informatie over het dier. Je kunt selecteren op verschillende variabelen, zoals huistuinenkeuken of raskat, korthaar of langhaar, geslacht en leeftijd. Het aanbod is gigantisch. Er zit zeker een match tussen als je goed zoekt en snel reageert. De prijzen variëren sterk. Oudere katten zijn vaak gratis. Huistuinenkeukenkittens gaan voor gemiddeld €25,-. Halfrasjes zij wat duurder (gemiddeld €250,-). Voor raskatten wordt de volle mep gevraagd (gemiddeld €500,-). Ook bij handelen via Marktplaats is voorzichtigheid geboden. Schimmige aanbieders die pas kort op Marktplaats zitten en aanbetalingen vragen moeten vermeden worden.
 • Beesiez: Beesiez noemt zichzelf wel de diervriendelijke Marktplaats. Deze website is speciaal ontworpen om lieve oudere dieren een fijn nieuw huisje te bezorgen. Particuliere aanbieders en asiels plaatsen uitgebreide advertenties met foto’s, een stuk tekst en veel specifieke informatie over de kat. Je kunt selecteren op verschillende variabelen, zoals geslacht, leeftijd, gesteriliseerd, knuffelbaar, land van herkomst. Op die manier kun je zelf je match uitzoeken. Het aanbod is geringer dan op Marktplaats. De site en de aanbieders doen echter betrouwbaarder aan. De prijzen variëren van gratis (vaker particulier) tot ongeveer €150,- (vaker asiel).
 • Fokker: Relatief weinig mensen halen hun kat bij een fokker. Dit omdat fokkers zich vaak bezighouden met raskatten. En de meest voorkomende kat is nog steeds het lieve allegaartje. Via de Nederlandse Kattenfokkers Vereniging kun je kijken welke Cattery’s zich aangesloten hebben. En welk soort ras ze fokken. Er zijn hobbyfokkers en broodfokkers. De eersten doen het er bij, de tweeden doen het als baan. Een fokker kan vaak erg veel informatie over de kat verschaffen, zowel over zijn stamboom als over zijn leven. De prijzen zullen vaak erg hoog liggen, waarbij het ene ras (bijvoorbeeld de Bengaal), nog duurder is dan het andere (bijvoorbeeld de Britse Korthaar).
 • Foster: Ben je een groot kattenliefhebber, maar heb je om welke reden dan ook niet de mogelijkheid om een kat in huis te nemen? Dan kun je een kat gedeeltelijk of volledig adopteren voor een bedrag per maand/jaar. Vaak zijn het asiels of particuliere ondernemers die dit mogelijk maken. De katten zijn vaak vanwege hun persoonlijkheid of gezondheid moeilijk te plaatsen katten. Je wordt op de hoogte gehouden van het leven van je geadopteerde kat.

Een gedachte over “Verzorging: Adoptie katten

 1. Pingback: Test: Ben jij geschikt voor een kat? - alleskatten.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.